– Det er små marginer. Det som skjedde i Sverige kunne også hendt i Norge, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap).

Bøhler var selv til stede da voldelige elementer fra de såkalte casualsmiljøene rundt Vålerenga angrep Lillestrøm-supportere på Grorud i fjor. Det var under en cupkamp mellom Grorud og Lillestrøm at Vålerenga-casuals gikk til angrep. Situasjonen var svært dramatisk den gangen. Bøhler mener at vi kan prise oss lykkelige over at det ikke har gått liv tapt i voldelige oppgjør hvor norske fotballsupportere har vært involvert.

Lovendring

Jan Bøhler sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet og vil nå fremme et lovforslag som skal stoppe voldelige elementer rundt fotballen fra å nærme seg en fotballstadion på kampdagen.

– Jeg sendte over forslaget til departementet 20. februar. Jeg har også spurt justisministeren om dette blir fremmet. Han ga ikke noe klart svar og jeg vil derfor selv komme til å fremme forslag til lovendring for Stortinget, sier Bøhler til Aftenposten.

Saken som ryster Sverige

Svensk fotball er rystet i sine grunnvoller etter drapet på en Djurgården-tilhenger i Helsingborg søndag ettermiddag. Mens politiet jobber på spreng for å oppklare drapet på den 43 år gamle firebarnsfaren, spør svenskene seg hvordan det kunne gå så langt.

Voldsepisoder og tribunebråk har vært en del av svensk fotball i årevis. Norge og Sverige har de siste tiårene hatt et tilskuersnitt på samme nivå. Likevel har kamper i Sverige vært rammet av stygge episoder langt oftere enn i Norge.

Men i Norge har det også vært en økning. Da Jan Bøhler jobbet med forslaget til endring av lovene innhentet han tall for fotballrelatert vold fra politiet.

– Det var 20 alvorlige voldshendelser i fjor. En dobling fra året før. I tillegg var det 15 tilfeller som ble avverget. I fire tilfeller ble fire personer som ikke hadde noe med disse voldsmiljøene skadet. Fire helt uskyldige mennesker, sier Bøhler til Aftenposten.

Kunne blitt stygt

Bøhler er klar til å bekjempe den voldelige kulturen med alle midler. Han er styreleder i Grorud og hadde hatt kontakt med politiet før den nevnte cupkampen mellom Grorud og Lillestrøm i fjor.

– Heldigvis var politiet til stede, men det kunne endt opp som en stygg affære. De som gikk til angrep kunne fort ha kommet til å skade helt uskyldige personer, sier Bøhler.

Han kaller de som oppsøker fotball for å slåss for «alvorlige kriminelle».

– Tror du at du kommer ondet til livs med en lovendring?

– Det er på tide å sette ned foten. Jeg tror vi kan forhindre farlige situasjoner dersom vi klarer å holde noen unna stadion rundt kamptidspunktet. Det må ikke bli slik at folk er redde for å gå på kamp.

Kan være uheldig

Heller ikke den tidligere politimannen Johnny Brenna kan utelukke at situasjonen i Norge kan komme ut av kontroll i en gitt situasjon.

– Vi har hatt voldelige sammenstøt mellom fotballtilhengere også i Norge. I en opphetet situasjon kan det fort skje at noen er “uheldig” i den forstand at det hele ender opp med at noen mister livet, sier Brenna som har god kjennskap til de voldelige miljøene rundt norsk fotball.