TRONDHEIM (adressa.no): Onsdag ble det kjent at IFK Gøteborg har innført forbud mot at supporterne kan maskere seg på stadion på allsvenske kamper. Dette forbudet har også har også RBK innført før denne sesongen.

— Det står i sikkerhetsreglementet til Lerkendal, og ble innført etter møter vi har hatt før sesongen. Dette har blitt tatt opp med supporterne, og vil også bli slått ned på om det oppdages på bortebane. Veldig bra at RBK har innført dette, sier innsatsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Håkon Jørgensen.

Casualmiljøer på Østlandet

Han ser med avsky på supporterdrapet i Sverige forrige helg, og er trygg på at slikt aldri vil skje på Lerkendal. Men mener man ikke skal være naive overfor casualmiljøene på Østlandet.

Sammen med Tom Åge Dahl er Jørgensen politiets mann på Lerkendal i forbindelse med risikokamper i europacup.

— Jeg blir skremt når jeg ser det som har skjedd i Sverige, og tenker på alle dem som faktisk vil se kamp. De ekte supporterne, og ikke minst barnefamiliene, sier Jørgensen.

Og fortsetter:

— Selvsagt kan dette skje også i Norge. Det er bare å se mot Østlandet, hvor det har vært slåssing til og med i forbindelse med treningskamper. Og når supportere møtes for å slåss, kan det plutselig gå ut over tredjepersoner.

Jørgensen er innsatsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, og har ansvaret for å følge opp fotball og potensiell fotballvold rundt RBK-kamper. Et ansvar han har sammen med Tom Åge Dahl, for eksempel i europacupen - som mot polske Legia Warszawa i 2012. Det endte «kun» i blussing og at det ble satt fyr på noen plastseter på stadion, men da hadde Jørgensen gjort leksa si og vært i Warszawa på forhånd og studert den polske fansen. Den gangen var det også sikkerhetsmøter i en hel uke før kampen på Lerkendal, og polakkene hadde ufrivillig politieskorte hvor enn de var i byen.

Jørgensen har også vært med i en rekke kamper i Mesterligaen, både til London og flere byer i Tyskland. I mai reiser han og Dahl til Sverige og Djurgården, som opplevde å få en supporter drept da laget spilte bortekamp i Helsingborg forrige helg.

– De har slitt voldsomt med supporterbråk i Sverige i mange år. Vi ønsker å få et innblikk i hvordan klubbene jobber med sikkerheten før, under og etter såkalte risikokamper, sier han.

Godt forhold til Kjernen

– Casualsmiljøene er store i Sverige. Hvordan er det i Trondheim?

– Vi har et meget godt forhold til Rosenborg og supportergruppa Kjernen, og har hatt møter med både klubb og fans før sesongen. Det er ingen som går under kategorien «risikosupportere» her. De eneste gangene det har vært litt tull og tøys med RBK-fans, er når det kommer Rosenborg-supportere fra Østlandet på enkelte bortekamper. Da skjer det som oftest i form av blussing på stadion. Vi har hatt veldig lite trøbbel på Lerkendal, sier han.

– Hva med ellers i landet? Lillestrøm og Vålerenga har hatt sine episoder.

– Der har det vært trøbbel, også med slåssing. Men klubbene har tatt grep og begynt å utestenge supportere. Norges Fotballforbund jobber også preventivt og har møter med politi og supportere før hver sesong. Det er stor forskjell på omfanget av fotballbråk i Sverige og Norge. Samtidig har man i perioder slitt voldsomt i Lillestrøm og Vålerenga.

– Man har dessverre ingen garantier for at det som skjedde i Sverige ikke kan forekomme i Norge, sier Jørgensen.

SPORTSDØGNET: