Onsdag kveld fikk Eda Leikvoll en telefon fra Friidrettsforbundet som hun sent vil glemme. De ringte for å fortelle at hun får VM-billett tross arrangørtabben på 100 kilometer.

— Jeg fikk en så god følelse i kroppen etter den telefonen. Ikke minst ble jeg lettet på arrangørens vegne. De fortjente ikke dette, sier Leikvoll.

Årsaken til snuoperasjonen er at Norges Friidrettsforbund ikke tidligere har benyttet sin kvote med tre såkalte "wildcard".

Det internasjonale ultraløpforbundet har godkjent at disse plassene nå benyttes av Skjeggerud og Leikvoll

Både vinner Guro Skjeggerud og Leikvoll er dermed med i VM-troppen som skal til Spaina i desember, tross det ugyldige resultatet under 100 kilometersløpet i Bergen.

Turbulent uke

Mannen Tore Leikvoll er coatch og passer på at konen får i seg mat og drikke, samt holder riktig fart. Foto: PRIVAT

Leikvoll har tilbrakt hele uken på gården familien har i Sunnfjord. De første dagene var turbulente, som hun sier.— Jeg har satt poteter og grønnsaker. Det har vært etterlengtet å bruke tiden til slike ting, og ekstra godt å få beskjeden om at jeg likevel får reise til VM.

Mannen Tore Leikvoll har vært hjemme på jobb. Han er hennes nærmeste støttespiller og coach, og har fulgt opp konen med hyppige telefonsamtaler for å høre hvordan hun har hatt det.

— Hun trengte sikkert å være litt alene de første dagene. Når den gode nyheten kom, kunne jeg ønske vi kunne ha tatt et glass vin for å feire det, sier ektemannen.

— Jeg var like fortvilet som henne da nyheten om feilmålingen ble kjent. Det var et løp hun har forberedt seg til i hele år. Endelig klarte hun VM-kravet. Jeg sa til henne at "dette må vi bare glemme. Vi må se videre", forteller ektemannen.

— Passer på meg

Ekteparet Leikvoll er et godt sammensmurt team. Idretten og løpingen står sentralt i familien på seks.

Det var etter at de to siste barna ble født at 54-åringen startet med å løpe.

PÅ PALLEN: Edna Leikvoll sammen med vinner Guro Skjeggerud får reise til VM. På pallen står hun også med Therese Falk som ble nummer tre. Foto: PRIVAT

— Det er Tore sin fortjeneste. Jeg ble fryktelig opptatt med de to yngste barna som er et tvillingpar, men han sa at jeg burde begynne å trene. Vi startet med en halvtimes løpetur på kveldene. Jeg syntes det var kjekt. Det var en måte å komme seg til hektene på etter en travel dag.Nå er det mannen som står på sidelinjen og veileder konen.

— Han er uunnværlig og passer på at jeg spiser rett og får i meg drikke. Hvis jeg glemmer den biten, kan jeg like gjerne gi meg. Det er avgjørende for å fullføre. Han gir meg både kjeft og støtte underveis, sier løperen selv.

Aldri en treningstur under en time

For Edna Leikvoll er løpingen en livsstil. Nå kan hun trene mot et nytt mål. VM i desember blir ingen "walk in the park".

— Hun er 54 år, og at hun henger med på dette nivået er helt fantastisk. Vi snakker ikke om et veteran-VM, for å si det slik, bemerker mannen Tore.

Treningsdosene til Edna Leikvoll er høye. Hun løper aldri en tur som varer kortere enn en time. Vanligvis ligger de på mellom 1,5 og tre timer.

- Hvordan reagerer omgivelsene på ultraløpingen?

— Mange vet nok ikke helt hva det dreier seg om og hvor mye tid jeg bruker på det. De som kjenner meg godt vet at det er noe jeg prioriterer høyt, sier Edna Leikvoll.

Under 100 kilometersløpet i Bergen 7. mai, hadde hun en stor heiegjeng i kollegaene.

— At de kom for å heie på meg var helt fantastisk. Det gir så mye tilbake å kunne komme på jobb og vite at kollegaene ser hva du driver med.

Leikvoll har vært i VM en gang tidligere. I fjor løp hun 24-timersløp i Torino, men måtte bryte på grunn av en akutt belastningsskade.

— Hun var grådig lei seg for det, men nå har hun fått en ny sjanse, sier mannen Tore Leikvoll.

— Egentlig gir jeg meg ikke før jeg virkelig knekker, det er innstillingen jeg har. Derfor var det så skuffende i Torino. Men nå skal jeg ta godt vare på min nye mulighet. Jeg håper jeg kan vise at jeg er billetten verdig, sier Edna Leikvoll.