Etter VM i Nikes hjemland USA i 1994 sto det klart for lederne av Nike at de mente alvor med å komme seg inn i fotballen. Hvem var mer attraktiv en de regjerende verdensmestrene Brasil.

10 år lang milliardavtale

Nike lyktes med å få en 10 år lang avtale med Brasils landslag, men det skjedde til en pris. Og inkludert i den prisen inngikk det bestikkelser av personer i det brasilianske fotballforbundet, ifølge siktelsen av José Hawila.

Han er en av de 14 som enten ble arrestert eller har erkjent straffskyld etter raidet i Zürich onsdag morgen.

Nike kjøpte de eksklusive rettighetene til å bli Brasils totalleverandør av sko, drakter og utstyr i en periode på 10 år. Avtalen kostet Nike 160 millioner dollar (rundt 1,3 milliarder kroner i dagens dollarkurs). Men det ble i tillegg laget en avtale med et markedsselskap i Brasil med navnet Traffic Group.

To utbetalinger

Dette selskapet fikk utbetalt 40 millioner dollar (325 mill. kr) til en bankkonto i Sveits. Herfra har eieren av Traffic Group, brasilianeren José Hawila, ifølge amerikanske justismyndigheter delt ut penger til et høytstående medlem av det brasilianske fotballforbundet.

Hawila har erkjent skyld og skal betale 151 millioner dollar i erstatning. Han skal ifølge siktelsen fra det amerikanske justisdepartementet allerede ha betalt tilbake 25 millioner dollar.

Nike tok over avtalen med det brasilianske landslaget fra Umbro. Nå 19 år etter at den første avtalen ble inngått er fortsatt Nike hovedsponsor for det brasilianske landslaget.

Økonomisk suksess for Nike

Det har vært en lykkelig investering på mange måter for Nike. I 1994, to år før avtalen med Brasil ble inngått, hadde Nike en inntekt på 40 millioner dollar fra fotball. I 2014 var inntekten fra fotball for Nike på 2,2 milliarder dollar.

I siktelsen blir ikke Nikes navn nevnt, men det er ingen tvil om at det er dette selskapet som omtales. De har da også overfor Washington Post kommet med en uttalelse.

– Siktelsesdokumenten som nå er offentliggjort antyder ikke at Nike har vært involvert i noen kriminelle handlinger. Det er heller ikke noe som antyder at ansatte hos Nike har vært klar over at det har vært satt opp et system for bestikkelser og gjenytelser, heter det i en uttalelse fra Nike som er sitert i New York Post.

Nikes konkurrent, Adidas, er for øvrig FIFAs offisielle sponsor.