HOLMENKOLLEN: Det er bare Tiril Eckhoff og Marte Olsbu av de norske jentene som er kvalifisert til å gå søndagens fellesstart i VM. Fellesstartene i VM har bare 30 deltagere på grunn av at det ikke er mer enn 30 skyteskiver på en standard skiskytebane.

For de 30 beste

Vanligvis er det de 30 beste i verdenscupen som får lov til å gå fellesstarten i verdenscupen. Dersom en av de som er blant de 30 beste ikke kan gå, rykker nummer 31 opp til en plass i feltet.

Men under VM er det spesielle regler som gjelder. Alle medaljevinnere i de individuelle øvelsene får gå fellesstart. Dessuten vil løpere som har fått et visst antall verdenscuppoeng i løpet av VM også slåss om en plass på fellesstarten.

Eckhoff, ingen tvil

For Norge var Tiril Eckhoff soleklar på fellesstarten. Men bak henne har resultatene i verdenscupen denne sesongen vært heller dårlige. Men med sin 11. plass og verdenscup scoret under VM har Marte Olsbu krøpet opp på en 28. plass i den totale verdenscupen.

Dermed er det bare disse to som får gå med norske farger i kvinneklassen under søndagens fellesstart.

For langt bak

Selv om noen av de som allerede er kvalifisert for å gå fellesstart skulle bli nødt til å trekke seg, ligger de andre norske jentene trolig for langt bak i verdenscupen til at de blir aktuelle.

Fanny Horn Birkeland er på en 37. plass, mens Synnøve Solemdal ligger på en 39. plass.

Tiril Eckhoffs startnummer på søndag blir for øvrig nummer 1 og hun starter i første rekke. Marte Olsebu har startnummer 20 og kommer i andre startrekke.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi vier hele sendingen til seriestarten i fotball: