MINSK (aftenposten.no): Det er mannen de norske ishockeykrigerne står ansikt til ansikt mot når Norge tirsdag kveld møter Sverige i sin tredje kamp i VM-turneringen i Minsk.

New York Islanders-målvakten er Sveriges førstekeeper i årets VM, og 24-åringen fra Luleå, med sin enorme fysikk og rekkevidde, er mannen Norge må få full på skal drømmen om en ny Svenske-skalp bli noe mer enn en drøm.

— Norge har åpnet VM veldig bra, men jeg er ikke overrasket over det. Norge har gode spillere i Sverige, i KHL og i NHL. De har nærmet seg oss for hvert eneste år og som lag må vi ha respekt for Norge. At de snudde og vant mot Danmark var imponerende, så dette blir en utrolig tøff kamp, sier Anders Nilsson til Aftenposten.

Med sine 195 centimeter er det en koloss som vokter buret for Tre kronor. 19 kamper ble det på svensken i årets NHL-sesong, etter å ha slitt med en form for utmattelsessyndrom så å si i hele fjorårets sesong. Svensken er sugen på å vise seg frem, og da er VM den perfekte arena for den Long Island-bosatte hockeyproffen.

Kjenner Haugen

Og han vet godt hva som venter i den norsk-svenske keeperduellen.

— Haugen er en utrolig dyktig keeper, så det blir en tøff duell mellom oss. Han har gjort flere gode VM-sluttspill. Og så er han jo på hjemmebane her i Minsk, så han har kontroll på det meste rundt. Han føler seg hjemme her. Så det handler om for meg å være med i kampen fra start og for utespillerne å legge så mye press på ham som mulig. Få masse pucker inn foran ham og trafikk rundt målet.

- Det blir kanskje mer å gjøre for han enn for deg?

— Ja, sånn før kampen kan man jo kanskje tro det. Men når pucken droppes vet man ikke hva som skjer og hvordan kampbildet blir. Som målvakt må man uansett være på tå fra start av hvis laget skal vinne, sier Nilsson.

Norges keeper Lars Haugen har storspilt i innledningen på VM. Mot Sverige vet han at det blir travelt, men gleder seg til duellen med Nilsson.

— Vi har begge en viktig rolle i denne kampen, kanskje spesielt for vår del. Det kan bli en del å gjøre. Men det er slike kamper man liker å spille, sier Haugen.

- Hvordan har du kjent på presset før VM?

Måltjuven Skrøder

— Det er klart man kjenner på det. Det er en del av jobben å takle det, så selv om det er lett å bli skremt av det, har det motivert meg. Både på trening og i kamp. Og ekstra gøy har det vært å spille når vi også har fått litt støtte av lokalbefolkningen her i Minsk, sier Haugen, som til daglig spiller i Dinamo Minsk i KHL.

- Og sjansene våre mot Sverige?

— Vi har troen på at vi kan slå dem. De skal slå oss sånn i utgangspunktet, de har som vanlig et veldig godt lag, men vi har slått dem før og kan klare det igjen, sier Haugen om laget som er rangert som nummer én i verden.

Men at Sverige er favoritter gjør ikke at Anders Nilsson & co. tar lett på oppgaven.

— Norge har flere spillere som vi må se opp for. Per-Åge Skrøder er en av dem. Han er en måltjuv som vi kjenner fra svensk hockey, og så er det noen til. Men jeg er litt dårlig til å huske navnet på alle. Men jeg skal forberede meg og plukke ut de jeg må holde et øye på, sier Sverige-keeperen.

- Blir det en lett seier for Sverige?

— Nei, den tiden er forbi. Det er slutt på den tiden da jeg som tiåring satt i sofaen hjemme og så Sverige slå Norge med ti mål. Dette blir ingen lek for oss. Det holder ikke lenger å bare sette skøytene på isen og så ordner alt seg.

Sportsdøgnet