Italia — Norge 0-3

MINSK (aftenposten.no): Norge fikk en drømmestart på VM og åpningskampen i Tsjizjovka arena da Niklas Roest sendte Norge opp i 1-0 fem minutter og 42 sekunder ut i 1. periode. Roest og Andreas Stene kom alene mot Italias keeper og Roest sendte pucken i mål via stolpen. Dermed full jubel blant de norske supporterne på tribunen som har tatt turen til den hviterussiske hovedstaden for å følge Norges iskrigere.

— Kjempedeilig å få denne starten her. Jeg synes vi eier matchen. For egen del synes jeg at jeg har mye å gå på, sier Mathis Olimb til TV 2. REFERAT: Slik var kampen

Midtveis i 2. periode la Morten Ask på til 2-0. Og i tredje periode fastsatte kaptein Anders Bastiansen sluttrestultatet til 3-0, etter en herlig pasning av Mathis Olimb.

God norsk åpning

Roy Johansens menn kom godt i gang i nøkkelkampen som langt på vei avgjør Norges skjebne i dette VM. Allerede etter et par minutter kunne Norge satt den første pucken i det italienske buret, men italienerne fikk slått unna. Men et relativt hardtspillende Italia fikk trøbbel mot kvikke norske spillere. Og ikke lenge etter målet fikk Norge sjansen i overtall. Men Italia klarte å ri av tominutteren.

Sist Norge møtte Italia i VM var i 2012. Da vant Norge 6-2.

JUBEL: Hockeygutta feirer kampens første scoring, signert av Niklas Roest. Foto: NTB scanpix

Norge mistet litt av initiativet i kampen utover i perioden, og Italia klarte å sette Norge under press ved et par anledninger. Keeper Lars Haugen tok det som kom uten videre problemer, men ingen ønsket kamputvikling sett med norske øyne. Fysisk så italienerne sterkere ut enn de norske. Men det var Norge som vant skuddstatistikken 12-6 etter de første 20 minuttene. Måtte se video

2. periode åpnet litt som 1. periode avsluttet. Italia hadde også et skudd i stolpen som dommerne ville ta en nærmere titt på. Men etter å ha sett diverse repriser bestemte de svenske dommerne at pucken ikke hadde krysset mållinjen, selv om det kunne se sånn ut på TV-bildene.

Jonas Holøs pådro seg også en to minutters utvisning for tripping, og Italia fikk sjansen i overtall. Uten at det bød på særlig problemer for Norge. Men Norge pådro seg ny utvisning ikke lenge etter. Kaptein Anders Bastiansen måtte sette seg i to minutter. Italia presset og hadde flere avslutninger, blant annet ett i stolpen, men Norge holdt unna også denne gangen.

Norges Kristian Forsberg under VM-kampen i ishockey mellom Norge og Italia i Chizhovka Arena i Minsk, Hviterussland lørdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Lekkert av Ask Morten Ask ble sendt i isen så det sang i midtsonen drøyt halvveis i perioden. Men mannen som var med på å lose Vålerenga inn til seriegull denne sesongen fikk sin hevn. For 11 minutter ut i midtperioden dro han seg lekkert fri foran Italias mål og satte inn 2-0 til Norge. Lekker scoring av Ask.

Men han ble taklet i skuddøyeblikket og måtte ta telling. Det så ut som han fikk en kraftig smell mot hodet og ble hjulpet rett i garderoben. Den så ikke pen ut. Ingen italiensk utvisning, i stedet fikk Per-Åge Skrøder to minutter for roughing for å ha støtt opp for Ask.

Dermed nytt norsk undertall. Norge red av nok en gang, og kunne like etterpå gått opp i 3-0. Men Italia fikk ryddet opp i kaoset foran eget mål. Og nå skjedde det mye i begge ender. Italia var nær ved en redusering, men Lars Haugen var god og trygg i det norske målet.

Norge avsluttet 2. periode i overtall. Jonas Holøs rakk å få av gårde en avslutning før signalet gikk. Norge til pause med 2-0-ledelse.

Skuddstatistikk i 2. periode: Italia 5, Norge 6.

Trener Roy Johansen under VM-kampen i ishockey mellom Norge og Italia i Chizhovka Arena i Minsk, Hviterussland lørdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Sluttspurt?Morten Ask var tilbake på isen i 3. periode, og dermed ser det ut til at han kom seg greit etter smellen han fikk midtveis i 2. periode.

Italia fikk periodens første sjanse da Norge mistet pucken i overtall. Men igjen reddet Lars Haugen. Svakt av Jonas Holøs som mistet pucken på offensiv blålinje.

Norge åpnet perioden ålreit, men Italia spadde på med det de hadde i et forsøk på å få en redusering og håp om seier. Men da også Norge for alvor begynte å spille fysisk fikk laget mer kontroll på sakene. Norge kastet puckene på Italias mål og skapte flere farligheter. I motsatt ende av banen var det potte tett.

Og da Anders Bastiansen satte inn 3-0 etter en herlig pasning fra en av kampens beste spillere, Mathis Olimb, var seieren i åpningskampen sikret.

Med denne åpningen på VM skal det mye til for at Norge havner i en situasjon hvor de kan rykke ned, slik flere fryktet før VM.

Ny kamp for Norge i morgen. Da er Danmark motstander.

PS! Keeper Lars Haugen som til daglig tjener til livets opphold i nettopp Minsk, ble kåret til kampens beste spiller. Norges keeper hadde flere gode og viktige redninger.