Neste år vil han tangere rekorden til et annet norsk idrettstrenerikon, Marit Breivik.

Da har Roy Johansen vært landslagstrener i 15 år for norske menn med kølle og puck. Breivik var sjefen får håndballjentene fra 1994 til 2009. — Det er bare blitt sånn. Når du er profesjonell hockeytrener, er du forberedt på at det fort kan være over, sier Roy Johansen.

Store forventninger

Men det gikk ikke fort over for Roy Johansen. Han tok over landslaget i 2001. Norge var nede på den internasjonale hockeyens andre nivå, den såkalte Divisjon 1. Han fikk jobben med å få landslaget tilbake blant de aller beste. Han klarte det, men det skulle ta fire år. Roy Johansen fikk tillit mens det skjedde.

— Da jeg startet på jobben, var forventningene til landslaget langt høyere enn det materiell og rammebetingelser skulle tilsi. Men vi har jo hatt en jevn stigning hele veien og resultatene har vært der, forteller han.

Sakte, men sikkert har Norge karret seg inn på en 9.–10. plass på verdensrankingen. For åtte år siden var Norge ranket som nummer 14.

Fattig hockeynasjon

Fredag er det Russland, giganten i VM-sammenheng, som Norge møter. Norge har havnet i den tøffeste av de to VM-puljene, og kampprogrammet er lagt opp slik at Norge møter de best rankede lagene i gruppen først. Tre ganger de siste ti årene har Norge klart å komme seg til en kvartfinale, men de har aldri slått Russland i et VM.

— Vi er en fattig hockeynasjon. Vi har jo et driftsbudsjett som er lik månedslønnen til noen av russerne vi møter, sier Roy Johansen.

Til tross for helt usammenlignbare størrelser i satsingen nasjonene mellom, er han ikke typen som setter seg ned og tar tap på forhånd.

— Klaffer alt, kan vi gå til kvartfinalen. Men dette er en utrolig tøff gruppe. Vi kan spille bra og fortsatt rykke ned til B-puljen. Vi kan altså rykke ned uten å ha spilt et direkte dårlig VM, sier Roy Johansen.

10 prosent sjanse

Han nevner kampene mot Slovenia, Danmark og Hviterussland som helt avgjørende kamper. Tre land som har hatt stor fremgang som hockeynasjoner. Å slå Russland, USA eller Finland må bli en bonus.

Roy Johansen mener det er 10 prosent sjanse for norsk kvartfinalespill. Foto: Ingar Storfjell

— Vi har hele tiden jobbet med spillet slik at vi skal være i stand til å slå de beste også. Vi har 10 prosent sjanse til å nå kvartfinalen, sier Johansen når han å Drillo-vis blir bedt om å gi det norske folk en prosentsjanse for at det skal skje.

Trives med treneren

Hockey har vært livet til Roy Johansen. Han debuterte på Vålerengas A-lag allerede som 16-åring. Han har vært hockeytrener på heltid i 20 år. Først som spillende trener i Lørenskog, senere i Vålerenga før han tok over jobben som landslagssjef i 2001. — Det har hendt at jeg har tenkt på andre jobber utenfor hockeyen. Men tiden går fort og det er veldig givende å jobbe her til tross for at vi har begrensede ressurser, sier han.

Han er en godt likt trener til tross for at hans treningssamlinger i forkant av hvert VM består av knallharde fysiske økter og gjerne blir kalt "Camp Roy". Rundt halvparten av spillerne han tar med seg til Tsjekkia, har sin bakgrunn i norsk hockey. Resten spiller i utenlandske ligaer.

— Jeg har alltid vært nøye med hvem jeg tar med på landslaget, sier han og nevner kriteriene som har vært viktigst for ham:

— Disiplin, engasjement og entusiasme. Det er verdiene som landslaget er tuftet på.

— Vi har plukket ut spillere vi ønsker skal være med og som vi vet er hel ved. Spillere som også bidrar til å gjøre de andre på laget gode, sier 55-åringen.

Mats Trygg (38) er én av disse spillerne. Veteranen fra Oslo var etablert på landslaget allerede før Roy Johansen ble sjefen. Han vet noe om hvorfor 55-åringen fra Groruddalen har holdt på jobben så lenge.

— Han er flink til å få folk til å trives. Vi har jo respekt for ham, men likevel greier han å være en del av gjengen. Alle vi som kommer på landslaget, trives veldig godt sammen. Han er flink til å bygge et lag og skape en god lagmoral, forteller veteranen.

Trygg mener at nettopp Roy Johansens ledelse er en av grunnene til at han alltid gleder seg til å komme tilbake til landslagsspill.

Uten den beste

Det er én spiller Roy Johansen gjerne skulle hatt med seg til Tsjekkia – men som ikke kommer. Norges mest omtalte hockeyspiller de siste to årene, Mats Zuccarello, er opptatt med sluttspill for New York Rangers. Likevel mener Roy Johansen at 27-åringen fra Hasle i Oslo har bidratt med store ting for norsk hockey.

— Han har vært med å gjøre sporten kjent utenfor hockeyfamilien. Han spiller i den mest glamorøse klubben i verden. Han er en jordnær og utadvendt type. Han er en gave til norsk hockey og vi er alle stolte over at han er en av oss, mener landslagssjefen.

Selvfølgelig håper Johansen at norske hockeytalenter ser at det er mulig å nå langt også som norsk hockeyspiller. Selv har han sett store endringer i hvordan spillernes holdning til idretten har vært.

— Treningskulturen i Norge er i endring. Nå driver spillerne fysisk trening hele året og de fleste er langt bedre utrustet enn de var for 10 år siden.

Det er dette som skal sørge for norsk kvartfinale i Tsjekkia de to første ukene i mai.