CANMORE: Mens de fleste løperne i verdenseliten vil hvile tunge bein etter at Ski Tour Canada er ferdig lørdag kveld, reiser Northug den times lange turen til alpinparadiset Lake Louise, hvor en av hans sponsorer arrangerer ekstremløpet Red Bull Nordix.

Pådro seg hjernerystelse

Konkurransen beskrives som den ultimate langrennskonkurransen, og Northug har flere ganger tidligere deltatt i løpet. I etterkant av Vancouver-OL i 2010 reiste han til Davos for å delta. Under konkurransen falt han og pådro seg hjernerystelse.

Skicross med hopp, krappe svinger og motbakker, med langrennsski på beina, har vært ingredienser i tidligere utgaver av konkurransen.

— Jeg vet ikke hvem som møter meg. Jeg vet bare at det er Nordix, og der har jeg gått så mange forskjellige løyper. Jeg har ikke peiling på hvilken løype jeg skal gjennom der, sier Northug til Adresseavisen etter sprinten i Canmore sent tirsdag kveld.

Han gikk inn til sjetteplass, etter å ha meldt seg helt ut fra start i finalen. Northug tenker på sammendraget og ønsket derfor å bruke færrest mulig kalorier i det siste heatet.

— Ikke usportslig

Han avviser at måten han gikk finalen på kan oppfattes som usportslig.

— Da er det like usportslig av Federico Pellegrino å ligge åtte minutter bak og spare seg til hver sprint. Jeg har ikke sett ham på distanserenn, sier Northug.

Italieneren vant etappen foran Eirik Brandsdal. Franskmannen Maurice Manificat tok tredjeplassen. Deretter havnet Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh og Northug på de neste plassene.

Emil Iversen ble slått ut i finalen og endte på sjuendeplass.

(krever innlogging)

— Blir avgjort i morgen

— Jeg tror folk hjemme må skjønne at det må være slik. Pellegrino har ikke engang forsøkt på distanseløpene, mens jeg har kriget hele veien, sier Northug om taktikken i finalen.

Onsdag er det 30 kilometer skiathlon i Canmore. Deretter kommer en hviledag, før touren avsluttes med fristil intervallstart fredag og klassisk jaktstart lørdag.

— I dag skjedde det veldig lite. Det var småsekunder det handlet om. I morgen blir det avgjort, sier Northug.

Han gjør det klart at søndagens renn i Lake Louise har en helt annen betydning enn det som møter ham de kommende dagene i Canmore.

— Det er bare artig. Det som kommer til å koste er i morgen og de neste dagene. De kommer til å bli brutale, sier han til Adresseavisen.

Iversen vurderer å bli med

Romkameraten Emil Iversen kan slå følge med Northug til Lake Louise etter verdenscupavslutningen lørdag.

— Jeg vet ikke ennå. Jeg skal kanskje være igjen her en dag sammen med Petter. Det kan hende jeg skal bli med på konkurransen i Lake Louise. Da handler det bare om å gjøre det man har lyst til, for da er det ferie, smiler Iversen.

I sammendraget leder nå Sergej Ustiugov, som endte på niendeplass tirsdag kveld, 19,5 sekunder foran Northug. Iversen er tredjemann, ett minutt og ti sekunder bak. Martin Johnsrud ligger på fjerdeplass, snaut to minutter bak Ustiugov.

Hør Adressa-sportens podkast her: