MINSK (aftenposten.no): Norge kom fra 3-0-seier over Italia i sin åpningskamp i VM, mens Danmark fikk tilsvarende bank av Sverige i sin første kamp. Søndag ettermiddag barket de to naboene sammen i Minsk.

Vi fulgte kampen direkte: Norge-Danmark 4-3

Det var Danmark, med sine fem spillere fra NHL i troppen, som tok tak i matchen umiddelbart. Et par-tre kjappe taklinger i midtsonen gjorde at Norge kom på hælene fra start. Og etter 40 selunders spill kom den første norske utvisningen. Henrik ødegaard fikk to minutter for å holde igjen en dansk kølle.

Åpningssjokk

Selv om Kristian Forsberg fikk muligheten alene med danskenes keeper i undertallet, var det Danmark som tok ledelsen. For der Norge misbrukte sin mulighet satte Morten Poulsen pucken i mål fire skunder før overtallet var over.

Og de danske supporterne på tribunen hadde knapt fått jublet ferdig før 2-0 satt i nettet bak Haugen. Fredrik Storm stormet gjennom midtsonen og dro av gårde et skudd som suste rett i mål. Det kunne se ut som det gikk via beinet til backen Henrik Ødegaard. Da var det spilt to minutter og 55 sekunder.

Men Norge ristet av seg åpningssjokket. I overtall klinte Jonas Holøs til fra blålinjen i overtall og reduserte til 1-2. Den scoringen var viktig for Roy Johansens gutter.

Helt fra første dropp var det temperatur i kampen. Og da rekken med Olimb x 2 og Anders Bastiansen klarte å sette press på danskene halvveis i 1. periode, tente det til med et lite basketak foran ferielandets keeper Simon Nielsen.

Norge var helt klart med i en periode Danmark hadde føringen. Blant annet fikk spillerne i 4. rekken vist seg frem. De lå på med fysikk og aggressivitet.

Norge vant skuddstatistikken i 1. periode med 11-5. ## Norge slo tilbake

Norge har møtt Danmark fire ganger i A-VM tidligere og aldri tapt. Det var ikke de norske guttene interesserte i denne gangen heller. Og da sjansen bød seg i overtall i åpningen på 2. periode hogg Norge til. Ken André Olimb, som spilte en god kamp mot Danmark, fikk pucken, tok den med seg og la den opp i krysset med en følsom backhand og Norge utlignet til 2-2. Meget solid hentet opp av Norge etter å ha kommet under med to mål så tidlig i kampen.

Kampen sto og vippet i 2. periode. Danskene var helt klart ute av rytmen fra den første perioden, mens Norge fikk troen på det.

Og 12 minutter ut i perioden fikk Norge straffeslag da Per-Åge Skrøder dro seg inn foran danskenes mål. Skrøder måtte selv ta straffen og han ventet Danmarks keeper helt ut i tivoliboden og satte pucken iskaldt i mål fra nesten død vinkel. En fantastisk herlig scoring.

3-2 til Norge.

Norges opphenting og ledelse frustrerte danskene, som tok utvisning etter utvisning. Men Norge klarte ikke å utnytte overtallet.

Mot slutten av perioden fikk Mathis Olimb ti minutters personlig utvisning for dårlig oppførsel. Men danskene svarte kjapt med å ta en ny tominutter, og Norge fikk på nytt sjansen i overtall. Igjen var det nære ved at Norge fscoret, danskene var på gyngende grunn ved flere anledninger. Men flere mål ble det ikke i midtperioden.

Etter to perioder ledet Norge skuddstatistikken 20-9. ## Spikeren i kisten

Norge åpnet 3. periode i undertall etter litt gruff rett før 2. periode var slutt. Men på glatt is klarte aldri danskene å få etablert noe spill, og Norge red av undertallet. Og utover i perioden hadde Norge bra kontroll på det danske laget.

11 minutter før periodeslutt oppsto en skummel situasjon. En puck langs vantet traff en ujevnhet og forsvant ut rett foran Norges mål. Keeper Lars Haugen hadde gått bak mål for å stoppe pucken, men Jonas Holøs fikk ryddet opp.

Danskene presset på for utligning, men Norge klarte å holde unna. Og nok en gang spilte Lars Haugen en god kamp.

Og da Norge for n’te gang fikk sjansen i overtall satt den. Åtte minutter før slutt smalt det fra Mats Trygg. På direkten dro han til og pucken suste i mål.

Danmark tok ut keeper med seks minutter igjen å spille. Og da Andreas Martinsen pådro seg en utvisning med fem minutter igjen ble det spenning igjen. Og da Henrik Ødegaard også måtte gå og sette seg i to minutter, ble det neglebitende i Minsk.

Da kom også reduseringen. Vancouver Canucks-spilleren Jannik Hansen satte inn danskenes tredje mål fra spiss vinkel og kloss hold. Nå levde kampen virkelig. Og puckene haglet rundt ørene på Norges keeper. Og Danmark tok ut keeper i et desperat forsøk på utligning.

Men flere mål ble det ikke og Norge vant 4-3

Spesielt viktig var seieren ettersom Italia slo Frankrike 2-1 tidligere på dagen.