Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde jubler for norsk totaldominans i super-G-rennet i Val Gardena. Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde jubler for norsk totaldominans i super-G-rennet i Val Gardena. Foto: Ap

Sensasjon: Historisk norsk trippel i Val Gardena

Total norsk dominans i Italia. – Det er sjukt, sier Svindal.

Aksel Lund Svindal (nummer én), Kjetil Jansrud (nummer to) og overraskelsesmannen Aleksander Aamodt Kilde (nummer tre) sørget for en historisk dag i Italia:

For første gang i historien står tre nordmenn på pallen i samme super-G-renn!

– Det er historisk! Det er total norsk dominans! utbrøt kommentator Andreas Toft under NRKs sending.

NUMMER TO: Kjetil Jansrud fullførte den norske festdagen i Val Gardena. I målområdet møtte han Aleksander Aamodt Kilde og Aksel Lund Svindal. Foto: Ap

Svindal feiret med trippelselfieForrige gang tre nordmenn sto på pallen i et verdenscuprenn i alpint, var i mars 1998. Da vant Ole Kristian Furuseth foran Finn Christian Jagge og Tom Stiansen i slalåm i Yongpyong.

— Det her er sjukt. Det er ikke noe mer å si. Det er rått å gjøre noe med historisk sus over. Vi har venta litt på Aleks, så det er deilig å dele denne opplevelsen med han, sier seierherren Svindal til NRK.

– Det er magisk. Det er gøy å stå på toppen der når det er to nordmenn som leder, sier Jansrud.

– Jeg har det helt strålende. Å dele pallen med to nordmenn er sinnssykt gøy, sier Aamodt Kilde.

Saken fortsetter under Svindals seiersselfie på Instagram:

Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal er som regel alltid i toppen, men i tillegg sørget Aleksander Aamodt Kilde (23) for en utrolig norsk Val Gardena-dag.

Kilde overrasket alle

23-åringen gjennomførte et kjemperenn fra startnummer fire. I mål var han hele 99 hundredeler foran sveitsiske Thomas Tumler.

Fra et så tidlig startnummer er det ofte vanskelig å si hvor bra et løp egentlig er, men NRKs ekspertkommentator Kjetil André Aamodt var ikke i tvil:

– Det er ingen store feil å se. Det var imponerende kjøring, og dette skal bli vanskelig å slå, sa Kjetil André Aamodt.

NUMMER TRE: Aleksander Aamodt Kilde gjennomførte et sterkt renn i Val Gardena, og endte på tredjeplass. Foto: NTB scanpix

Og Aamodt er ikke ekspert uten grunn. Rennet var ikke bare raskt sammenlignet med de som antas å være på samme nivå som Kilde. Flere av verdens beste super-G-kjørere – som Travis Ganong (nummer tre i super-G-cupen) og Adrien Theaux (nummer seks i super-G-cupen) – var ikke i nærheten av å holde samme tempo som den norske 23-åringen.

Svindal overlegen på slutten

De aller største fartskanonene – ledet an av Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal – hadde høyere startnummer. Og Kilde ledet frem til den norske duoen satte utfor Val Gardena-bakken.

Svindal var først ut. Fartskongen var litt sein ut fra blokkene og lå et halvsekund bak ved første passering, men han kom kruttsterkt på slutten. I mål var Svindal 44 hundredeler foran.

Bak kom Kjetil Jansrud. 30-åringen, som var den store fartskongen i Svindals fravær i fjor, gjennomførte også et kanonrenn, og snek seg mellom Svindal og Kilde. Dermed sto det tre nordmenn på toppen av resultatlisten.

Topp fem i super-G-rennet i Val Gardena:

1. Svindal 1:28.12

2. Jansrud +0,34

3. Kilde +0,44

4. Matthias Mayer +0,54

5. Andrew Wiebrecht +1,01

Hør siste episode av Aftenpodden Sport:

Vis fakta ↓
Verdenscup alpint menn fredag, super-G: