I fjor tok Kristian Blummenfelt (22) bronse i triathlon-EM. I år gikk han for gull i Lisboa.

Det endte med en svært skuffende konkurranse, etter fire pallplasser på like mange helger.

— Det er veldig kjedelig å ikke være bedre, men det er bare å se fremover. Formen er god, men jeg er litt for treg i svømming. Det er min egen feil, sier 22-åringen til BT.

Havnet tidlig bakpå

Klokken stoppet på 1:52:55 sekunder for Blummenfelt, men da hadde allerede 28 andre løpere gått i mål før han i det som skulle være Loddefjordingen og Norges første EM-gull i triatlon.

EM-løypen er lik som i OL, nemlig 1500 meter svømming, 40 kilometer sykkel og avslutter med 10 kilometer løping.

Allerede på svømmingen havnet Blummenfelt bak de aller beste og fra hovedfeltet klarte han aldri å ta igjen de foran.

— Jeg havnet rundt fem sekunder bak på svømmingen, slik at jeg ikke ble med i gruppen i tet. Da havnet jeg i hovedfeltet som sitter og ser på og de foran kjører når de skjønner at jeg er bak, oppsummerer han.

God vårsesong

Blummenfelt stilte til start i den portugisiske hovedstaden med høy selvtillit, etter å ha vunnet både E-cup og World Cup den siste måneden. I tillegg tok han enimponerende tredjeplass i World Triathlon Series i Japan for to uker siden.

Sportssjef i Norges Triathlonforbund er likevel ikke bekymret foran OL-løpet 18. august.

— Det er skuffende der og da, men vi har allerede ristet det av oss og velger heller å fokusere på den gode maimåneden. Det er litt tilfeldig, men helt klart at han er sårbar på svømmedelen, sier Arild Tveiten.

- Må bli bedre i vannet

- Hvordan skal dere unngå at det skjer i Rio?

— Den beste måten å minimere risikoen på er så enkelt som å bli bedre til å svømme. Svømmingen er svakheten hans, men dette vet han, og vi har en klar plan på hvordan vi skal jobbe med svømmingen frem mot Rio. Vi føler vi er på rett vei og han har tatt steg i vår, mener sportssjefen.

Til tross for den skuffende plasseringen, ønsker verken Blummenfelt eller treneren å endre på OL-opplegget.

— Nei, dette er totalt udramatisk og vi gjør ingen endringer på opplegget vi har planlagt frem mot OL. Ingenting han gjorde i løpet tilsier at vi må gjøre endringer, sier Tveiten.

Spansk gull

Løpet ble vunnet av Javier Gomez Noya. Spanjolen kom seg med i den fremste 13-mannsgruppen etter svømmingen. Etter å ha holdt stand på sykkelsetet, satte han tidlig inn støtet på de siste 10 kilometerne, og vant 39 sekunder foran russiske Dmitry Polyanskiy.

Bronsen gikk til Andrea Salvisberg fra Sveits.

— Det er alltid kjedelig å ikke kjempe om medaljer og det er synd at det skjedde i EM. Likevel har jeg gjennomført de siste konkurransene perfekt, og jeg føler meg bra. Jeg må bare være obs på at det kan skje i OL, sier Blummenfelt, som tross skuffelsen holder humøret oppe.

Skal prikke OL-formen

EM-resultatet får ingen innvirkninger på Blummenfelts startplassering i OL, ettersom den ikke gir rankingpoeng.

Tiden frem mot 18. august blir roligere enn tidligere, med tre konkurranser og en del høydetrening.

— Han har mistet litt av kontinuiteten i treningen med alle konkurransene i vår, men det var viktig å heve rankingen. Totalt sett tjener han på det. Nå går vi inn i en god og lang treningsperiode for å spisse formen inn mot OL, sier sportssjefen.