NEW YORK (Aftenposten): Presskonferansen i Brooklyn i New York var en bittersøt opplevelse for Loretta Lynch.

Det var en god dag fordi flere års etterforskning endelig hadde ført til at ni personer i FIFA-ledelsen nå er siktet av FBI i en enorm korrupsjonssak.

Kristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i New York.

Men dagen hadde også en ugrei eim fordi Lynch, USAs første kvinnelige, afroamerikanske justisminister, minnes hvordan hun som turist i Sør-Afrika i 2004 opplevde ekstasen blant vanlige folk da det ble kjent at landet skulle være vertskap for fotball-VM i 2010.— Jeg husker det så godt. Derfor var det veldig trist å lære at den beslutningen var avlet frem av korrupsjon, sier Lynch til The New York Times.

Hylles i mediene

Bittersøtt eller ikke — 56-åringen fra North Carolina har fått sin ilddåp som USAs justisminister denne uken, etter kun en måned i jobben.

Etter pressekonferansen onsdag, der hun la frem de sjokkerende anklagene mot FIFA-toppene, fremstår hun nå som selve symbolet på kampen mot korrupsjon i verdens fotballelite.

— Lynch rammet FIFA som et jordskjelv, konkluderte den tyske avisen Bild.

— Fotballens gudekrets har fått en ny helt. I tillegg til navnene Pelé, Maradona, Cruyff og Messi kan vi nå legge til et nytt: Loretta Lynch, skriver det amerikanske nettstedet Politico.

Inn i rampelyset

Inntil nylig var hun sjefanklager i Brooklyn, og det var i denne jobben hun ledet arbeidet med å bygge opp siktelsene mot FIFA-toppene. Men det var som justisminister at hun presenterte den svært omfattende saken mot nærmest hele FIFA-ledelsen.

Plutselig, fordi pressekonferansen også ble sendt på sportskanalene her i USA, ble Loretta Lynch et kjent navn for et mye større publikum enn de som hadde hørt om henne før denne saken eksploderte.

Og plutselig ble amerikanerne interesserte i fotball. Eller soccer, som de kaller det her.

Brukte amerikanske banker

Men hvorfor er det USA som fører denne saken? De mistenkte var jo i hovedsak ikke amerikanere, og arrestasjonene onsdag morgen skjedde i Zurich.

Men, som Lynch forklarte det denne uken: FIFA-pampene planla mye av korrupsjonen i USA. De brukte amerikanske banker for å overføre pengene.

I tillegg var USA blant søkerne til fotball-VM i 2022. Da FIFA endte opp med å tildele Qatar det mesterskapet i stedet, var det mange av de andre søkerne som øyeblikkelig mistenkte ugler i mosen.

Da amerikanske Chuck Blazer, den tidligere visepresidenten i fotballforbundet for Nord-Amerika og Karibia, erkjente seg skyldig i en korrupsjonssak i 2013, begynte snøballen for alvor å rulle.

Kan sikte flere personer

Nå er altså 14 personer tiltalt. Foreløpig. Om noen måneder må de stille opp i den føderale rettssalen i Brooklyn, med mindre noen av dem klarer å unngå utlevering til USA.

Foreløpig er ikke Sepp Blatter, selve FIFA-generalen, siktet i saken. Men de amerikanske anklagerne er tydelige på at de ikke er ferdige med etterforskningen.

— Dette er bare begynnelsen, sa Kelly T. Currie, som har overtatt midlertidig for Loretta Lynch som sjefanklager i Brooklyn.

I bakgrunnen sto en 56-åring fra North Carolina og nikket.

Nå vet alle hvem hun er.

Korrupsjonsjegeren.