28-åringen som er mistenkt for grov vold med døden til følge på den 43 år gamle Djurgården-supporteren har i avhør «tatt et visst ansvar» for det som har skjedd, opplyser svensk politi.

— Det var et sjokk å få beskjeden, og det er fortsatt et sjokk. Fotballen betyr ingenting når liv går tapt på denne måten. Alle er enige om at dette har gått altfor langt, sier Djurgårdens norske keeper Kenneth Høie til Aftenposten.

SJOKK: Djurgårdens norske keeper Kenneth Høie sier han aldri har følt seg utrygg ute på banen. Det var et sjokk å få beskjeden om at en supporter var drept. (arkivfoto) Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix

Utenfor Stockholms stadion stopper en buss. Utenfor, på gjerdet langs Djurgårdens gamle hjemmebane, henger skjerf, drakter og hilsener. På bakken brenner lys. Mange mennesker er fortsatt til stede når Djurgården-spillerne kommer ut av bussen. Det er natt, men episoden i Helsingborg noen timer tidligere holder folk våkne.

Kenneth Høie og de andre Djurgården-spillerne har kjørt de 55 milene fra Helsingborg til Stockholm i buss, og har nå stoppet for å vise sin medfølelse etter drapet på en av lagets supportere. Alle spillerne tenner hvert sitt lys, før de holder ett minutts stillhet. Den mørke Stockholm-natten markerer et av de mørkeste kapitlene i svensk fotballs historie.

«Mordere, mordere»

Fem minutter før pause i oppgjøret Helsingborg-Djurgården gjorde Høie seg klar for å ta et frispark midt inne på egen banehalvdel. Plutselig løper en supporter inn på banen. Bak Høie, der Djurgården-fansen står, er det urolig. Stemningen er amper, og flere av de tilreisende fra Stockholm tar seg ned fra tribunen og inn på banen. Kampen stoppes. «Mordere, mordere», synger bortefansen. Vakter og politi tar plass foran Djurgården-supporterne. Nå er situasjonen svært anspent. Spillerne kommanderes i garderoben.

— Det hadde ikke vært noen situasjoner ute på banen som skulle tilsi at folk skulle storme banen. Vi visste jo ingenting. Men etter at vi kom inn i garderoben fikk vi beskjed om at en av våre supportere var drept. Det var et sjokk, forteller Høie.

34-åringen fra Haugesund, som i januar fikk sin A-landslagsdebut for Norge, er inne i sin tredje sesong som keeper i Stockholm-klubben. Søndagens hendelse overgår det meste han har vært med på. Med negativt fortegn.

Ute på tribunen har meldingene nådd Djurgården-fansen om at en av deres egne er blitt mishandlet til døde ved de såkalte Terasstrapporna i Helsingborg sentrum. Det er på kokepunktet i borteseksjonen på Olympia.

— Vi fikk beskjed om at kampen var avlyst, og satte oss i bussen på vei tilbake til Stockholm. Da vi kom frem litt utpå natten stoppet bussen utenfor Stockholms stadion. Jeg tror folk satte pris på at vi var der. For oss spillere var det både verdig og uvirkelig på samme tid, sier Høie.

— Jeg har selv ikke sittet på tribunen under en kamp her, men det skal jo ikke være sånn at det er fare for å bli overfalt eller havne i bråk fordi man går på kamp. Jeg har aldri følt meg utrygg ute på banen som spiller. Jeg håper heller aldri vi kommer dit, sier Høie.

- Surrealistisk

Den drepte Djurgården-supporteren skal ha ventet med å ta seg til stadion fordi han ønsket å unngå bråket i sentrum av Helsingborg. I stedet endte det på verst tenkelig måte. 43-åringen skal ha blitt overfalt bakfra, han skal ha blitt slått og sparket. Livet sto ikke til å redde.

— En mann kom inn til politihuset og fortalte at han var involvert i dødsfallet. Denne personen tar et visst ansvar for det som har skjedd. Dette er en mann som er kjent for politiet fra fotballmiljøet fra før, sa operativ etterforskningsleder Caroline Aspinger på en pressekonferanse i går.

Nå vurderes en rekke tiltak for å få bukt med supportervolden som har preget svensk fotball i mange år. Ett av dem kan bli å nekte gjestende lags supportere inngang på kamp.

— Det er stor interesse og stort engasjement rundt fotballen i Sverige. Og akkurat som i andre land er det forskjell på supporterne fra kubb til klubb. Men det betyr jo ikke at tragiske ting som dette skal kunne skje. Alle er enige om at noe må gjøres, men hva, nei, det vet jeg ikke. Det finnes kompetente folk i svensk fotball som får ta seg av dette, vi spillere får ikke gjort så mye. Hele greia er surrealistisk, sier Djurgårdens norske keeper til Aftenposten.

I går hadde Djurgården-spillerne fri, søndag venter Halmstad på Tele 2 Arena i sesongens første hjemmekamp. Der vil det bli en minnemarkering for den drepte supporteren.

— Vi må bare prøve å konsentrere oss om fotballen og jobbene våre. Men vi tenker jo på det som har skjedd. Det er liksom ikke bare å sette en strek over det. Men vi må jobbe oss tilbake til hverdagen igjen. Og søndag spiller vi for den avdøde supporteren og resten av fansen vår. Det hadde vært fint å markere det som har skjedd med en seier, sier Høie.