Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) har Vålerenga-spillerne Eric Chouinard og Brendan Brooks spilt uten arbeidstillatelse denne våren. Begge spillerne har vært delaktige i at Oslo-laget ble seriemestere i vår.

Brooks er fremdeles Vålerenga-spiller, mens Eric Chouinard fikk sparken forrige uke, angivelig etter å ha havnet på kant med trener Espen Knutsen.

Utdatert dokument

Aftenbladet har ikke fått noen forklaring på hvorfor Brooks har spilt uten arbeidstillatelse, men i en e-post til avisen skriver Vålerengas klubbdirektør, Jan Tore Kjær følgende:

«Når det gjelder spørsmålet om Chouinards arbeidstillatelse, kom han til Norge i januar og skulle i utgangspunktet hjem i april. Han hadde en kontrakt som har en varighet på under tre måneder. Han var i tillegg hjemme i Canada under OL oppholdet. Dette betyr at han går under kategorien profesjonell idrettsutøver iht. «Utlendingsforskriften» § 8. Unntak fra kravet om arbeidstillatelse eller oppholdstillatelse»

Kjær legger også ved lenke til UDIs regelverk. Men øverst på siden Kjær lenker til står det at paragrafene under tilhører kategorien «Opphevede og utdaterte dokumenter». UDI bekrefter også overfor Aftenbladet at den aktuelle paragrafen ikke kommer til anvendelse i denne saken.

Kjær har ikke svart på henvendelser fra Aftenbladet i ettermiddag.

— Vi har forholdt oss til det som står på UDIs hjemmesider. Det gjelder spesielt Chouinard. Det er det vi har forholdt oss til, og det er de offisielle reglene, sier Kjærtil NRK.

— Hvis vi har gjort noe galt, er det bare å legge seg helt flat og beklage, sier Kjær til Aftenposten.

I tillegg til den ovennevnte forskriften viser han også til følgende fra UDIs regelverk.

— Det er dette vi har forholdt oss til. Vi har avtalt et møte med UDI i morgen (onsdag) for å få oppklart hva som er det riktige, legger VIF-direktøren til.

Gammel regel

Både Vålerenga og Stavanger Oilers henter hvert år flere utlendinger til sine eliteserieklubber. Oilers-direktør Pål Higson sier klubben alltid søker om arbeidstillatelse for sine spillere.

— Tidligere var det en regel som sa at spillere kunne være i Norge i tre måneder uten at man søkte om arbeidstillatelse, men det er flere år siden man gikk bort fra den regelen. Vi må forholde oss til norsk lov, og derfor søker vi alltid om dette, uansett hvor korte kontrakter spillerne blir signerte på. Den eneste forskjellen er om spillerne kommer fra land utenfor og innenfor EØS, sier Higson til Aftenbladet.

Da Oilers hentet Eric Nystrom fra NHL-laget Dallas Stars under lockouten i Nord-Amerika høsten 2012, tok det 19 dager fra han ble signert 30. november til han debuterte borte mot Sparta 18. desember.

Nesten tre uker gikk i påvente av behandling hos utlendingsseksjonen i Rogaland politidistrikt og UDI. Den samme ventetiden opplevde klubben da de signerte Tyler Johnson og Alexandre Imbault i januar 2012.