Aleksander Aamodt Kilde lever i skyggen av Jansrud og Svindal. Foreløpig.

– Han kommer på pallen i år, sier Tron Moger. Den tidligere fartstreneren til de norske alpinistene er sikker på at Aleksander Aamodt Kilde i løpet av kort tid er helt der oppe blant de aller beste.

Fullt så sikker på at han skal skinne der oppe sammen med Jansrud og Svindal denne sesongen er ikke Kilde selv.

Aleksander Aamodt Kilde mener han kjører ett sekund til halvannet sekund raskere enn han gjorde forrige sesonge. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

— Jeg har tatt et steg foran denne sesongen og er vel ett til halvannet sekund raskere enn det jeg var i fjor. Men først blir det snakk om å etablere seg som en topp 10-løper. Men målet er uten tvil en plass på pallen og den kan komme allerede denne sesongen.

Han har ett lite problem først. Foreløpig må han kjøre utfor med et relativt dårlige startnummere ettersom han mistet store deler av forrige sesong. Han må bli ranket blant de 30 beste for å få et startnummer blant de 15 første. Nå er han nummer 36 på rankingen. I Val Gardena har han startnummer 56. Et godt resultat i Val Gardena vil muligens sende ham inn blant de 30 beste og dermed bedre startnummer i de viktige klassikerne i januar.

  • Aksel Lund Svindal har vært i en særklasse i fart denne sesongen. Her er journalist Espen Hansens hyllest:

Tilbake i skadebakken

Første mulighet for Kilde til å vise at han er blant de aller beste kommer denne helgen. Det skal kjøres super-G fredag og utfor lørdag i norditalienske Val Gardena.

I går var det første gjennomkjøring av utforløypa i Val Gardena. En løype hvor Kilde falt stygt for et år siden. Et fall som sørget for at han mistet to måneder av forrige sesong.

— Akkurat det som skjedde i fjor tenkte jeg ikke så mye på. Det nytter ikke å tenke på det som har skjedd, det viktigste er å tenke på hvordan du skal takle løypa i dag, forteller Kilde.

Lærevillig ung mann

Tron Moger kjenner Kilde som alpinist bedre enn de fleste. Han var fartstrener for landslaget da en ung mann med vilje til å vinne og til å bli bedre kom inn. Unggutten lot seg ikke skremme av at han hadde to verdensstjerner ved sin side på trening.

Kilde i aksjon under super-G rennet i Beaver Creek hvor han ble nummer syv og tangerte sin beste plassering i verdenscupen noensinne. Foto: Erich Schlegel, NTB Scanpix

— Aleksander er et fantastisk treningstalent og han suger til seg kunnskap som en tørr svamp. Han har han det som plommen i egget når han får trene med to av de beste i verden. Aksel og Kjetil er veldig rause gutter og Aleksander er av samme støpning, forteller Moger om 23-åringen fra Bærum. Moger debuterte som ekspertkommentator for NRK sist helg og skal også bidra til forståelse av det som skjer i Val Gardena fredag og lørdag.Selv er han helt klar på at det å få lov til å trene med to av verdens beste i fartsdisipliner har vært til hjelp.

— Du trener og bor jo sammen med dem hver dag. Ofte har det bare vært oss tre. Det sier seg selv at jeg har lært mye av dem, sier Aamodt Kilde til Aftenposten.

- Han er fryktløs og tøff

Moger mener at Kilde fort kan skaffe seg en like innholdsrik karrière som de to bautaene i norsk alpinsport, Jansrud og Svindal.

— Han er på mange måter lik de to som type. Han er ekstremt godt trent, fryktløs, tøff og hard i kroppen og tåler en støyt. Som de to litt eldre karene er han villig til å gjøre det som trengs for å nå toppen. I tillegg er han en ydmyk og fin type, sier Tron Moger.

Aleksander Aamodt Kilde har lenge vært sett på som et stort talent og han fikk sin debut i verdenscupen i Sölden som 20 åring i 2012. Samme sesong vant han junior-VM i storslalåm. Siden har det blitt mer og mer fokus på fartsdisiplinene.

Kilde startet på nummer 56 onsdagens trening og kjørte ned til 18. beste tid i denne omgangen som bar preg av at en del løpere slakket av i noen partier.

Den som slakket minst av på farten var Kildes læremester Aksel Lund Svindal. Han var raskest ned den 3,4 kilometer lange løypa onsdag. Han ble fulgt av Steven Nyman og Travis Ganong. Kjetil Jansrud hadde 12. beste tid på denne gjennomkjøringen. Kilde var 1,65 bak Lund Svindal og bare to tiendedeler bak Jansrud.

I den sammenlagte verdenscupen er Kilde den fjerde beste norske på en 19. plass. Svindal er nummer 2, Henrik Kristoffersen ligger på 4. plass, mens Kjetil Jansrud er nede på 9. plass.

  • Er du interessert i alpint. Her flere saker om de norske løpernes innsats denne sesongen: