ZÜRICH (Aftenposten.no): Norges Fotballforbund og presdient Yngve Hallén har fått kritikk på hjemmebane for at de ikke har vært mye tydeligere i sin kritikk av FIFA-president Sepp Blatter.

Spesielt det at Hallén onsdag kveld fortsatt åpnet for å stemme på Blatter fikk mange til å reagere.

Aftenpostens reporter Odd Inge Aas er på plass i Zurich.

«Det er forstemmende at norsk fotballs øverste leder, Ynge Hallén, på samme dag som det smalt uttalte at han fortsatt vurderte å gi Norges stemme til Sepp Blatter i fredagens presidentvalg», skrev VG på lederplass fredag, og la til at «den manglende innsatsen bygger ikke tillit til Norges Fotballforbund» . «Signalene om at det eksisterer en farbar vei videre med Blatter i en sentral posisjon var svært umusikalske.Avklaringen om å støtte Prins Ali av Jordan som kandidat var nølende og kom sent», skriver Aftenpostens Lars Tjærnås.

Mener målet må være å få gjennomslag

Hallén står fast på at den norske taktikken har vært den rette.

— Målet vårt har hele tiden vært å vinne presidentvalget i kveld. Det er en enkel oppfatning å tro at om du ignorerer alle stemmer i verden og ikke lytter til dem, så vil du vinne frem, sier fotballpresidenten til de norske mediene under en lunsjpause på FIFA-kongressen fredag.

Han tror opinionen i Norge ville vært mer fornøyde om han hele tiden hadde tatt sterk avstand fra Blatter og dem som støtter ham. Det tror han imidlertid ikke ville vært en gangbar vei for de europeiske lederne.

— Hadde jeg brukt fem minutter hver dag som et nettroll fra Norge, da hadde jeg gjort noe i deres øyne, sier Hallén, som ikke mener det er nok bare å rope høyt.

— Det kan ikke være målet vårt. Målet må jo være å få gjennomslag.

Fryktet at Europa ville stå svekket igjen

I forkant av FIFA-kongressen var det ventet at Sepp Blatter skulle vinne presidentvalget med klar margin.

Prins Ali, som Norge nå støtter, var ikke ventet å ha særlige vinnersjanser.

NFF har fått kritikk for å ikke distansere seg fra FIFA-president Sepp Blatter. Foto: Reuters

Norge og deres allierte fryktet at man ville ende med en situasjon hvor prinsen av Jordan endte opp med så få stemmer at det til og med var godt under antallet delegater Europa har i kongressen.Det ville i tilfelle gitt Europa en betydelig svekket posisjon internasjonalt i de neste årene.

Pågripelsene av FIFA-toppene onsdag snudde imidlertid opp ned på ganske mye.

— Europas imperialistiske historie ødelegger

Hallén mener debatten hjemme i Norge har vært balansert, og at det ser ut til at det er mange som skjønner at FIFA ikke er en organisasjon hvor Europa kan diktere resten av verden.

Han sier at det slår svært dårlig ut hver gang noen oppfatter at Europa prøver å styre resten, og at for hver trussel europeiske ledere kommer med så mister prins Ali stemmer.

Årsaken er i følge Hallén den imperialistiske historien mange europeiske land har. Dette kommer ofte opp i samtaler med delegater fra andre deler av verden.

— De spør hvorfor vår kultur er så mye bedre enn deres. «Kjenner du ikke historien om at dere har vært i vårt land og tatt alle ressursene våre?» «De gir oss hjelp, men krever kontrakter til bedriftene sine». Slike ting hører jeg ofte. Det er viktig at vi viser respekt for andre kulturer, sier Hallén.

— Etablert en etisk kode

Han mener Norge har vært med å bidra til en positiv utvikling i FIFA de siste årene.

— Min forgjenger, Sondre Kåfjord og jeg har vært med i FIFAs etiske komité. Der er det etablert et etterforskende og et dømmende organ. Det er blitt tatt affære i en del saker som har vært viktige.

— De siste dagene har vi ekskludert 12 medlemmer fra FIFA. Det er våre rapporter og granskninger som har ført til flere av pågripelsene. Flere av de som ble arrestert onsdag er jo allerede ekskludert fra FIFA. Det har også blitt etablert en etisk kode. Den trenger forbedring, men den har bare eksistert noen år, sier han.

Det Hallén er mest skuffet over inn mot denne kongressen, er at de europeiske landene ikke har klart å bygge en allianse som har vært sterk nok til å skaffe et klart flertall mot Blatter.

Om Blatter skulle bli gjenvalgt blir en av de viktigste oppgavene de neste årene å sikre at flertallet er på deres side om fire år.