OSTRAVA: — NHL-hockey har det tungt nok med å få oppmerksomhet i seg selv i USA, og VM er ikke akkurat en stor sak her borte, sier John Kreiser.

Kreiser er redaktør og kommentator på nettstedet til den amerikanske hockeyligaen, NHL. Han er også forfatter og har skrevet bok om, blant annet, det berømte 1994-laget til New York Rangers. Laget som sist vant Stanley Cup.

Sluttspill-slutt før VM

I Russland sørger de for at sluttspillet er ferdig i god tid før VM. Det samme i Sverige eller Norge for den del. Lederne i nasjonale hockeyforbundene vil så gjerne ha de beste spillerne med til VM som arrangeres tidlig i mai hvert år.

I USA er det ikke helt slik. Det nasjonale ishockeyforbundet har knapt noen makt i det hele tatt. Det er den kommersielle organisasjonen National Hockey League som styrer det mest av det som skjer med kølle og puck på et høyt nivå i Nord-Amerika.

VM har ingen høy status

Derfor er det ikke snakk om å flytte på selveste pengebingen i sesongen, sluttspillet og den store finalen, Stanley Cup.

— VM er ikke i nærheten av å være det samme for spillerne som det er å spille i NHL-sluttspill. Og selv om du spiller for landet ditt, så er det heller ikke nærheten av å gi samme status som å spille med flagget i OL, forteller Kreiser.

Det amerikanske og canadiske landslaget må nøye seg med å sende spillere som allerede er ute av sluttspillet. Etter at åttendedelsfinalene er over, blir ofte troppen supplert med noen spillere som er utslått etter første sluttspillrunde.

Likevel bar ikke det amerikanske laget preg av at interessen for dem ikke er helt på topp hjemme. I sin første kamp i VM slo de et ambisiøst Finland med hele 5-1. To av målene ble scoret av spiller som til daglig spiller i den russiske ligaen KHL.

I amerikanske nettaviser ble seieren stort sett forbigått i stillhet.

Mange stjerner som ikke kommer

Det er ikke bare det amerikanske og canadiske spillerne som må holde seg i klubben så lenge sluttspillet pågår. Ettersom NHL er verdens største og beste hockeyliga er det en rekke spillere fra de store hockeynasjonene som ikke er med når det spilles om VM-tittel.

Roy Johansen skulle gjerne hatt med seg Mats Zuccarrello. Det ble uaktuelt da hans New York Rangers gikk videre i sluttspillet fra åttendedelsfinalen. Og selvfølgelig også uaktuelt nå ettersom han skadet seg i den siste kampen mot Pittsburgh.

Russerne må for eksempel spille uten en av sine største stjerner, Alex Ovetsjkin (Washington Capitals), mens svenskene ikke kan bruke keeperkjempen Henrik Lundquist (New York Rangers). Et land som Danmark har også flere spillere som kunne vært i Tsjekkia, men som i stedet må passe jobben sin i NHL.