Allsvenskan-kampen mellom Helsingborg og Djurgården i går ble stoppet da publikum stormet banen etter at en 43-årig firebarnspappa døde etter skadene han pådro seg i slagsmål på vei til arenaen.

På en pressekonferanse i dag, informerte politiet i Helsingborg pressen om at de etterforsker dødsfallet som drap. Sosiolog Arve Hjelseth, som har forsket på fotball— og supporterkultur, mener det er store forskjeller på supporterkulturen i Norge og Sverige, men sier at det ikke er utenkelig at lignende kan skje i Norge.

— Sverige har de siste årene hatt en tydeligere tradisjon for tribuneuro. Det er mer uro enn i Norge, sier Hjelseth.

Forskjellig supporterkultur

— Det betyr likevel ikke at det er helt utenkelig at det vil skje i Norge. Grensen mellom liv og død kan være hårfin. Det vil være dumt å si at det overhodet ikke kan skje i Norge, sier han.

Talsmann i Rosenborgs supporterklubb Kjernen, Kenneth Kjelsnes, betegner det som har skjedd i Sverige som dypt tragisk og uvirkelig. Men mener samtidig at supporterkulturen i Norge og Sverige er veldig forskjellig.

— Selv om Norge og Sverige er veldig like naboland, så er det veldig stor forskjell på dette punktet – med supporterbråk. Problemet er også til stede i Norge, og vi skal være klar over det, men samtidig skal vi ikke gjøre det til et større problem enn det er, sier Kjelsnes.

BRÅK: Politiet holder nede en fotballsupporter i Helsingborg. Foto: AP

— En utvikling i voldFotballpresident Yngve Hallén mener fotballen ikke kan ta kampen mot bråkmakerne på egen hånd.

— Dette er en utvikling av vold i samfunnet som vi må stå sammen om å bekjempe og ikke skyve ansvaret over på hverandre, sier Hallén til NTB.

Selv om det har vært flere episoder med såkalte «casuals» i Norge, har ikke tilstandene her i landet vært like ille som i Sverige. Hallén forteller at Norges Fotballforbund (NFF) jobber tett med myndighetene og supportergrupper for å unngå lignende hendelser.

— Myndighetene har erkjent at dette er et samfunnsproblem og ikke knyttet problemet til idretten alene, sier han.

JAKTEN PÅ NORGES BESTE TRENER

Se vår nye TV-serie her