ZÜRICH (aftenposten.no): Skuffelsen var stor i den norske leiren da det ble klart at deres kandidat, Prins Ali tapte presidentvalget for Sepp Blatter.

Yngve Hallen var i forkant av kongressen diplomatisk og mild i tilnærmingen. Nå er silkehanskene kastet.

Han sier at Norges Fotballforbund (NFF) sammen UEFA (Det europeiske fotballforbundet) kommer til å stille knallharde krav til FIFA-ledelsen i tiden fremover.

Hvis ikke blir akseptert, kan det bli aktuelt å trekke seg ut av FIFA for en periode.

Krever nytt presidentvalg raskt

Sepp Blatter ble fredag kveld gjenvalgt som FIFA-president. Foto: Reuters

De europeiske landene kan komme til å boikotte FIFAs verdensmesterskap, og i stedet arrangere et åpent europeisk mesterskap.— Vi er nødt til å få gjennom mange av våre krav. Dette er et svært dårlig resultat for fotballen, sier Hallen.

– Først vil vi komme med noen strenge krav til FIFA. Blir ikke det hørt, må vi bruke enda strengere virkemidler. Som for eksempel å trekke UEFA-nasjoner ut av verdensmesterskapet i fotball.

Vurderer å trekke Norge ut

– Kan det bli aktuelt at Norge trekker seg ut av FIFA?

– Hvis UEFA mener det er riktig å gjøre det, i påvente av at man får ryddet opp og får på plass en ny ledelsen, så stiller vi oss bak det, sier Hallén.

Et av de første kravene blir at det blir holdt nytt presidentvalg lenge før det opprinnelig skal holdes om fire år.

Det er ny FIFA-kongress allerede neste år, og det kan bli aktuelt å kreve nytt presidentvalg allerede da.

Hallen er glad for at det ser ut til at de søramerikanske landene stemte sammen med de europeiske på prins Ali. De to kontinentene har halvparten av styremedlemmene i FIFA. Dette gjør at de har tro på at de kan få reell tyngde bak kravene.

— Vi skal gjøre alt for at vi nå får en endring, om vi så skal ta i bruk de sterkeste virkemidlene vi har, sier Hallén.

Norges representant i UEFA-styret, Karen Espelund, sier til Aftenposten at prins Alis 73 stemmer, viser at motstanden mot Blatter er stor.

Espelund: - Vi har markert hva vi står for

– Hvor sterk var troen på seier (for prins Ali)?

– Vi hadde troen, og vi jobbet intenst for å få det til. Det var viktig at Blatter ikke vant i første runde. Det klarte vi. Det viser at Europa sannsynligvis har vært tunge blant de 73 stemmene, men at det også har vært betydelig med kritiske røster i andre deler av verden. Vi vet at det har vært kritiske røster i Sør-Amerika, i Australia, og det har også vært afrikanske land, selv om majoriteten av Afrika åpenbart har stemt på Blatter, sier Espelund - og fortsetter:

– Vi har gjort et forsøk og markert hva vi står for. Vi nådde ikke opp, og må ta til etterretning at flertallet av medlemslandene ønsker å fortsette med det vi ønsker å endre.

– Yngve Hallen sier at det kan bli aktuelt å kreve nytt presidentvalg før fire år er gått.

– Det kan bli en av konklusjonene. Jeg tror ikke korrupsjonssaken er slutt ennå. Også fordi amerikanske myndigheter har fastslått at det kommer til å trulle og gå. Det kan være at det kommer situasjoner som oppstår som gjør at vi må tenke radikalt annerledes også i den sammenheng.

– Er det sånn at dere håper at det kommer flere avsløringer?

– For fotballens del håper jeg ikke det. Det er helt forferdelig å få dokumentert, og skulle det være enda mer gjennomsyret da er det jo bare fortvilende. Derfor sier jeg at vi får håpe for fotballens del at det ikke er det. Samtidig har jeg uro på det, for det er antydet at det kommer mer. Da får man trekke konsekvensene av det. Det er iallfall ikke noe som styrker den gjenvalgte ledelsen.

– Er det frustrerende å være fotballpolitiker på en slik dag?

– Ja, veldig! Fordi det trekker så mange negative krefter. Det er jo ikke dette du vil holde på med, du vil jo gjerne gi flere gutter og jenter sjansen til å spille fotball, du vil jo gjerne være med på å utvikle fotballen. Det er jo ønskelig at det var høyest på dagsorden, og ikke dette spillet og mistenkeliggjøringen.