I sin VG-blogg onsdag folder hockeyekspert Øystein Jarlsbo hendene rundt Vålerenga og ber om at resten av hockey-Norge tilgir og ser mellom fingrene med klubbens regelbrudd.

Dette begrunner den tidligere landslagsspilleren med at Vålerenga har gjort så mye bra for norsk hockey og at det er vanskelig å satse på lagidrett i Norge.

Jarlsbo framstiller Vålerenga ishockey som en klubb tuftet på frivillighet og dugnad, hvor møtet med myndighetenes krav om profesjonalitet fort kan blir for tungt. I det minste skal vi ha forståelse for at det er lett å gå på en smell her og der.

Pytt, pytt. Det kan skje alle.

Seriøst og troverdig

Men her snakker vi ikke om en liten håndballklubb i en bygd hvor det årlige kunstlotteriet og salg av vafler akkurat rekker til nye draktsett annenhver sesong.

Her snakker vi om den mest tradisjonsrike og mestvinnende klubben i landet. Gjennom tidene.

Derfor handler ikke dette om tilgivelse eller klapp på skulderen når Vålerenga ikke søker arbeidstillatelse for Brendan Brooks eller Eric Chouinard.

Det handler ikke om rivaliseringen eller at Oilers-fansen ønsker å få oversendt seriegullet i posten.

Det handler om å følge et regelverk og konkurrere under like vilkår og forutsetninger med den regelboka som til enhver tid gjelder.

Og det handler om store bedrifter som omsetter for 95 millioner kroner i året og forsøker å bygge noe seriøst og troverdig.

På stedet hvil

Norsk ishockey har lenge levd med et stempel som bråkete og uprofesjonelt. Bare denne sesongen har den ene skandalen etter den andre avløst hverandre.

Hvordan i all verden skal norsk ishockey noen gang komme seg videre og bli kvitt stempelet som useriøst dersom slike regelbrudd skal feies under teppet med forklaringer som VGs hockeyekspert tar til orde for?

Hvorfor i all verden skal andre klubber følge reglene dersom forbundet lukker øynene eller konkurrentene ikke skal få lov å reagere?

I mange år har Vålerenga brukt perioden mellom jul og nyttår til å hente utenlandske spillere før sluttspillet.

Dersom Vålerenga og klubbdirektør Jan Tore Kjær ikke har visst at det må søkes om tillatelse for amerikanske spillere som er her under tre måneder, har også alle de andre korttidsimportene manglet arbeidstillatelse da?

Svaret gir seg selv.

Men å bagatellisere regelbruddene hjelper verken Vålerenga, Oilers, publikum, sponsorer eller noen andre som måtte ha interesse for norsk ishockey.

Det bidrar bare til at sporten blir stående på stedet hvil.