Før herrefinalen ventet vi på en duell mellom Petter Northug, tre nordmenn og to utenlandske konkurrenter. Det skjedde imidlertid aldri.

Northug gikk ut fra start i et svært bedagelig tempo. Det var tydelig at han hadde bestemt seg for at det ikke var verdt å bruke krefter på å kjempe om finaleseieren.

Var aldri i tvil om planen

Northug gikk i mål 2 minutter og 15 sekunder bak vinneren Federico Pellegrino. Han ruslet inn mot mål mens han vinket til publikum. Eirik Brandsdal tok andreplassen, mens Maurice Manificat ble nummer tre. Sundby tok fjerdeplassen, etter at også Finn Hågen Krogh roet ned tempoet like før mål.

— Northug tok seg gjennom løpet som en påsketurist. Han kunne ha hatt med kvikklunsj og appelsin. Dette var taktisk, sier NRK-kommentator Jann Post.

Fått med deg denne?

Northug hadde allerede hentet inn noen sekunder på Sergej Utsjogov i sammendraget. Russeren røk ut i semifinalen. Han var ikke i nærheten og hadde fire løpere foran seg.

— Ustjugov viser sitt første svakhetstegn i denne Touren, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Derfor valgte Northug å roe ned i finalen for å være best mulig rustet til onsdagens tremil.

— Du henter ikke så mye ekstra på å gå fort i finalen slik systemet er lagt opp, sier Northug til NRK.

- Var du aldri i tvil om planen?

— Nei, jeg var aldri i tvil, sier Northug.

— Det har vært en fin dag i Canmore med sol. Jeg har fått påfyll av D-vitaminer, legger han til med et smil.

Northug sikret seg 42 bonussekunder fra sprinten og ligger nå 19 sekunder bak Utsjogov i sammendraget i Canada-touren.

Sundby: - Gjorde det samme som Petter

Også Sundby sier at han ikke ville kjempe om pallplass.

— Sist jeg gikk fire tøffe heat hadde jeg årets dårligste distanse dagen etter. Jeg ville ikke på premieseremoni i kveld, sier Sundby til NRK.

– Jeg følte jeg gjorde det samme som Petter, men i en litt mildere grad. Jeg følte jeg fikk fjerdeplassen ekstremt billig,fortsetter han.