ZÜRICH (aftenposten.no): – Jeg er til deres disposisjon. Hvis dere ønsker at jeg skal bli, så blir jeg, sa Sepp Blatter i avslutningen av valgtalen som skulle overbevise de 209 delegatene om at han fortjener fire nye år som FIFA-president.

Joseph Blatter, her i forkant av avstemningen i Zürich fredag kveld. Foto: Reuters

Sveitseren fikk 133 av stemmene i første avstemningsrunde, og han var dermed kun syv stemmer unna å få 2/3-flertall som er nødvendig i den første runden.Motkandidat prins Ali av Jordan fikk 73 stemmer . I andre runde ville det holdt med rent flertall. Dermed tydet alt på at det gikk mot en ny presidentperiode for omstridte Sepp Blatter.

Før delegatene rakk å gå i gang med en avstemningsrunde, inntok nemlig prins Ali talerstolen. Der annonserte han at han trakk seg som presidentkandidat.

– Jeg vil takke dere som var så modige at dere stemte på meg. Men når det er sagt, så trekker jeg meg fra valget, sa prins Ali — før Blatter overtok talerstolen:

– Først vil jeg skryte av og uttrykke min takk til prins Ali, sa Blatter da han tok ordet.

– Han var en utfordrer. Han har oppnådd et veldig godt resultat. Han kunne lett ha sagt: Vi går videre. Jeg takker for at dere aksepterte meg for fire nye år. Vi vil bringe FIFA tilbake, sier Blatter.

Aftenpostens reporter Odd Inge Aas er på plass i Zurich.

Dermeder klart nye år med Sepp Blatter som øverste leder i FIFA.Til tross for at organisasjonen er midt i en enorm korrupsjonsskandale. Til tross for at han allerede har vært president i 17 år. Til tross for at han selv er 79 år. Til tross for at omverdenen roper på revolusjon.

— Vi trenger ikke revolusjon, vi trenger evolusjon, sa Blatter i sin tale.

Flertallet av de 209 delegatene var enige. Sepp Blatter ble gjenvalgt.

Blatter lover å fikse FIFA

— Jeg vil fikse FIFA, så kan jeg levere fra meg et FIFA om fire år som er sunt og en integrert del av samfunnet rundt seg. Jeg lover dere dette, sa Blatter.

Mange mente de hadde hørt nøyaktig de samme ordene for fire år siden. Også da skulle han rydde opp. Også da skulle han gå av om fire år.

Men i dag beviste han til det fulle at han fortsatt er her. Han beviste hvorfor han beskrives som en av de beste taktikerne som finnes. Også denne gangen landet Sepp Blatter på beina.

— Dere kjenner meg allerede, jeg trenger ikke å introdusere meg selv. Dere vet hvem dere har med å gjøre. Jeg vet også at jeg kan stole på dere, sa han til sine støttespillere.

Blatters venner sviktet ikke.

Prinsen ba delegatene lytte til hjertet

For fire år siden hadde Blatter ingen motkandidater. Denne gangen lå spenningen tett utenpå store Hallenstadion hvor fotballederne var samlet.

Prins Ali av Jordan, her i forbindelse med talen han holdt i forkant av presidentavstemningen i FIFA. Foto: Reuters

Gjennom dagen har den ene nyheten etter den andre om hvordan representantene vil stemme nådd offentligheten. Lobbyistene gjorde seg ikke ferdige i hotellbarene torsdag kveld, de fortsatte også i pausene under kongressen fredag.Først var det nyheten om at palestinerne ville vende Blatter ryggen, så fulgte flere av de arabiske landene etter. Ali-leiren fikk styrket troen da også søramerikanerne ifølge meldingene hadde gått fra Blatter til Ali.

— Dere er de ansvarlige for å endre historien til FIFA. Lytt til samvittigheten, lytt til hjertet, appellerte prins Ali i sin tale.

— Jeg vet at FIFA ikke handler om én mann. Jeg lover å ikke lede det egenhendig, sa han før valget, med et dårlig skjult stikk til Sepp Blatter.

Ville holde seg selv ansvarlig for utviklingen

Det samme må kunne sies om «jeg vil ikke gjemme meg når det går dårlig, for så å tre frem når det går bra».

Mens Sepp Blatter til stadighet har gjentatt at man ikke kan forvente at han skal ha kontroll på alt som skjer av ukultur i organisasjonen, valgte prinsen en motsatt tilnærming.

— Jeg vil holde meg selv ansvarlig overfor dere og overfor verden. Jeg vil snu pyramiden, og stille ønskene til supportere, spillere og de nasjonale forbundene øverst.

Han snakket om å slippe soloppgangen til så den kunne fortrenge mørket.

Det var ikke nok til å overbevise flertallet av delegatene.

It’s a Man’s World

På Radio Zürich spilte de for anledningen en alternativ FIFA-versjon av James Brown-klassikeren It’s a Man’s World, hvor de oppå den kjente melodien hadde lagt smakebiter fra Blatters åpningstale til kongressen. For de som lurte, «mange holder meg ansvarlig, men jeg kan ikke overvåke alle hele tiden» hørtes ikke mer overbevisende ut med rolige soulrytmer i bakgrunnen.

Som om ikke Blatter hadde nok å stri med, så måtte han også opptre som fredsmekler mellom israelerne og palestinerne.

Sistnevntes president trakk til slutt forslaget om å kaste Israel ut av FIFA, og etter mye om og men endte man opp med å vedta en komité som skal overvåke og sikre at palestinske spillere får bevege seg fritt. Til slutt trykket også presidentene i de to forbundene hverandres hender. Det gjenstår imidlertid å se om det var et «handshake for varig peace».

Evig blir heller ikke Blatters regjeringstid. Men den kommer til å vare i fire år til.

Minst.

Video: Her trekker prins Ali seg