Søndag ble hele fotball-Sverige rystet etter nok en tragedie, da en 43 år gammel firebarnsfar og Djurgården-supporter ble mishandlet til døde i Helsingborg i forkant av den allsvenske serieåpningen.

Mannen, som ikke skal være en del av hooliganmiljøet, ble sannsynligvis tatt som et tilfeldig offer.

— Det var en vanlig supporter, en firebarnsfar som likte å se fotball, sier Bo Andersson, sportssjef i Djurgårdens IF, ifølge Aftonbladet.

- Å få slåss er eneste mål

Hendelsen er ikke den første i svensk sammenheng. I 2002 ble en IFK Göteborg-supporter drept i sammenstøt med AIK-supportere i Stockholm. Den gang var det et såkalt hooliganoppgjør, og derfor ser det ut til at søndagens hendelse i den skånske byen, er første gang en tilfeldig supporter mister livet.

Tribune— og supporterbråk har imidlertid svenskene blitt godt vant med. Spesielt i Stockholms-derbyene har det til stadighet vært problemer, men SVT-ekspert Daniel Nannskog presiserer at disse bråkmakerne ikke møter opp for å se fotball.- De som lager bråket, er ikke supportere, men folk som bruker fotballen som en mulighet for å lage trøbbel. Det eneste målet disse har er å få slåss.

Livstidsutestengelse

Den tidligere Stabæk-spissen var tidligere i mars i Malmö for å dekke cupkampen mellom Malmö FF og Stockholms-kluben Hammarby. Da var det bråk både før, under og etter kampen.

— Vi så tendensene da. Særlig i forkant av kampen var det en grusom stemning, med folk som slåss i masker og lagde kvalme. De ødelegger for alle dem som bare ønsker å se på fotball.

— Det er dessuten vanskelig å vite hva som bør gjøres for å få bukt med problemene, men det må helt sikkert hardere straffer til. Livstidsutestengelse fra fotballstadioner kan kanskje være noe. Men uansett er dette vanskelig, da disse folkene bare kan ta på maskene sine utenfor stadionene.

- Det har gått for langt

Nannskog mener slike hendelser gjør at all fotballglede forsvinner.

— Det er helt forferdelig og tragisk. Jeg snakket med Djurgården-spilleren Andreas Johansson, som forklarte at man bare får lyst til å gå og ødelegge kontrakten sin når slikt skjer. Spillerne spekulerer på hvorfor de skal bruke tid og energi på dette - det blir helt meningsløst.

— Jeg håper dette blir en vekkerklokke for alle i samfunnet. Det har gått altfor lang nå når noen dør.

I fjor høst intervjuet Aftenposten daværende Djurgården-trener Per-Mathias Høgmo.

Da sa han følgende om problemet:

– Fotballen her er en stor samfunnsaktør. Mange av utfordringene i samfunnet ser man igjen på fotballarenaen. Og tribunebråket gjenspeiler på en måte samfunnet. Det er små grupper som skaper mye bråk. Vi har alle et ansvar for å få bukt med dette, både fotballen og samfunnet forøvrig.

– Blir du skremt når du ser scenene?

– Jeg blir ikke skremt, nei. Jeg blir lei meg på samfunnets vegne. Fordi det vitner om at det er mange som ikke har det så bra. Vi har alle et ansvar for å løse dette på en klok måte.