— De må legge bort smokingen når de skal reise rundt i 1. divisjon. De må ta på kjeledressen og hjelmen og tåle å bli møkkete på fingrene, sier Normark til NTB.

Normark var med på to opprykk og to nedrykk som Aalesund-trener i løpet av fire år (2002-2005). I tillegg står han bokført med ni obligatoriske kamper for Brann.

Tøft

Gårsdagens 0-3-tap mot Mjøndalen gjør at Brann må belage seg på minimum én sesong på nest øverste nivå. Forrige nedrykk for Brann var i 1985. Bergenserne brukte bare én sesong på å komme seg tilbake i den øverste divisjonen. Der har de vært fram til nå.

De siste ti sesongene har, med unntaket av 2008-sesongen, minst ett av lagene som rykket ned fra eliteserien, klart å rykke opp igjen på første forsøk.

Kun tre ganger har to lag klart det.

— De får det tøft. Alle klubbene gleder seg til å ta imot Brann neste år, sier Normark.

Savner temperament

Normark mener Brann, som nylig vant junior-NM, har et solid fundament å bygge opp klubben igjen på.

— Men de sportslige ansvarlige i klubben må snart forstå hva som skal til for å vinne fotballkamper, sier han.

— Sett utenfra ser det ut som om Brann har latt skjegget gro, kokt te og hatt en jovial og omgjengelig tone internt. Jeg savner mer temperament, legger han til.

Normark ønsker ikke å legge skylden på Rikard Norling.

— Det er tydelig at han ikke visste hva han kom til.

— Ikke penger som avgjør

Styremedlem i Stabæk, Ingebrigt Steen Jensen, har vært involvert i Stabæks opp- og nedturer. Han fnyser av et nedrykk til 1. divisjon.

— Hvis 1. divisjon er fælt, prøv å rykke ned til 5. divisjon! Det gjorde vi i 1984 og 1986. Dét er deprimerende! sier han til NTB.

Stabæk rykket ned fra øverste nivå i 2004, men rykket opp igjen den påfølgende sesongen. Allerede i 2008 vant bæringene serien. Jensen tror Brann er i stand til å gjøre det samme.

— Nedrykk blir det du gjør det til. Brann kan snu dette og gjøre dette til begynnelsen på en deilig opptur. De må se på hvordan de kan skape ny kraft og glede. Det er ikke penger som avgjør, sier den entusiastiske Stabæk-veteranen.

— De har alle forutsetningene: stor by, tradisjonsrik klubb og patriotisme. Men det må forløses. De rykker ikke opp fordi de heter Brann. De må revitalisere og skape ny kraft, gjentar han. (©NTB)