Ostrava (Aftenposten): Det skjer neppe denne gangen heller, på symboltunge 1. mai i CEZ Arena i Ostrava.

Men det er mer sannsynlig enn den gang de ble kalt "Red Army". Den gang var det utenkelig, ja nesten uhørt å la et slik tanke komme offentlig ut.

— Det er mange bra individuelle spillere i russisk hockey. Den er kanskje ikke like strukturert som svensk hockey. KHL regnes som den nest beste ligaen i verden og det er veldig god standard, sier Jonas Holøs.

Han er én av to nordmenn som har fått lønn i rubler denne sesongen.

Russisk suksess

Holøs har spilt back i Lokomotiv Jaroslavl de to siste sesongene, og er fast på laget. Det har også Patrick Thoresen vært i St. Petersburg. Hans lag vant Gagarin Cup, som er den russiske ligaens svar på Stanley Cup, og den aller største pokalen. Han er stjerne i Russland. Men nå sier han takk for seg og flytter til Sverige og svensk hockey.

Når Norge møter Russland fredag kveld, møter Thoresen flere av sine tidligere lagkamerater.

Patrick Thoresen vant den mest prestisjefylte pokalen i russisk hockey denne sesongen, men nå drar han til Sverige for å spille for Djurgården. Foto: NTB Scanpix

Det gjør kanskje også Jonas Holøs, som vurderer sin fremtid i Russland. Den økonomiske nedturen i Russland og sanksjonene har gått hardt ut over rubelkursen.

Legenden om KLM

Det er uansett en totalt annerledes hockeyvirkelighet de norske spillerne opplever i Russland nå enn den virkeligheten som skapte hockeyens kanskje største legender – rekka som fikk navnet KLM etter initialene på de tre.

Som en maskin. Eller var de kanskje kunstnere. Det var skjønnhet fra ondskapens akse. Dagens utgave av bjørnen fra øst er langt mer menneskelig. Når Norge møter dem i morgen, er de langt mer menneskelige, ikke uslåelige, og det står Russia på drakten og ikke CCCP.

Krutov, Larionov, Makarov spilte i en angrepsrekke som lot pucken gli fra kølle til kølle. De visste intuitivt hvem som var hvor og hva som skulle skje i neste øyeblikk. På isen fungerte de nærmest som en organisme og de gikk bare under navnet KLM.

Kalde krigere

Bakerst backene, Kasatonov og Fetisov. Og ofte i buret, mannen som ble en legende alene, Tretjak. I denne oppstillingen var Sovjet vanskelig å slå uansett hvor mange godt betalte NHL-spillere som var på det andre laget. De spilte ishockey som varmet den kalde krigen, selv om de nettopp var et slags våpen i den samme krigen. Et bevis på at det sovjetiske systemet kunne skape noe som var minst like godt, og helst bedre, enn det som kom fra det nordamerikanske kontinentet.

Da Sovjetunionen gikk i oppløsning stakk mange av de beste hockeyspillerne øyeblikkelig over til NHL. Flere av Red Armys beste spillere avsluttet sin karrière i NHL. Hos det som en gang var selveste erkefienden.

Jonas Holøs spiller til daglig i den russiske ligaen og vet hvilke kvaliteter fredagens motstander innehar. Foto: NTB Scanpix

Russland var som regel uovervinnelige, når vi ser bort fra arbeidsulykken mot USAs collegelag i OL i Lake Placid i 1980. VM i hockey og OL var den eneste skikkelige målestokken for et lag fra den andre siden av jernteppet. Canadiere og amerikanere var da som nå, opptatt av sluttspill i sin egen liga. De beste spillerne var ikke med.Det er ikke sikkert at det hadde gjort den store forskjellen. Hockeyen i NHL var fortsatt dominert av de store menn med muskler som likte en slåsskamp. Makarov & co. fremsto som dansere på is sammenlignet med den ofte brutaliserte nordamerikanske hockeyen.

I dokumentarfilmen med tittelen «Red Army», som ble lansert i fjor, blir dette laget, ledet av mannen som er like legendarisk som spillerne, Viktor Tikhonov, portrettert.

Oligarkenes inntog

Det er 25 år siden Sovjetunionens fall. 25 år hvor det først var mest kaos. Deretter kom Putin til makten. Det ble opprettet en slags orden på sakene. Hockeyen i Russland, som det meste annet av idrett, hadde det tungt på 90-tallet.

På Krutov, Larionov og Makarovs tid var det staten som hadde ansvaret for lagene. Hockey var styrt av militæret, politiet og de store statlige bedriftene. Etter sammenbruddet var det i mange år dårlige med ressurser til å utvikle sporten i Russland. Men i 2008 ble KHL dannet etter modell fra Nord-Amerikas NHL.

Nå var det ikke staten lenger som var eiere av lagene, men russiske forretningsmenn som hadde makten i klubbene. Forretningsmenn som med snedige manøvre i den kaotiske perioden etter at Sovjetunionens fall, hadde tilegnet seg usannsynlige rikdommer.

En av Russlands nasjonalsporter var dermed i ferd med å gjenreises. Jonas Holøs mener at de på mange måter har klart det.

— Det er kanskje flere ujevne kamper i dagens KHL enn for eksempel i den svenske ligaene (SHL), men det er fortsatt en veldig, veldig bra liga, sier Jonas Holøs.

Og fortsatt har de til gode å tape for Norge i VM.