KUUSAMO (Aftenposten.no): Røa-gutten ble nummer to bak det finske hjemmehåpet Livo Niskanen på 15-kilometeren i Kuusamo.

Nå skal 30-åringen slippe opp enda mer på treningene og han håper å gå fort de tre neste helgene.

— Jeg følte meg hverken superpigg eller dårlig. Det var helt på det jevne. Så lenge jeg går på det jevne, har jeg muligheten til å hevde meg. I dag var Livo knallsterk, jeg var sjanseløs, sa Johnsrud Sundby.

Davos et stort mål

Verdenscupvinneren fra forrige sesong påpekte at han ikke fløy opp de harde bakkene rundt Ruka skiarena. Men han vet hva som skal til for å fly.

— Jeg trenger å slippe opp på treningen og få mer overskudd. Jeg har hatt et par uker med roligere trening og det hjelper på. Men jeg trenger enda et par uker. Jeg har sagt at før jul er tremila i Davos drømmedistansen å kline til på, jeg ønsker å få til et skikkelig godløp på.

- Hva er så spesielt med den distansen?

— Det er en historisk og tradisjonsrik distanse. En klassisk tremil med enkeltstart tror jeg ikke har stått på programmet siden, ja gudene vet når. Det blir kult å prørve seg på den. Samtidig er Davos et veldig spesielt sted.

Treningsbolk før Touren

Han kommer til å trene rolig de neste ukene, før rennene i Lillehammer, Davos og La Clusaz. Deretter skal han legge inn en treningsbolk med solid jobbing før Tour de Ski.

— Det blir stort sett å være på ski hele romjulen, det er 10 dager og de skal brukes godt.

- Hvordan oppsummerer du sesongstarten?

— Det har vært en fin åpning. Beitostølen var litt så som så. Det er mye som skjer der, du får ikke helt roen, det blir noen skirenn og me annet rart. Dessuten er det litt ymse hva folk legger i de konkurransene. Men nå drar det seg til, nå er vi i gang.

Iivo Niskanen slo Martin Johnsrud Sundby med ti sekunder. Det var mellom 10 og 13 kilometrene han satte Johnsrud Sundby og de andre skikkelig på plass.

— Det er en spesiell løype. Bakkene er ikke lange, men de er fryktelig bratte. Du tenker at det skal gå bra å komme seg opp bakken, for så å jobbe på flatene. Men det er innmari tøft her. Jeg trodde at jeg hadde mye å gå med før den siste runden, men det hadde jeg ikke.

God norsk laginnsats

Norges laginnsats var formidabel med fem mann blant de 12 beste på resultatlisten. Men de største verdensstjernene, bortsett fra Johnsrud Sundby, plasserte seg langt nede på resultatlisten: Petter Northug (nummer 23), Dario Cologna (nummer 24), Marcus Hellner (nummer 28), Alexander Legkov (nummer 30).

— Det har ikke pleid å være slik. Legkov ble nummer tre her på mini-Touren i fjor og ble olympisk mester i Sotsji. Vylegsjanin ble nummer to her i fjor og tok en del medaljer i OL. Man gjør forskjellige vurderinger. Hvis de skylder på at de trener for mye, så trener de ikke mer enn meg.