LILLEHAMMER/OSLO (Aftenposten): – Ja, det er fullt mulig. Det er vel bare et spørsmål om man gidder. For man bør helst være blant de beste også i ung alder. Og deretter satse hardt år etter år. Men igjen, liker man å trene, samt klarer å forene dette med livet ellers – hvorfor ikke? sier NTNU-professoren i et intervju med Dagens Næringsliv.

– Mitt budskap er at utøverne ikke må være redde for å holde på lenger. Mange pensjonerer seg for tidlig, så jeg mener man bør ha en mer positiv holdning til å fortsette, utdyper Helgerud overfor Aftenposten.

I prinsippet gjelder dette veldig mange idretter, som fotball og håndball, ikke bare langrenn og andre individuelle kondisjonsidretter, mener professoren.

Mener trening er ungdomskilden

Sammen med sine kolleger har Helgerud sammenlignet blodprøver og muskelbiopoliser fra 20— og 60-70-åringer, for å undersøke følgende:

PROFESSOR: Jan Helgerud har forsket på trening og aldring. Foto: Privat

Hvor mye betyr trening? Og hvor mye betyr aldring?NTNU-professoren mener det ikke finnes noen fysiologiske begrensninger som gjør det umulig å holde koken – også på topp, internasjonalt nivå – til man er godt over 50 år. Ideen om at du blir langsom og mindre spenstig med årene, er det faktiske eksempler som motbeviser, mener Helgerud.

– Trening er helt opplagt ungdomskilden. Vi ser eksempler på at 70-åringer har samme fysiologi som 20-åringer. Det er nesten ikke interessante endringer i musklene før man blir over 80 år. Aldringskomponenten er mye mindre enn vi lar den være, sier han.

Og det er hovedpoenget: 40-50-åringer tenker selv at de er blitt gamle og senker aktivitetsnivået. Men det er ikke alderen i seg selv som fører til at restitusjonstiden, styrken og utholdenheten blir dårligere, det er det reduserte aktivitetsnivået.

Frode Johnsen: Kroppen tåler treningen

Akkurat det er Odds toppscorer Frode Johnsen enig i. I en alder av 40 år scoret han 11 mål for bronselaget i eliteserien den foregående sesongen.

– Jeg trener omtrent like mye nå som da jeg var 25 år. Jeg deltar på alle fellestreningene, og kroppen har null problem med å tåle det, sier 40-åringen til Aftenposten.

HOLDER KOKEN: Eliteseriens eldste spiller, Frode Johnsen, scoret 11 mål for Odd denne sesongen. Foto: NTB scanpix

– Før var det normalt at eldre spillere fikk ekstra fri, men det tror jeg kanskje virker mot sin hensikt. Man må jo delta på de aller fleste treningene for å henge med, sier Johnsen.Odd-spissen tror mange fotballspillere har lagt opp for tidlig, og at det tidligere har vært en holdning om at man er ”ferdig” når man har passert 35. I mars neste år fyller han selv 41 år, men han har fortsatt lysten til å holde det gående.

– Om man kan fortsette på toppnivå til man blir 55, er vel heller tvilsomt. Men jeg kan jo teste, sier Frode Johnsen og ler.

Bjørgen: — Det er uaktuelt

På en pressekonferanse i forkant på Lillehammer i forkant verdenscuprennene i helgen, ble Marit Bjørgen konfrontert med professorens uttalelser.

— Lundberg (Bjørgens samboer, journ.anm) sendte meg et bilde av den forsiden, så da får jeg vel gå, lo Bjørgen, før hun skyndte seg å si at det var uaktuelt.

— Jeg er ikke skiløper som 55-åring.

— Men hvor lenge går du?

— Det er vanskelig å si.

- Er det mange idrettsutøvere som gir seg for tidlig?

— Det er naturlig fordi det går på motivasjon og andre ting i livet. Men i dag kan vi holde på lenger fordi styrketrening er blitt viktigere. Det gjør at vi klarer å holde på lenger. Men man vil jo også ha resultat hvis man skal fortsette, svarte Bjørgen.

Olympiatoppen: – Inaktivet er årsaken, ikke alderen

Roald Bahr, sjefslege og medisinsk ansvar i Olympiatoppen. Foto: NTB scanpix

Roald Bahr, sjefslege og medisinsk ansvarlig i Olympiatoppen, er – i prinsippet – helt enig med professor Jan Helgerud.– Hovedårsaken til at utholdenhet, styrke og spenst dabber av etter 30-årsalderen, er ikke alder, men inaktivitet som kommer med alderen. På et tidspunkt vil alderen slå inn, men om det er når man er 45, 50, 55 eller 60, det vet vi ikke, sier Bahr.

– På 70-tallet gjorde min avdøde kollega og veileder, Lars Hermansen, en undersøkelse der han målte utholdenheten til befolkningen i alle aldersgrupper. Da så man at det var en jevn fallende kurve fra man fylte 25 år, både når det gjelder styrke og utholdenhet.

– Men han testet også det samme på en gruppe samer som fortsatt levde på tradisjonelt vis (jobbet uten snøscooter når de skulle samle reinsdyrflokken, journ.anm.), og han fant ut at de hadde enda høyere utholdenhet som 45-åringer enn da de var 25. – Grunnen var at de fortsatte å være aktive hver eneste dag. Men det kom et markant dropp fra 45 til 55 år – nesten ned på samme nivået som resten av befolkningen i Norge. Og grunnen var jo at man da overlot flokken til sønnen og dermed ble like inaktiv som folk flest, sier Olympiatoppens sjefslege.

Hilde GP: Håper Bjørgen gjør noe annet om 20 år

GOD VETERAN: Hilde Gjermundshaug Pedersen var best på slutten av karrieren. Likevel har hun ingen tro på at man kan være verdens beste som 55-åring. Foto: NTB scanpix

Hilde Gjermundshaug Pedersen tok sin første verdenscupseier i langrenn som 41-åring. I dag er hun 50 år, trener fire til seks ganger i uka og kaller seg selv mosjonist. At hun fortsatt kunne vært i verdenstoppen om fem år, har hun liten tro på.– Ja, det er sikkert fysisk mulig. Men jeg må innrømme at jeg kjenner det litt på kroppen nå. Jeg trener fortsatt en del, og jeg kjenner at kroppen trenger mer tid på å hente seg inn igjen. I tillegg handler det jo om motivasjon. For å si det sånn; jeg håper Marit (Bjørgen) driver med helt andre ting enn langrenn om 20 år, sier Gjermundshaug Pedersen til Aftenposten.

Hun er helt enig at man ikke er for gammel når man har passert 30, eller 40, og hun sier at hun selv kjente kroppen sin så godt slik at hun hadde høy kvalitet i treningsarbeidet.

– Hvis man har holdt på siden 12-13-årsalderen og holder det gående til man er over 50, da har kroppen fått mye juling. Jeg tror ikke det vil være noen god reise for kroppen. Jeg oppfordrer alle til å trene og holde seg i form, men konkurranseidrett på toppnivå når man er 55, det tror jeg ikke er noe bra, sier OL-bronsevinneren fra Torino i 2006.