HOLMENKOLLEN: Hva gjør man når man egentlig har lyst på alle rettigheter, men er henvist til å stå utenfor og se på? TV 2 har løst det på sin måte. Fra en bobil like ved hoppbakken i Holmenkollen lages TV døgnet rundt. Selv når alle sover.

Døgnet rundt kan man klikke seg inn på TV 2s nettsider og følge Ole Kristian Stoltenberg, Christian Paasche, Harald Bredeli, Odd-Bjørn Hjelmeseth og Erik Libæk (som har regien) når de spiser, sover, prater tull, snakker med gjester og gjør den journalistiske jobben.

En slags Big Brother-variant uten at noen er stemt ut ennå.

Her står bobilen til TV2. Et lite stykke unne blinkene på skiskytterstadion, men likevel nesten midt i smørøyet. Foto: Olav Olsen

Stoltenberg, Paasche og Libæk har ikke vært hjemme siden forrige onsdag, Paasche tar T-banen til sentrum hver dag for å kommentere sykkelrittet Paris-Nice.

Suksess fra Falun

Ideen kom foran VM i nordiske grener i Falun i fjor. Også da ble det sendt 24 timers-TV fra en bobil under navnet Camp Falun.

NRK er kanalen for vinteridrett, og TV 2 måtte finne på noe lurt.

— Det var vår langrennsreporter Ernst A. Lersveen som hadde ideen da. Jeg syntes ideen var kjempegod og ga klart uttrykk for det. Da så bare Ernst på meg og sa: Du flytter inn der, forteller Christian Paasche, for de fleste best kjent som kanalens sykkelkommentator.

- I bobilen er det bare plass til to for å sove. Vi har fått låne en hotellcontainer som står ved siden av. Der sover Stoltenberg, og så dusjer vi andre der, forteller Christian Paasche. Foto: Olav Olsen

— På nett og sosiale medier var vi større enn NRK på dekningen fra Falun. Nettredaktøren vår mente det var det mest vellykkede digitale prosjektet vi har hatt. Her er det færre konkurranser, bare én idrett og med all respekt for Ole Einar Bjørndalen, ingen Petter Northug. Du kan skrive hva du vil om Petter Northug, og så fyker lesertallene til værs, forklarer Paasche.

Ble utsatt for hærverk

Under ski-mesterskapet i Sverige i fjor hadde Paasche med seg bilen sin, og en natt fant tre unggutter ut at den var et godt mål for et brannslukningsapparat. Bilen var sprayet ned neste morgen, men det guttene ikke visste var at kameraer snurret og gikk hele tiden. Det endte med at de tre møtte opp i bobilen to dager senere for å beklage og overrekke noen blomster – som de hadde knabbet!

Så langt i årets VM i skiskyting har TV 2-teamet vært forskånet fra slike uheldige hendelser. De har stort sett fått være i fred og sovet når det er på tide å gjøre det. Det var kun én natt kollegene i NRK hadde fest i en bygning like ved.

— Men det var egentlig bare hyggelig. De kom til og med inn til oss med champagne, sier ekspert Ole Kristian Stoltenberg.

TV 2 tar seg altså råd til å holde seg med en ekspert i en idrett de ikke har rettigheter til.

Kone, elskerinne og én til

— Det er jeg utrolig takknemlig for. Skiskyting er nemlig ”kona” mi, sykling er elskerinnen min og så kommer den ordentlige kona – Galina – på tredjeplass, fleiper han.

Stoltenberg har tre NM-gull i skiskyting på stafett for Buskerud. Og det er ingen hvem som helst han gikk på lag med. Brødrene Ole Einar og Dag Bjørndalen, samt Frode Andresen.

Siden har han vært en del av det internasjonale skiskyttermiljøet. Noen ganger som speaker, men mest som TV-kommentator eller ekspert.

Det var Stoltenbergs idé at de skulle lage en stafett på det totale antallet kilometer Ole Einar Bjørndalen har tilbragt i strafferunder siden han debuterte i verdenscupen i 1993. En rekke kjendiser stilte opp tirsdag, og det kom flere enn dem som var invitert. Blant annet dukket Magnus Carlsen uventet opp og tok noen runder på sen ettermiddag. Også VM-deltager Fanny Horn Birkeland tok seg tid til noen runder. Det ble samlet inn penger til aksjonen ”Gå for livet”, VMs veldedige aktivitetskampanje i regi av Kreftforeningen, Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke og Right to Play. Onsdag formiddag nærmet man seg 200.000 innsamlede kroner.

— Jeg drømte om 20.000 kroner, forteller idémaker Stoltenberg.

Kontrast til sommer-OL

Totalt er de 10-12 tilstede for å produsere 24-timers TV. Kontrasten blir stor når kanalen girer opp til sommer-OL i Rio der de har alle rettigheter alene. Da skal 65 reise til Rio mens 70-100 jobber med OL på hjemmebane.

I NRK har totalt 350 vært involvert i VM, men da telles også alle dem som er satt av til å produsere de internasjonale bildene.

NRK og TV 2 kjemper ofte om de samme rettighetene, men ute i felten er det som regel meget god stemning mellom kanalenes fotfolk.

— Det har aldri vært noe problem, sier Paasche.

— Vi må bo i samme bobil i fremtiden. Vi må jobbe sammen om vi skal konkurrere med dem som har amerikanske eiere, forteller Erik Libæk med henvisning til Discovery som har kjøpt norsk fotball fra 2017og OL for mange år fremover.

— Vi vurderer også neste års VM nordiske grener i Lahti, altså Camp Lahti, legger Libæk til.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi vier hele sendingen til seriestarten i fotball: