VIKING STADION (aftenbladet.no): På treningsfeltet et steinkast fra Viking stadion kjører Ian Burchnall en øvelse som skal forberede Viking på Sarpsborg, Peter Kovacs og lange baller. En langpasning slås opp mot treningsøktens angripende lag og kveldens tiltenkte stopperduo Joackim Jørgensen og Indridi Sigurdsson.

Stopperduoen vinner luftduellen, men andreballen plukkes opp av det angripende laget. Burchnall stopper spillet, peker og hever stemmen.

— Kom igjen, gutter! Vi må være sterke og fokuserte i duellene om andreballene også, sier Burchnall, før han peker og forklarer videre om taktiske detaljer.

Kjell Jonevret er trenerteamets overordnede sjef, motivatoren og ansiktet utad med sin karismatiske stil, mens Ian Burchnall i mediene er mer i bakgrunn.

Her derimot, på treningsfeltet, briljerer engelskmannen med sin kunnskap. Han finpusser detaljer, kjører øvelser og terper på spillesystemet. På bakrommet diskuterer Jonevret og Burchnall prestasjonene i forrige kamp, den kommende treningsuken, neste motstander og nye spillere.

Spillestilen sitter

— Jeg tror jeg aldri kunne skrevet ny kontrakt om jeg var den som skulle stått her og pratet hver dag. Man blir jo lei av den samme stemmen, liksom. Jeg tar meg av alt litt rundt om, så får Ian fokusere på feltet, sier Jonevret.

— Kjell stoler på at jeg skal levere på feltet. Når jeg kom hit sa jeg at det var slik han ville få det beste ut av meg, sier Burchnall.

ENGASJERT: Engelskmannen finpusser detaljer, kjører øvelser og terper på spillesystemet. Foto: Mats Slaastad Birkelund

Vel åtte måneder har de jobbet sammen. På tross av mye støy rundt, som svak økonomi, spillersalg og tynn tropp, har Viking prestert bedre enn i fjor. Med Burchnalls ankomst innførte Viking også en spillestil med større fokus på ballbesittelse.— Det tar alltid tid, men jeg syns vi har spilt mange gode kamper. Vi har hatt mer ball, bedre pasningsspill og skaper flere sjanser enn Viking gjorde forrige sesong. Forrige kamp manglet vi bare litt på å omsette sjansene i mål, sier Burchnall.

Han understreker også at laget må bli bedre til å forsvare kontringsangrep - noe spillestilen er utsatt for.

— Vi må jobbe med å gjenvinne ballen høyere, og omstillingen fra balltap til å forsvare oss. Vi skal være aggressive og jage ballen sammen, sier Burchnall.

FØLG SARPSBORG-VIKING DIREKTE KL.18

Begynte med 10-åringer

Engelskmannen startet sin trenerkarriere ved å ha ansvar for 9-10-åringer i Leeds United sitt akademi som 19-åring. Han hadde for lenge siden innsett at spillerkarrieren ikke kom til å føre ham noe sted, men lysten til å jobbe innenfor fotballen hadde alltid vært der. Nå var han fast bestemt: Det var hovedtrener han ville bli.

Siden har han forsøkt å suge til seg så mye læring han bare kan. Gjennom akademisk utdannelse og som spillerutvikler i akademiene til Leeds og Bradford.

For to og et halvt år siden tok han veien over sjøen til Norge og lille Sarpsborg. Muligheten til å jobbe med et A-lag på fulltid sammen med Brian Deane lokket.

— Det er veldig vanskelig som ung trener å komme inn i et førstelag i England uten et navn fra verken en spillerkarriere eller en trenerkarriere. Denne erfaringen er god, sier Burchnall.

I Sarpsborg fikk også han og kona sin første datter. Om fem uker kommer det en ny.

— Jeg håper bare det kommer i den internasjonale pausen i september, så jeg ikke går glipp av en kamp!

Åpen for å bli

I dag går ferden tilbake til Sarpsborg. Et lag han sammen med Deane satte sitt preg på. Med sin ballbesittende filosofi endte Sarpsborg i fjor – mot alle odds og tips – på åttendeplass fire poeng foran Viking. Mens Deane var uønsket med videre, ville «sarpingene» at Burchnall skulle bli værende. Han fikk mye av æren for suksessen.

Sarpsborg har siden lagt om stilen. I dag møter Viking to tankspisser i Peter Kovacs og Patrick Mortensen. Laget spiller langt mer direkte fotball, og slår mer langt. Med Kristoffer Tokstad og Amin Askar på kantene er Sarpsborg også et godt kontringslag.

— Vi må være klare for lange baller, og passe på andreballene. I tillegg må vi prøve å hindre innleggsforsøk og for all del ikke lage unødvendige frispark rundt boksen, sier Burchnall.

Tidligere i uken forlenget Kjell Jonevret kontrakten med ytterligere tre år. Ian Burchnall har kontrakt i halvannet år til.

— Jeg har ikke tenkt så mye på hva som skjer etter det, men jeg liker meg godt her. Så det vil alltid være en mulighet for å være her lenger. Så lenge jeg utvikler meg som trener og beveger meg i riktig retning mot målet er jeg fornøyd med det, sier han.