Fotballhistorien er full av suksesser og stjernesmeller. Lagene som skulle feie verden av banen, men selv ble spylt ut med badevannet. Vi har samlet 12 av de verste prestasjonene i fotballhistorien.

Atletico Madrid 1999-2000

FLAUSE: José Francisco Molina har vunnet både serien, cupen, supercupen, idividuelle utmerkelser og over kreften. Men han var også med på kanskje det flaueste nedrykket i fotballhistorien. Foto: Digitalsport

Sannsynligvis den beste spillerstallen som noen gang har rykket ned, noen gang, noe sted. 24 mål fra toppscorer Jimmy Floyd Hasselbaink var ikke nok til å holde storklubben oppe. Den senere verdensmestervenstrebacken Joan Capdevila spilte også på laget. Det samme gjorde meritterte spillere som verdensklassemålvakten José Molina, Carlos Gamarra, Santiago Solari, Radek Bejbl, Kiko, Ruben Baraja, José Chamot, Jose Mari, Juninho og selveste Juan Carlos Valeron. Det var et lag som burde vært favoritter til å vinne hvilken som helst liga, men de rykket ned. De var i godt selskap det året. Både Real Betis og Sevilla gikk også ned, mens klubber som Numancia, Oviedo og Alavés klarte seg bra.

Djurgården 1992

Kanskje ikke det aller mest sensasjonelle nedrykket på bakgrunn av forhåndstips eller spillerstall, men mest på grunn av måten det skjedde på. Denne sesongen hadde svensk fotball et system som er til forveksling likt seriesystemet som foreslås i Norge. Deling av serien på sommeren, ny høstserie og påfølgende kvalifisering gjorde at Djurgården presterte å rykke ned med minste mulige margin tre ganger på ett år! På Allsvenskans siste spilledag spilte Djurgården borte mot IFK Göteborg. Göteborg vant 3-0 etter tre straffescoringer av Stefan Rehn, og gikk dermed foran Djurgården på målforskjell. I siste serierunde i høstserien «Kvalsvenskan», spilte Djurgården også borte i Göteborg. Da mot Häcken. Kampen endte 2-2. Dermed endte også de klubbene på hver sin side av nedrykksstreken. Nytt seriesystem gjorde at Djurgården fikk en sjanse til, gjennom dobbeltkamp mot Degerfors. DIF vant 3-1 hjemme på Stockholms Stadion, men tapte 0-2 borte. Dermed rykket de ned på bortemålsregelen!

Newcastle 2008-09

NEDRYKK: Alan Shearer, i grå dress, maktet ikke å redde kaptein Michael Owen fra den tvilsomme æren å lede Newcastle United ned en divisjon. Foto: Digitalsport

I sin 16. sesong i Premier League skulle man jo tro at Newcastle var etablert for alvor. Shay Given i mål, Fabrizio Coloccini som forsvarssjef, en beinhard midtbane med Joey Barton, Nicky Butt og Kevin Nolan samt et angrep med Obafemi Martins og Michael Owen gjorde Champions League-plass til et naturlig mål for manager Kevin Keegan før sesongen begynte. Keegan ga seg etter noen uker. Chris Hughton var vikar i noen uker, før Joe Kinnear kom inn. Han trakk seg av helsegrunner etter noen måneder. Hughton var tilbake, sammen med Colin Calderwood, før Alan Shearer ble hentet inn for å redde stumpene på slutten. Ingenting virket. Vant kun én av de 13 siste seriekampene og rykket ned med et smell.

Napoli 1997/98

Tenk på Roberto Ayala, og det er nesten vanskelig å se for seg at den suverene forsvareren noen gang spilte for lag som ikke vant. Men tross store navn som Ayala, keeperen Giuseppe Taglialatela, Massimiliano Allegri, Aljosa Asanovic, Claudio Bellucci og Igor Protti, rykket Napoli ned i Serie B, bare noen år etter Diego Maradona og alt det der. De vant kun én av de 19 første kampene, og dermed var standarden satt. Kun Empoli og Vicenza ble slått hele sesongen. Endte 22 poeng (!) fra trygg grunn.

Kaiserslautern 1995-96

De var en av de fire uovervinnelige. De var originalmedlemmer av Bundesliga, og sammen med Eintracht Frankfurt, Köln og Hamburg hadde de aldri rykket ned. Frankfurt gikk ned sammen med Lautern, mens Köln røk to år senere. HSV holder fortsatt på sin status som tysk fotballs «dinosaur». Andreas Reinke i mål, Andreas Brehme i backrekken og Olaf Marschall/Pavel Kuka i angrep alene burde unngått skandalen for Die Lautern. De to neste sesongene viste med all tydelighet hva som bodde i laget. Etter opprykk på kortest mulig tid, gikk de like godt hen og vant Bundesliga i 1998, som nyopprykket lag!

Monaco 2010-11

Seks år etter at de var i Champions League-finalen rykket Monaco ned fra øverste liganivå. Én seier på de første 11 og to på de første 18 forteller om et lag som rett og slett aldri kom i gang. De slapp inn få mål, men scoret heller ikke mange. Kun 12 tap ble det, men bare ni seirer (altså hele 17 uavgjort). Lånet av Pierre-Emerick Aubameyang slo ikke heldig ut. Bortsett fra Park Chu-Young (12) nådde ingen av spillerne mer enn fire mål, og der ligger nok mye av forklaringen på skandalen.

Middlesbrough 1996-97

NEDRYKKSEKSPERT: Juninho Paulista var en fantastisk fotballspiller å se på. Men han er også to steder på denne listen. Foto: Digitalsport

Juninho dukker opp igjen på listen. Den lille magikeren var den store helten på Riverside. Denne sesongen skulle enda en introduseres. Fabrizio Ravanelli startet sesongen med tre mål mot Liverpool, men det skulle likevel ende med nedrykk. Emerson, Gianluca Festa, Ravanelli, Vladimir Kinder og Branco var vel og bra, men de måtte dele scenen med Curtis Fleming, Phil Stamp, Mikkel Beck og Chris Freestone også. Nick Barmby (Everton) og Jan-Åge Fjørtoft (Sheffield United) ble for øvrig solgt i løpet av sesongen.

Vålerenga 2000

Tom Nordlie på sidelinjen, Kjetil Rekdal på midtbanen og eliteserieveteraner gjennom hele sentrallinjen hjalp ikke. 2000-sesongen til Vålerenga er en stilstudie i at når det først går galt, går det meste fullstendig på trynet. Vålerenga var allerede rystet, men på trygg grunn på tabellen etter 19 serierunder. I den 20. skulle Brann gjeste Ullevaal. Tross at en hel førstellever satt på do i Bergen, ble Brann tvunget til å spille kampen. En håndsrekning til Vålerenga, burde det i hvert fall ha vært. Men Vålerenga maktet aldri å score på et Brann-lag spekket med eliteseriedebutanter som Morten Kolseth, Kjetil Norland og Marcus Bakke. I stedet snublet VIF-backen Joachim Walltin og Alex Valencia kunne score, alene med Øyvind Bolthof. Vålerenga klarte aldri å komme tilbake, verken i kampen eller i serien, og rykket ned på færre bortemål i den legendariske kvaliken mot Sogndal.

Brann 1964

FORLOT BRANN: Vi vil aldri få vite om Brann hadde overlevd i 1. divisjon i 1964, desom Kniksen (til v.) og Bjørn Oddmar Andersen hadde fullført sesongen på Stadion. Foto: Digitalsport

Sportsklubben Brann hadde to strake seriemesterskap og verden lå for deres føtter. Her var Kniksen, her var Pesen og alt lå til rette for at Brann i fotballgale Bergen skulle fortsette dominansen av norsk fotball. Men skadene var mange. Kniksen, som noen ynder å kalle Roald Jensen, forsvant til proffspill i Skottland midt i sesongen. Også Bjørn Oddmar Andersen og Jollen, av noen kalt Roald Paulsen, forsvant halvveis. Hvordan det gikk? Brann vant bare tre av 18 kamper og rykket ned så det sang, etter 0-1-tap for allerede nedrykksklare Raufoss i siste serierunde, hjemme på Brann Stadion. Flere av klubbens største profiler gjennom alle tider, som Trygve Andersen, Tore Nordtvedt, Ivar Farestvedt og Arthur Larsen var med på nedrykket, i tillegg til de som allerede er nevnt.

Brann 2014

TIL ETTERTANKE: Piotr Leciejewski var en av mange Brann-spillere som aldri kom opp på forventet nivå i 2014-sesongen. Foto: Digitalsport

Markerer 50-årsjubileet fra fiaskoen i 1964 på adekvat vis med det svenskene kaller en «praktfiasko». Mestertrener Rikard Norling ble hentet fra Malmö og lansert som trener med sang om seriegull. Selv uttalte han at det var utenkelig å gå for noe annet enn seier i hver kamp, «og vinner vi hver kamp, blir vi seriemester». Logikken i det er uovertruffen, men når ikke en eneste av lagets støttespillere – med et hederlig unntak for den alltid skadde Markus Jonsson – leverte i nærheten av akseptabelt nivå, ble det nedrykk. Piotr Leciejewski, Birkir Sævarsson, Erlend Hanstveit, Azar Karadas, Erik Huseklepp, Vadim Demidov, Daniel Mojsov, Jakob Orlov og Stephane Badji fikk nesten Vålerengas topptippede nedrykkslag fra 2000 til å se ut som at de overpresterte.

Leeds United 2003-04

FARVEL: Alan Smith var det store håpet for alle som holdt med Leeds. Men klubben rykket ned, og Smith påførte fansen enda en ydmykelse. Han gikk til Manchester United. Foto: Digitalsport

Som for mange av de andre lagene på listen har naturligvis dårlig ledelse utenfor banen mye av skylden. Økonomiske problemer etter Champions League-satsingen gjorde Leeds skjøre, men et lag som kan lene seg på navn som Paul Robinson, Mark Viduka, Gary Kelly, David Batty, Seth Johnson, Ian Harte, Eirik Bakke, Aaron Lennon og en ung James Milner skal ikke rykke ned fra Premier League. En uke i april vant Leeds dramatiske bunnoppgjør mot både Leicester og Blackburn. Da så det lyst ut, men det var også de siste kampene de vant. Dermed farvel til Leeds som toppklubb.

River Plate 2008-11

Nedrykksreglene i Argentina er utviklet spesielt for at ingen storklubber skal kunne rykke ned. Økonomisk baksmell og elendig styring gjorde likevel at River Plate klarte det i 2011. Nedrykk blir regnet ut på en egen nedrykkstabell, der poengsnitt for de tre siste sesongene teller. River endte fjerde sist og måtte spille kvalik for å overleve. Den tapte de galant 1-3 over to kamper, og måtte spille på nivå to for første gang i klubbens historie.

STORKLUBB: River Plate er blant verdens mest populære fotballklubber. Et fordelaktig seriesystem til tross, de måtte likevel ned en divisjon. Foto: Digitalsport