For dem som måtte lure: 150 runder i den innerste traseen rundt Lille Lungegårdsvannet tilsvarer 100 kilometer. Og neste år vil det være disse 150 rundene som utgjør norgesmesterskapet i 100-kilometersløp

Ultraløpet, som vanligvis går i mer perifere strøk, vil lørdag 7. mai gå av stabelen midt i Bergen sentrum. Foran det arrangørene håper vil bli et stort publikum.

— Det blir veldig gøy å løpe midt i sentrum. Rundt Lille Lungegårdsvannet er en flott plass, som er veldig publikumsvennlig. Enda flere kan se oss og få øynene opp for sporten, sier ultraløper Bjørn Tore Taranger, som vil være blant favorittene i mesterskapet.

Åpent for alle

Bergenseren er en av få som driver med ultraløp på heltid, men det er ikke et krav for å kunne delta i NM. Påmeldingen til mesterskapet vil være åpen, og hvem som helst kan kunne prøve seg på 100 beinharde kilometer.

Om det skulle bli for langt, kan man eventuelt melde seg på sekstimersløpet, som vil bli arrangert i samme løype på samme dag.

— Hvis man kun har løpt maraton tidligere, så vil jeg anbefale å starte med sekstimersløpet. Da løper du så langt du klarer på seks timer. Mange vil da klare å nå 50 kilometer, som er kravet for et ultraløp, sier Taranger.

Selv er han norgesmester i 24-timersløp.

— Det er ekstremt lett å dra hjem med hodet under armen om man løper 100 kilometer. Går man litt for hardt ut, vil man være helt kake etter tre mil. Det er ikke for nybegynnere, sier han.

- Ideelt for publikum

Arrangørklubb BFG Bergen regner med å ha rundt 100 startende på sekstimersløpet og 40–50 på 100-kilometeren. Antallet deltakere vil være begrenset.

Med løyper midt i sentrum, finnes det dog få begrensninger på antall tilskuere. Styreleder i BFG Bergen, Morten Hauso, håper arrangementet vil vekke interesse fra skuelystne.

— Det er ideelt for publikum. De kan komme til starten klokken ni om morgenen, se litt, gå i noen butikker, komme tilbake og se litt, gå på en restaurant og så se målgangen, sier Hauso.

Taranger håper på å løpe de 100 kilometerne på rundt syv timer, mens regjerende norgesmester i kvinneklassen – Cecilie Landro fra Sotra – satser på å fullføre på rundt ni timer.

— Jeg tror arrangementet kommer til å bli veldig bra. Det er kult at de har fått til å legge det midt i sentrum, for vi pleier ikke å løpe foran så mange mennesker, sier Landro.

Kolliderer med Aha-konserten

Å gjøre det attraktivt for mange mennesker var også et krav Friidrettsforbundet satt til BFG Bergen. Klubben har arrangert mesterskapet fire ganger tidligere, men hadde neppe fått arrangere det igjen dersom løypen fortsatt skulle være i Fana.

— Vi måtte finne et sted som var sentralt, flatt og uten trafikk, sier Hauso.

Rundt vannet vil det bli satt opp både mattelt og toaletter for utøverne, slik at de får i seg – og blir kvitt – den næringen de trenger i løpet av de mange timene.

I utgangspunktet var det tenkt at løpet skulle gå i den ytterste traseen rundt vannet, slik at antallet runder ville samsvart med antallet kilometer. Men med Aha-konsert på Koengen samme dag, ville det blitt for mye å stenge av.

— Menneskemassen i sentrum vil være stor den dagen, sier Hauso og spør retorisk:

— Kanskje vi burde tilby vinnerne billetter til konserten?

Men det spørs vel om vinnerne har så lyst til å stå oppreist i to-tre timer til.

Fakta: Ultraløp

Ultraløp er en betegnelse på løp som er lenger enn maraton i distanse.

Det finnes to hovedtyper løp innen denne disiplinen:

Distanseløp: Tradisjonelle løp hvor den som raskest tilbakelegger distansen vinner

Tidsbestemte løp: Den løperen som løper lengst innen for en gitt tidsramme som går av med seieren.

Typiske ultraløp basert på distanse er på 50 eller 100 kilometer, eller 50 og 100 engelske mil.

De vanligste tidsbestemte ultraløp er 6-timers, 12-timers og 24-timers.

Kilde: Wikipedia