Kenny Dalglish er knapt varm i managerstolen før spekulasjonene er i gang om hvem som overtar etter Liverpool-legenden. 59 år gamle Dalglish bør både slå Everton i søndagens Merseyside-oppgjør, og ha en forrykende avslutning på sesongen, skal han være kandidat videre.

Selv om han både sist sommer og nå har sendt klare og tydelige signaler om at han kan tenke seg mange år som Anfield-sjef, tyder mye på at de nye Liverpool-eierne med John Henry i spissen jakter en yngre, mer langsiktig løsning. I den sammenheng er navnet Villas-Boas dukket opp.

Likheter med Mourinho

Ikke hørt om mannen? Nei, da er du neppe alene. For 33 år gamle André Villas-Boas er det siste skudd på den europeiske trenerstammen som utmerker seg med imponerende resultater.

Sammenligningene med José Mourinho er mange. Ikke minst vinner Villas-Boas mange fotballkamper med FC Porto som Mourinho gjorde. Han er også portugiser, han har jobbet under Mourinho både i FC Porto, Chelsea og Inter.

Men de som følger FC Porto-treneren tettest ser også klare ulikheter. Villas-Boas er mer lavmælt enn Mourinho og ikke så opptatt av å sette dagsorden som sin eldre kollega. Men fotballmessig er det også likheter. 4-3-3-skjelettet er noe av det samme, men Villas-Boas virker å våge mer enn noe forsiktige Mourinho.

Det var sir Bobby Robson som først så potensialet til Villas-Boas. Den avdøde trenerlegenden benyttet i sin tid som FC Porto-trener Boas-Villas som analyseekspert da han ville kartlegge de kommende motstanderne.

Begynte på Jomfruøyene

Til å være en aktuell Liverpool-kandidat, har portugiseren en syltynn trenerkarriere. Han startet av alle ting med et kort opphold som trener for Jomfruøyene for ti år siden. Etter å ha vært hjelper for Mourinho i en årrekke, overtok han Académica i 2009, en liten portugisisk provinsklubb. Den gang lå Académica sist uten en eneste seier. 11.-plassen ved sesongslutt og en semifinaleplass i cupen var status etter Villas-Boas første alvorlige trenerstunt.

Dermed var veien kort til FC Porto som satset på kometen i stedet for veteranen Jesualda Ferreira. Suksessen lot ikke vente på seg. FC Porto knuste de fleste motstandere, Villas-Boas sørget for at en 30 kamper lang rekordrekke uten tap som Mourinho hadde på CV-en, ble slått. Fortsatt er laget ubeseiret i den hjemlige liga, der de leder med åtte poeng ned til Benfica, er klar for kvartfinalen i cupen og for sekstendedelsfinalen i europaligaen.

Fakta

André Villas-Boas

Født: 17 oktober 1977 i Porto.

Fullt navn: Luis André Pina Cabral Villas-Boas.

Trenerkarriere: Jomfruøyene 2000-01. Académica 2009-10. FC Porto 2010- Fortid: Speider under José Mourinho i FC Porto, Chelsea og Inter.

Titler: Den portugisiske supercupen 2010. Kallenavn: Mourinho II, Mini-Mourinho.

Andre kandidater:

DIDIER DESCHAMPS

VM-vinneren fra Frankrike med en fortid i Chelsea ledet Marseilles til sin første ligatittel på 18 år i fjor. I 2004 trente han Monaco til mesterligafinalen og har også vært trener i Juventus i en kort periode.

FRANK RIJKAARD

Ledet Barcelona til mesterligatriumf i 2006. Var også trener for Nederland som kom til semifinalen i EM i 2000. 48-åringen fikk sparken som Galatasaray-manager i oktober.

JÜRGEN KLOPP

Spilte og trente Mainz tidligere, og opplever nå stor suksess med Borussia Dortmund. Er inne i sin tredje sesong i Ruhr-klubben som er tidenes mest suverene Herbsmeister i Bundesliga med et forsprang på ti poeng til toer Mainz.