MINSK (aftenposten.no): De har konkurrert, kranglet, slåss , trent og spilt sammen helt siden de kunne holde i en hockeykølle. Nå er de landslagets nye superduo.

— Jeg kjenner ingen som ikke kommer godt overens med «Kenner’n». Han er en fin type og en veldig god spiller. Han har ingen svakheter, sier storebror Mathis og kikker bort på lillebroren Ken André.

— Mathis har en veldig fin personlighet. Jeg er glad i broren min. I tillegg er det en veldig god spiller som gjør alle andre rundt seg gode, svarer minstemann.

- Ikke akkurat kompisdømming

Det er hviledag i ishockey-VM da Aftenposten treffer Olimb-brødrene på spillerhotellet, luksushotellet Renaissance, i Minsk. Ken André med caps bak frem og Nike joggesko, Mathis med håret blafrende og i hotellets filttøfler. Begge to akkurat så avslappet og kule som hockeyspillere skal være.

Begge har fått en knallstart på VM i Hviterussland. Mathis Olimb står med tre målgivende pasninger på to kamper, mens Ken André Olimb står med ett mål – det viktige 2-2-målet i snuoperasjonen mot Danmark søndag. Begge har vært strålende for et norsk lag som er i ferd med å overraske i VM – igjen.

Men det er neppe tilfeldig at de to brødrene lykkes. Ishockeyen fikk de servert fra pappa Jan, som selv har spilt VM for Norge. Og de to har alltid konkurrert mot hverandre, presset hverandre og bidratt til hverandres utvikling. I tillegg er storebror Stian guttenes personlige trener på sommeren når de skal bygge seg opp til ny sesong.

— Vi har alltid konkurrert, om alt mulig, egentlig. Det er ingen av oss som liker å tape. Jeg ble kastet i bassenget på hytta vår en gang fordi jeg slo Mathis i badminton. Så når vi konkurrer om noe er det krig, og vinnerinstinktet kommer med én gang, sier Ken André og flirer.

— Vi spiller mye tennis om sommeren, og når det drar seg til er ikke «Kenner’n» like rettferdig på dømmingen. Det er en del baller han dømmer ut. Det er ikke noe kompisdømming, akkurat, parerer Mathis.

Keeperdebut som fireåring

Begge ler, og er enige om at juksingen går begge veier.

- Hva er det første minnet dere har fra hockeyen sammen?

— Det er fra Manglerudhallen. Jeg var syv år og spilte på liten bane. Ingen ville stå i mål, men Ken André var fire år og synes det var gøy å stå i mål. Så han fikk være med oss. Men han slet med å komme seg på beina igjen etter at han hadde reddet, så fatter’n sto bak mål og løftet han opp igjen hver gang, minnes Mathis.

— Men jeg måtte jo steppe inn da guttene ikke hadde keeper, da, sier lillebror.

I dag er begge utespillere, og gjør suksess på hver sin kant. Mathis Olimb er profil i Sverige for Frölunda i Göteborg, mens Ken André spiller i tyske Düsselforf.

Banet vei for lillebror

Og nå handler det om å gjøre hverandre bedre. Brødrene spiller i rekke med veteranen og kaptein Anders Bastiansen, og bruker hverandre for å bli bedre spillere.

— Mathis har hjulpet meg veldig. Han har delt sine erfaringer, han har vist hva som skal til for å bli en toppspiller og han har gått opp løypen for meg. Det har helt klart vært verdifullt for min utvikling. Det hadde vært å gøy å spille på samme klubblag igjen en gang. Men det handler om timing og det er mye som må på plass. Men det er noe vi begge ønsker, sier Tyskland-proffen. De to spilte sammen i Vålerenga før begge forsvant utenlands.

— Jeg synes det var veldig gøy da han signerte for Düsseldorf. Vi gleder oss over hverandre suksess. Men jeg ble litt grinete da han begynte å gjøre litt for mange poeng i Tyskland, han holdt på å slå min poengrekord der, sier Mathis.

Landslaget er inne i et generasjonsskifte. Spillere som Mats Trygg, Per-Åge Skrøder og Mads Hansen nærmer seg slutten på karrieren, og spillere som Olimb-brødrene får mer og mer ansvar. Det stortrives de to Oslo-guttene med.

— Det er vanskelig å erstatte de gamle gutta. De er kulturbærere og forbilder for oss litt yngre. Sammen har de hundrevis av landskamper, og har bidratt med enormt mye, sier Mathis.

— Vi vil alltid ha ansvar og tar det som en utfordring. Som spiller vil man jo alltid utvikle seg, og da er slike utfordringer viktige, supplerer lillebror.

Landslagssjefen: - Dønn seriøse

Landslagssjef Roy Johansen kjenner begge guttene godt, og ser for seg begge i sentrale roller i fremtidens norske landslag.

— Mathis har vært med i mange år og er blitt en internasjonal toppspiller. Han er klar for større oppgaver enn spill i Sverige. Når det gjelder «Kenna» har han tatt nye steg for hvert år han har spilt, og får mer istid og ansvar for hvert mesterskap. Begge er fantastiske idrettsutøvere og dønn seriøse. De er gode individualister, men også lagspillere. De er proffe til fingerspissene, sier landslagssjefen.

Rekkekamerat Anders Bastiansen beskriver sine våpendragere slik:

— Det er to kjempefine gutter som jeg stortrives sammen med. Som spillere utfyller de meg med teknikk og fart. De er positive og er flinke til å gi riktige tilbakemeldinger. Det gir meg ekstra selvtillit. De kommer til å være med på å prege det norske landslaget i mange år fremover.

— «Basse» er som en storebror. Han er en fryd å spille med. Jeg har spilt sammen med ham helt siden jeg kom med i VM i 2007, sier Mathis Olimb.

Trioen får en meget sentral rolle når Norge møter Sverige i Minsk tirsdag. Det er David mot Goliat, men i 2011 vant Norge sensasjonelt. Det kan skje igjen.

— Alt kan skje, sier guttene.