MINSK (aftenposten.no): De fremsto rolige og avbalanserte før VM-åpningen, men etter å ha slått Italia 3-0 innrømmet de norske spillerne at nervene fikk hjertepumpen til å jobbe hardt under drakten.

— Jeg hadde høyspentnerver før kampen i dag. Jeg kjente det da jeg våknet i morges, også. Men vi klarte å gjøre det vi skulle og leverte en veldig god kamp. Vi hadde kjempepress på oss for å vinne denne kampen. Selv om det lugget litt innimellom kjørte vi på og besto den tålmodighetsprøven det var. Det var deilig å se målene gå inn, sier Mathis Olimb til Aftenposten.

Sverige-proffen, som til daglig spiller i Frölunda, debuterte for Norge i VM i 2007. I dag er han en av lagets viktigste spillere, noe han viste mot Italia. Han serverte Anders Bastiansen på 3-0, og var en av Norges beste spillere i VM-åpningen i Minsk.— Jeg vet at «Basse» liker å stikke i det rommet, og da jeg fikk litt tid på meg var det bare å legge pucken der. Det var deilig å se ham sette den, sier Olimb om sin målgivende.

- Alt er mulig

Det var smil og latter i pressesonen da de norske spillerne trampet seg vei til garderoben under tribunen i Tsjizjovka arena. Det var ikke til å misforstå hvor mye seieren betydde.

— Dette var kjempeviktig. Nå kan vi slippe ned skuldrene og bare fokusere på kampene i stedet for alt det andre som vi måtte før Italia-kampen. Vi har et mål om å vinne mer enn én kamp, vi vil jo til en kvartfinale. Alt er mulig. Vi har uansett fått vist at vi hører hjemme her. Men vi må være ydmyke, altså, vi må ta én kamp av gangen, sier Olimb.

Kaptein Anders Bastiansen følger opp:

— Dette var så viktig. Det sier alle, men det var virkelig en viktig seier. Jeg synes vi var solide. Og bakerst sto Lars (Haugen, keeper. Red.anm.) kjempebra, og det ga oss en trygghet. I tillegg klarte vi å lage noen mål, og det er vi fornøyde med.

Men selv om Norge vant 3-0, var det en periode i slutten v 1. periode og begynnelsen på 2. periode hvor Italia hadde et initiativ i matchen. Italia spilte fysisk og klarte å demme opp for Norge i midtsonen. Men da Morten Ask satte 2-0 vippet kampen Norges vei.

Haugen på hjemmebane

— Det var to ganske jevne lag, det er lite som skiller, og da skal det heller ikke så mye til for at Italia fikk føre litt. Vi datt litt ned, og da ble det sånn. Men det skal vi lære av og ta med oss inn i neste kamp, sier Norges kaptein.

— Det er mange som har sagt at vi er dårlige og det ene med det andre. Men vi har hatt trua på dette hele veien og det har vært god stemning i troppen. Og så er det vel sånn at den som ler sist ler best, sier Bastiansen og flirer.

Lars Haugen, som til daglig spiller i KHL-laget Dinamo Minsk, leverte en strålende kamp. Han tok det som kom, virket trygg og spilte med autoritet. Selv om han til daglig spiller i den andre VM-arenaen, Minsk arena, var dette hjemmebane for Haugen.

— Jeg hørte publikum på slutten kampen, det var nok noen Dinamo-fans her i dag, sier Haugen og smiler.

Norges sisteskanse er så populær i VM-byen at landslagsledelsen har måttet skjerme Haugen inn mot åpningskampen. Men Haugen leverte varene da det virkelig gjaldt.

— Denne seieren gis oss selvtillit og det er ekstra deilig å vinne slike kamper som i perioder virker helt jevne. Italia var ekle å spille mot, og de imponerte meg. De var flinke til å spille på våre feil og de gjorde det vanskelig for oss i perioder, sier Haugen.

Og fortsetter:

Skal lære av i fjor

— Kampen bar preg av at det var litt nerver, og dessuten er ikke vi så vant til å spille mot en underdog. Vi pleier å være underdog selv. Men nå skal vi være realistiske med tanke på veien videre. I fjor ble det mye snakk om kvartfinale veldig tidlig, det skal vi lære av i år, sier Lars Haugen.

I fjor ble det ikke kvartfinale på Norge, og mesterskapet ble en liten nedtur sett med norske øyne. I år er det annerledes: i år har de norske guttene alt å vinne.

Da passer det bra å starte med seier.