I april 2016 fikk Loddefjord idrettslag en regning på 5000 kroner. Eivind Lie, som ble ny leder bare måneden før, ble svært overrasket.

La oss spole litt tilbake i tid.

Året er 2014, og det nærmer seg 17. mai. Loddefjord IL vil ønske medlemmene en riktig god 17. mai ved å legge ut en hilsen på testsidene deres på nett. Det letes frem et fint bilde på nett med flagget på, og det legges ut hilsen.

To år senere blir de kontaktet av en advokat som på vegne av en fotograf krever kroner 5000 for bruk av bildet.

— Den som jobbet med å legge det ut har nok ikke vært forsiktig nok, det må vi jo i ettertid bare erkjenne. Men det sto ikke noe fotograf på bildet da det ble funnet, det ble handlet i god tro, forteller Eivind Lie.

- Ganske urimelig

Klubben beklaget, og spurte om det var mulig å komme med en liten kompensasjon som en unnskyldning. Dette ble ikke akseptert, og den klare meldingen er at saken sendes til forliksrådet dersom de ikke betaler.

Eivind Lie, leder i Loddefjord idrettslag. Foto: Rune Sævig

Ifølge åndsverkloven har ikke Loddefjord IL særlig å stille opp med, så de vil nå be om at beløpes deles i tre – slik at de kan betale i tre omganger.

— Vi mener jo at vi urettmessig skal betale for et bilde som vi har vanskelig for å spore, men loven er klar, sier lederen.

Klubben reagerer på ordlyden.

— Det står at det vi har drevet med er grovt uaktsomt, men vi er en frivillig organisasjon som bare ville gratulere folk med dagen. Det er mulig at det er en standardformulering som er brukt, men vi synes akkurat det er ganske urimelig, sier han.

Nå ønsker de at andre skal slippe å oppleve det samme som dem selv

— Vi vil gjerne dele vår historie, og gjøre andre frivillige organisasjoner oppmerksom på at de må tenke seg om både to og tre ganger. Vi fant ikke selv eier av bildet da vi tok det i bruk, men det er det altså, og slikt kan det være med andre også. Det er jo nesten så vi lurer på om noen bevisst legger ut bildene sine uten å merke dem – for at de skal kunne få noe ut av det.

- Litt i overkant

Loddefjord forteller at bildet på testsiden deres ikke har vært klikkbart fra deres hjemmeside, og at det ikke har vært brukt i publiserte saker. De sier at idrettslaget dermed ikke har hatt nytte av bildet.

— Det er snakk om frivillige "amatører" som jobber for å gi barn og unge et godt fritidstilbud, her ligger det ikke økonomiske interesser bak, sier Lie.

— Dette er jo i strid med åndsverksloven. Det samme gjelder dersom bildene skulle være funnet i et ukeblad, aviser eller et album. Den som har tatt bildene har rett på erstatning dersom du har brukt dem uten tillatelse, sier Nils E. Øy.

Øy har sittet 17 år som generalsekretær for Norsk Redaktørforening, før han pensjonerte seg i 2013. Forfatteren har utgitt flere bøker, blant annet om offentlighet, ytringsfrihet og journalistfaglige spørsmål.

— Jeg synes jo dette høres ut som en overreaksjon, jeg tror ikke dette bildet ville ha kostet så mye dersom det var solgt på vanlig måte. Om jeg tilhørte denne klubben ville jeg sagt at dette er for mye penger. Det er litt i overkant, sier han.

Øy påpeker at det å bruke bilder man ikke har tillatelse til å bruke nok skjer i større omfang enn vi er klar over, og har et råd til alle som ønsker å bruke bilder de finner på nett:

— Ikke bruk bilder det ikke er gitt tillatelse til å bruke. Dette gjelder også personbilder, der skal også de som er fotografert gi sitt samtykke. Du kan kun forsyne deg av bilder der det står klart at man kan bruke dem fritt, forklarer han.

Fotograf Martine Petra Hoel svarer BT via sin advokat, Sunniva Lange, på e-post:

«Å publisere et fotografi på et nettsted uten fotografens samtykke er i strid med åndsverklovens regler. Når fotografen heller ikke er kreditert utgjør dette i tillegg et brudd på fotografens ideelle rettigheter. Det økonomiske kravet fra fotografen utgjør rimelig vederlag for å benytte fotografiet slik det er gjort, og er i samsvar med alminnelige vederlagsnivåer.»