HOLMENKOLLEN: Lørdag klatret Tiril Eckhoff øverst på pallen. Søndag kom utladningen på siste stående skyting med tre bom. Mandag tok hun mediefri.

Onsdag skal hun ut i løypa igjen. Hun kan gjøre det med senkede skuldre. I skiskytterforbundet har de i hvert fall ikke tenkt å legge mer press på henne.

— Hun har nådd sitt store mål. Jobben er på mange måter gjort. Hun skal få lov til nyte dette nå. Samtidig vet jeg at jentene er veldig oppsatt på medalje på stafetten. Det har vi nå en veldig god mulighet for å oppnå, sier Rakel Rauntun, generalsekretær i Norges Skiskytterforbund.

Bare et perfekt løp

Tirsdag stilte Tiril Eckhoff på eget pressetreff alene etter å ha fått helt fri fra medier og oppmerksomhet mandag. At en hel skiskytternasjon så på gullet som noe som var langt viktigere enn bare øyeblikkets gullrus, hadde hun ikke fått med seg.

— Jeg vet ikke hvilken betydning det har. Det var bare et perfekt løp, sa hun og smilte.

Har du fått med deg disse sakene fra touren i Canada?

Hun kunne fortelle at hun hadde våknet sist søndag og lurt på om det virkelig hadde skjedd. Hun hadde klart det hun bare hadde drømt om. Hun hadde klart noe som hadde fått en hel nasjon med relativt saklige entusiaster til å hoppe av hengslene.

— Historiens viktigste

Sportssjef Morten Aa Djupvik sier at det var den viktigste dagen i norsk skiskytings historie. Deretter fryktet at han skulle komme til å få tyn for historieløshet. Norge har jo så mange store skiskytterøyeblikk. Generalsekretær Rakel Rauntun er ikke en av dem som har tenkt å tyne Djupvik.

— Djupvik tok ikke for hardt i. Jeg stiller meg helt bak ham, sier Rakel Rauntun til Aftenposten.

For forbundet som organiserer norske skiskyttere, betyr det ikke bare penger i kassen. Det betyr en helt ny giv for skiskyting for kvinner. Nå har de et forbilde, en ledestjerne, noen som kan dra lasset videre etter at Tora Berger ugjenkallelig sa at det var slutt etter OL i Sotsji.

— Jeg har ikke studert historien så veldig nøye, men det var veldig viktig for norsk skiskyting at Tiril klarte det hun klarte. Det er så viktig å ha en å se opp til for unge som vil satse, sier Tora Berger til Aftenposten på sitt sedvanlig beskjedne vis. Hun er ikke en eks-idrettsutøver som snakker med store bokstaver og utropstegn.

Den tunge arven

Berger har engasjert seg i arbeidet med å inspirere og rekruttere nye unge til sporten. Hun er fortsatt et forbilde, men er veldig glad for at et nytt forbilde er på plass.

Tiril Eckhoff har i snart to år vært sett ut som Tora Bergers arvtager. Den første virkelig store skiskytterdronningen hadde ingen klare arvtagere da hun ga seg. Liv Grete Skjelbreid er fortsatt levende opptatt av sporten og med i VM som ekspert for NRK.

— Norge en stornasjon i skiskyting, og da skal vi være med og kjempe om gull. Hvis ikke vi har et jentelag som er med i kampen om en seier, er det en eller annen plass blitt gjort for dårlig jobb. Det skal ikke skje med så store ressurser som vi har, sier Liv Grete Skjelbreid til Aftenposten.

Sov i timen

Hun er som alle med et hjerte i sporten, levende opptatt av utviklingen og hoppende glad for gullet som fører arven etter henne og Tora Berger videre. Det er også presidenten i Norges Skiskytterforbund.

— Vi sov etter Liv Grete Skjelbreid Poirée og vi sov etter Linda Grubben. Vi var i ferd med å gå i dvale etter Tora Berger, har skiskytterpresident Tore Bøygard sagt.

Han var en lettet mann etter superlørdagen da Tiril Eckhoff tok gull og legenden Ole Einar Bjørndalen tok sølv. Dagen som sportssjef Morten Aa Djupvik altså kaller den viktigste i sportens historie i dette landet.

— Etter at de to store på kvinnesiden la opp er vi ikke så godt vante med gode resultater de siste årene. Nå kommer en ny jente, Tiril, som blir verdensmester. Det er fantastisk, sier han med sedvanlig entusiasme.

Nyttige medieoppslag

Roger Grubben er gift med Linda Grubben. Skiskyttertalentet fra Sirdal som var Norges ener i perioden mellom Liv Grete Skjelbreid og Tora Berger. Han er fortsatt aktiv på trenersiden.

— Det vi virkelig må jobbe med på toppidrettsnivå er å skape et godt jentemiljø. Tiril Eckhoff, Marte Olsbu og Kaia Wøien Nicolaisen er samme generasjon, og det kjenner hverandre godt. Seieren til Tiril skaper også så mange positive oppslag i mediene for kvinneskiskyting, og det må vi bare innrømme er veldig viktig, sier Grubben som har fått hjelp av både sin kone Linda Grubben (tidl. Tjørhom) og Tore Berger for å forklare de yngre hva toppidrettslivet virkelig går ut på.

Har du fått med deg disse sakene?