Italia-Norge 0–3

Minsk (aftenposten.no): Hockeymagikeren fra Oslo strålte på banen og serverte Norges 3-0-mål på utsøkt vis i 3. periode. 28-åringen strålte minst like mye etter kampen.

— Jeg hadde høyspentnerver før kampen. Vi hadde kjempepress på oss for å vinne. Selv om det lugget litt innimellom kjørte vi på og besto den tålmodighetsprøven det var. Det var deilig å se målene gå inn, sier Mathis Olimb.

Norge tok et langt skøyteskjær vekk fra nedrykksfaren ved å slå nyopprykkede Italia 3–0 i Tsjizjovka arena i Minsk. Niklas Roest sendte Norge opp i 1–0 i 1. periode, før Morten Ask, med en lekker dragning, doblet i midtperioden. Så leverte Olimb en vakker pasning til kaptein Anders Bastiansen og vips hadde Norge vunnet 3–0. Olimb, som har vokst seg inn som en av Norges viktigste og beste spillere siden VM-debuten i 2007, spiller til daglig i svenske Frölunda. Han har også spilt i juniorligaen i Canada og to år i Tyskland, og fikk før 2010/2011-sesongen kontrakt med NHL-giganten Chicago Blackhawks. Men oppholdet ble ingen suksess. En skulderskade gjorde at Olimb returnerte til Sverige etter sesongen, og her har han vært siden. Men til Aftenposten sier Olimb at drømmen om å få levere på den aller største scenen, fortsatt lever.

- Må levere

— Jeg er kjempefornøyd i Frölunda. Jeg elsker klubben og stortrives i Göteborg, men skulle det komme en mulighet til å få sjansen i NHL en gang til, må man jo ta den. Det hadde vært gøy å få prøve seg i NHL, ikke bare i farmerligaen. Men det handler om å få en skikkelig sjanse. Og for å få den, må man levere på landslaget og på klubblaget. Og så må andre synes jeg er god nok, sier Olimb.

- Synes du selv at du er god nok?

— Det er vanskelig å si. Jeg synes jeg holder et ålreit nivå, men man må ha speil, også: man må være veldig god for å lykkes der borte. Men det hadde vært superheftig, sier Olimb.

Norges kaptein mener 28-åringen holder nivået.

— Hadde det vært opp til meg hadde Mathis vært der borte for lenge siden. Men det er dessverre ikke jeg som bestemmer, sier Anders Bastiansen til Aftenposten.

I fraværet av Ole-Kristian Tollefsen er "Basse" Norges kaptein. Han roser sin rekkekamerat og takket pent for den målgivende pasningen.

Presset landslagssjef

— Han er fantastisk god. Du ser bare på måten han behandler pucken på, måten han leser spillet på, den roen han har i spillet sitt. Det er en meget bra spiller. Jeg håper virkelig han får en sjanse til i NHL, sier Bastiansen.

Norge åpnet bra lørdag, men mot slutten av 1. periode og i åpningen på 2. periode var det Italia som styrte. Et hardtspillende italiensk lag demmet opp for Roy Johansens menn. Men sakte, men sikkert jobbet Norge seg tilbake i førersetet, og i Johansens 13. VM ved roret ble det seier da det virkelig gjaldt.

— Vi visste at med tap i denne kampen ville det blitt veldig tøft videre i VM. Da hadde vi måttet ta fire poeng. Nå kan vi i stedet slippe skuldrene ned. Men vi er ikke sikre ennå. Italia viste at de er et godt lag, og mye kan skje. Men vi har i hvert fall fått en veldig god åpning på mesterskapet og det er vi glade for, sier Johansen til Aftenposten.

Keeper-Haugen gleder seg

Optimismen var i beste fall laber før Norge entret isen i Minsk i går. Roy Johansen følte også presset.

— Jeg tror alt snakket om nedrykk har vært sunt. Det har fått frem desperasjonen i oss. For internasjonal ishockey er knalltøff, det er lite som skiller. Så for laget kan det ha vært sunt. Dette var den viktigste kampen vi har spilt på veldig lenge, og det gjorde noe med oss.

I dag venter Danmark i ny kamp i VM. I A-VM-sammenheng har Norge møtt danskene fire ganger siden 2006. Alle oppgjørene har endt med norsk seier.

— Det blir alltid tøffe kamper mot Danmark. De har et bra lag og er et knepp opp fra Italia. Det er en kamp vi gleder oss veldig til, sier Norges keeper Lars Haugen som spilte på hjemmebane i den hviterussiske hovedstaden.

Og KHL-proffen leverte en strålende kamp. Det må han gjøre søndag også.