ZÜRICH: I oppkjøringen til FIFA-kongressen var VM-tildelingen til Qatar og arbeidsforholdene til fremmedarbeiderne i oljelandet saken som fikk mest oppmerksomhet.

Da ni FIFA-topper ble arrestert onsdag morgen, mistenkt i en korrupsjonssak på over 1 milliard kroner, skiftet imidlertid fokus øyeblikkelig. Presidentkampen mellom Sepp Blatter og prins Ali av Jordan ble plutselig spennende igjen.

Fagforeningsleder Dietmar Schaefer holdt et innlegg hvor han manet FIFA-toppene til å ta ansvar for det som skjer under byggingen av VM-stadioner i Qatar. Foto: Odd Inge Aas  

Da fotballederne ankom enorme Hallenstadion i Zürich til annen dag av FIFA-kongressen ble de imidlertid igjen minnet om at 4000 bygningsarbeidere er ventet å miste livet på VM-anleggene i Qatar.Også inne i salen markerte FIFA-mostandere seg da palestinske demonstranter avbrøt Sepp Blatter under kongressen. Demonstrantene protesterte mot at Israel får være medlem av FIFA.

Det skal senere fredag stemmes over om Israels medlemskap i FIFA skal trekkes tilbake. Grunnen er at landet legger begrensninger på bevegelsene til palestinske spillere.

Utenfor hadde omtrent 30 demonstranter la seg på bakken med et laken over seg, og det ble satt opp trekors ved hver av de symbolske likkistene.

En inder som selv har jobbet under det han beskriver som forferdelige forhold i Qatar, la ned en blomsterkrans ved en av gravene.

Protestanter tok seg inn i lokalene hvor FIFA-kongressen foregår. Foto: NTB Scanpix

— Når FIFA sier at de ikke har ansvar for menneskerettighetene og rettighetene til arbeiderne i Qatar er det ikke sant. FIFA lager sterke kontrakter før mesterskap når det gjelder business, og det kan de også gjøre når det gjelder arbeidernes rettigheter og menneskerettigheter. Det vil de imidlertid ikke, sier Dietmar Schaefer til Aftenposten.

Lever under uverdige forhold

Han er visepresident i den internasjonale og den sveitsiske unionen av konstruksjonsarbeidere.

Under to besøk i Qatar har han selv sett hvilke forhold arbeiderne lever under.

— Ti arbeidere var stuet sammen på ett rom uten noe mer enn senger, og det var veldig dårlige sanitæranlegg. Arbeiderne sa at de må jobbe opp mot 14 timer hver dag, og de måtte gå i over to timer hver vei til jobb, sier Schaefer.

Fremmedarbeiderne, de fleste fra India, Sri Lanka og Nepal, har ikke lov til å organisere seg.

— Forrige uke ble tre arbeidere fra Sri Lanka arrestert fordi de hadde engasjert seg i en fagforening. Det er uholdbart i det 21. århundre, sier Schaefer.

Bør vurdere boikott om forholdene ikke endrer seg

Han håper fokuset som nå blir satt på arbeidernes situasjon i forbindelse med fotball-VM skal føre til varige endringer.

Foreløpig synes han ikke at han har sett noe til disse endringene.

— Vi vil presse Qatar og FIFA til å skape bedre forhold for arbeiderne, men om ikke noe skjer i løpet av to år, bør vi boikotte mesterskapet i 2022. PS: Statsadvokaten i Sveits etterforsker nå en sak hvor målet er å komme til bunns i om Qatar brukte korrupsjon da de i 2010 overraskende ble tildelt VM i 2022.