7. mai 2016 var en festdag for ultraløpere. Det var nydelig vær, og Bergen viste seg fra sin beste side i det norske mesterskapet.

Mandag kveld kom imidlertid sjokkbeskjeden som slo ned som en bombe i ultramiljøet.

Av de 150 rundene rundt Lille Lungegårdsvann, ble rundene 95, 96 og 97 målt dobbelt.

<b>FØR FEILEN: </b>En stolt gjeng som så frem til 7. mai og en festdag for ultraløpere. Nå er alle resultatene i100km løping i Bergen underkjent etter feilmåling. Fra venstre leder av arrangementskomiteen Morten Hauso, Edna Leikvoll. Bjørn Tore Taranger og Cecilie Landro.

Alle løperne fikk dermed 2 kilometer for kort distanse.— Jeg føler at alt raste litt sammen da jeg fikk beskjeden. Det var en fantastisk dag, og jeg nådde målet om å komme under ni timer, forteller bergenskvinnen Edna Leikvoll.

Hun klarte dermed VM-kravet og sitt store mål.

— Det var kun tiden som var viktig, og ikke pallplassen, sier Leikvoll med en trist klang i stemmen.

LES OGSÅ:

Vanskelig å akseptere

Leikvoll er reist på hytten og forsøker å tenke positivt. Men innrømmer at det er vanskelig å akseptere den tekniske feilen.

— Hvordan kunne det skje? Det er så mye som skal klaffe for at et løp skal gå bra. Du skal spise riktig, ha lette ben og tenke rett hele veien.

- Hva gjør du nå?

— Jeg vet ikke helt ennå. Det er ikke så mange 100-kilometersløp som arrangeres.

Den spreke legen og firebarnsmoren håper arrangøren har en god forklaring, slik at hun bedre kan akseptere tabben.

— Jeg skal prøve å tenke positivt, som at jeg skal sykle Bergen-Voss. Det er dessuten ikke bare jeg som er berørt.

MISTER VM-BILLETTEN: Edna Leikvoll klarte VM-kravet og sitt store mål om å løpe under ni timer. Nå er løpet underkjent. Arkivbilde.

Også de nye og ferske norgesrekordene til Didrik Hermansen i herreklassen og Guro Skjeggerud i kvinneklassen er underkjent.Hermansen knuste den 10 år gamle rekorden på 6.50,15, med sin tid 6.39,54. Guro Skjeggerud debuterte på 100 kilometer, og tiden 8.28,33 er det bare tre norske kvinner som har klart å komme under tidligere.

Tidene var altså for gode til å være sanne.

Måtte sjekke rundene fire ganger

Didrik Hermansen sier til Kondis at han faktisk vurderte å fortsette å løpe da han kom i mål.

Fire ganger mot slutten av løpet måtte han be støtteapparatet sjekke antall runder.

Han fikk det ikke til å stemme.

— Det som står igjen som det store spørsmålet er hvorfor en løper med "mistanke" om feil antall runder får beskjed om at alt er OK, og at ikke antall rundetider ble talt opp, sier Hermansen til Kondis.

Også Skjeggerud stusset over tiden.

- Jeg reagerte spesielt etterpå fordi jeg ikke kunne ikke skjønne at jeg løp så langt som jeg fikk godskrevet på 6 timers. Og det stemte ikke med pulsklokken som stoppet etter 6,5 timer. Men jeg er jo relativt uerfaren med sånne rundeløp, sier hun til Kondis.

Reagerte ikke på tidene

Det er Maratonkarusellen i samarbeid med BFG Bergen Friidrettsklubb som arrangerte Norsk mesterskap.

- Hvordan kunne det skje?

— Forklaringen er enkel. Det skyldes en teknisk feil som ikke ble oppdaget, sier Morten Hauso, leder av arrangementskomiteen.

- Reagerte dere ikke på tidene?

— Nei, de fleste løper med GPS-målere, de viste både 100 og 102 kilometer. Vi fikk ingen varsling underveis at noe var feil.

Kritisk at man registrerer runder

Ultraløpsutvalget til Norges Friidrettsforbund var til stede på arrangementet. Ved ankomst til løpet registrerte de at arrangøren hadde valgt å ta seg av tidtakingen selv.

Det er vanlig å engasjere et profesjonelt selskap for timesløp, og løp det er kritisk viktig å registrere runder i tillegg til løpende tid.

Morten Hauso mener det er lett å være etterpåklok og si hva som burde vært gjort annerledes.

— Vi har brukt samme tidtaker i ti år og aldri opplevd feil eller kluss. Men vi ville nok gjort enda mer for å sikre oss at det var riktig. Kanskje med manuell tidtaking eller et profesjonelt GPS-system på hver løper, sier Hauso.

Han beklager på det sterkeste overfor løpere.

— Ultraløp er ikke blitt arrangert i denne målestokken i Bergen før. Alle var så fornøyde og glade. Hadde ikke denne feilen skjedd, ville det stått igjen som et av de beste ultraløpene i Norge noensinne. Nå har vi fått en plett på rullebladet, og det liker vi ikke.

NB! Alle deltakerne beholder sine premier og plasseringer.