MINSK (aftenposten.no): Først sendte Per-Åge Skrøder (35) Norge opp i 3–2 på en iskald straffe, før Mats Trygg (37) moste pucken i det danske buret og scoret Norges fjerde mål. Tilfeldig at det var veteranene som avgjorde?

— Overhodet ikke. Begge har vært med lenge og vet hvor de skal sette puckene og hvordan de skal opptre når det drar seg til. De er bærebjelker i laget vårt og gir trygghet til alle oss andre, så det var herlig at de fikk avgjøre, sier en annen som storspilte i den lille hockeybragden i Minsk i går, Ken André Olimb.

Jubelscenene da sluttsignalet lød i Tsjizjovka Arena vitnet om hva seieren betydde for de norske spillerne. De feiret som om de nesten hadde gått til topps i hele VM. Og lettelsen var minst like stor etter å ha tatt seg forbi de to første hindringene i kampen for å bevare statusen som en A-nasjon i VM-sammenheng. Og laginnsatsen fra Roy Johansens disipler fikk gamle gutter til nesten å ta til tårene.

Merket tvilen

— Den laginnsatsen og moralen vi viste i dag, det er helt fantastisk. Jeg blir rørt av dette. Vi fikk en tøff reise inn mot mesterskapet med mye trening og lite sprut, og vi merket av folk begynte å tvile på oss. Da er det lett at man begynner å tvile litt selv også. Men det har vi ikke gjort. Vi er flinke til å takle nerver og er en gruppe som jobber sammen og står på for hverandre. Da smaker denne seieren enda bedre, sier Mats Trygg, som på stillingen 3–2 til Norge smalt inn et slagskudd i overtall.

— Det var utrolig deilig å se den gå inn, sier veteranbacken.

Alle Norges mål kom i overtall. Men da hadde Danmark forlengst tatt en 2-0-ledelse. Men Jonas Holøs og Ken André Olimb sørget for balanse i Roy Johansens regnskap. Da dukket Per-Åge Skrøder opp foran Danmarks mål og ble hektet – i overtall. Straffen satte han iskaldt i mål etter å ha ventet keeperen nesten ut av hallen.

— Det var kaldt, men man har jo noen straffevarianter som man tar. Jeg har dratt denne varianten mange ganger i Sverige. Så mange ganger at jeg ikke kan ta den der lenger, de har sett den for mange ganger. Men det var godt å se den ligge i mål, sier 35-åringen fra Sarpsborg og flirer godt.

- Får skrive hva dem vil

Selv om Jannik Hansen reduserte for Danmark helt på tampen, og det totale kaos rådet i Norges sone og puckene haglet rundt hjelmen på Norges gode keeper Lars Haugen, rodde Norge i land seier nummer to og bokførte seks poeng.

— Folk kan si hva de vil om oss, men vi stiller alltid opp. Det er alltid noen som skal skrive oss ned, men det får dem bare gjøre. Vi vet hva vi kan, og det viste vi i denne kampen, sier kaptein Anders Bastiansen til Aftenposten.

Veteranene sto frem for Norge da alt ble avgjort, men i rettferdighetens navn skal hele laget hylles for prestasjonen mot et dansk lag som stilte med sine NHL-profiler. Det holdt ikke mot Roy Johansens tapre menn.

— Vi hadde fire rekker som fungerte veldig bra. Solid, oppofrende og bra disiplin. Vi er alle stolte nå, selvfølgelig. Vi kom til VM i angrepsposisjon og kunne slå litt nedenifra, og det er et bra utgangspunkt. Når vi nå står med seks poeng, er vi selvfølgelig fornøyde, sa Roy Johansen til NTB etter kampen.

Mandag er det hviledag for Norge. Neste kamp er mot Sverige tirsdag.