De konkurrerer vanligvis på to helt forskjellige arenaer, Thorbjørn Ludvigsen og Bjørn Tore Kronen Taranger.

Førstnevnte trives aller best i motbakke. Han har brutt den magiske åtteminuttersgrensen opp Stoltzekleiven og løpt opp alle trinnene i Empire State Building.

I TERRENGET: Thorbjørn Ludvigsen (til v.) liker aller best å løpe i terrenget. Hans motstander, Bjørn Tore Kronen Taranger, foretrekker asfalt. Neste år møtes de til flere konkurranser på begge underlagene. FOTO: Leif Gullstein

Taranger liker seg langt bedre i flatt og asfaltert terreng. Der kan han dog løpe til solen går ned. Som ultraløper har han spesialert seg på løp på godt over 50 kilometer, og er regjerende norgesmester i 24-timersløp.

Men hvem av de to løpskongene er egentlig mest allsidig?

— Ludvigsen har overtaket

Det spørsmålet skal de forsøke å finne svaret på neste år. For i en helt ny serie, skal de to atletene finne ut hvem som er best i tre forskjellige løpsgrener. I NUA 3-serien skal Ludvigsen og Taranger konkurrere i bakkeløpet Lyderhorn Opp, gjørmeløpet Bergens Råeste og halvmaratonet Åsaneløpet.

— Jeg gleder meg veldig. Det er en serie hvor man får prøve seg på flere idretter, og det er jo bare gøy, sier Taranger, som mener Ludvigsen må regnes som favoritten.

— Thorbjørn leder allerede 2–1 før vi er begynt. Han er Norges beste motbakkeløper, det er 1–0. I terrenget er han like sterk ...

Taranger rekker ikke å si mer før Ludvigsen selv bryter inn:

— Jeg er ikke noe særlig på asfalt. Jeg klarer å løpe på det, men jeg er ikke noe god, sier han.

Likevel konkluderer han med at han har en fordel.

— Mine sterkeste sider er i terrenget og i motbakker, så jeg er heldig som har et motbakkeløp og et løp tøft terrengløp. Jeg har jo en fordel der, sier Ludvigsen.

Kårer sammenlagtvinner

NUA står for "Norges ultimate atlet", og NUA-serien er et nytt konsept for løpeglade bergensere. Serien finnes i to utgaver: NUA 3 og NUA 5. I NUA 3-serien vil man konkurrere mot Taranger og Ludvigsen i de tre nevnte løpene, mens man i NUA 5-serien også vil konkurrere i et triatlon (Os triatlon) og et langrenn (Torefjellsrennet).

Personen som har den beste snittplasseringen i alle konkurransene, vil stikke av med sammenlagtseieren.

— Når man deltar på slike konkurranser, så trener man til den og gjør seg fort ferdig med den. Tanken med NUA-serien er å samle flere løp og holde opp konkurranseinstinktet over lengre tid, sier konsepteier Geir Føleide.

15 personer har allerede meldt seg på serien, som starter i mars. Føleide håper på rundt 50 startende når den tid kommer.

— Det blir en konkurranse for å vise hvem som er best og mest allsidig, men også en konkurranse man kan gjøre kompiser imellom. Det er jo spennende å følge med på tabeller og se hvordan man ligger an, sier bergenseren, som ser for seg å utvide konseptet til flere byer innen 2020. ## - Et godt initiativ

Løpsprofilene roser tiltaket.

— Det er et godt initiativ, som forhåpentlig trigger andre også. Det er jo gøy å sanke poeng og slå bestekompisen eller familiemedlemmer, sier Taranger, som kommer til å bruke løpene som oppkjøring til de virkelig store målene for neste sesong.

Det samme gjelder Ludvigsen, som allerede hadde neste sesongs opplegg klart da NUA-serien kom på banen.

Derfor blir det med 3-serien neste år. Likevel leker han med tanken om å forsøke seg på alle fem øvelsene ved en senere anledning.

— Det er gøy å være med på triatlon og skirenn. Jeg har vært med på noen skirenn tidligere. Jeg har ikke sjanse, men det er ikke det det dreier seg om, sier motbakkekongen.