KOLSTAD — HALDEN 21-34

Trondheim spektrum (adressa.no): Halden gav seg ikke før det sto 21-34 på lystavla i Trondheims storstue. Selv om Mishels Liaba var en enslig svale med sine ti scoringer for Kolstad, ble hjemmelagets største styrke godt temmet av haldenserne.

For der Kolstad i flere sesonger har belaget seg på det kollektivet, klappet laget sammen etter ti minutter, i det som for mange spillere var deres aller første møte med eliteseriehåndballen.

— Det er aldri artig å tape. Likevel føler jeg ikke det er så langt unna. Men vi ble rett og slett tatt på områdene vi selv skal være gode på. De tok oss på ankomstkontringene, sier Kolstad-kaptein Kristoffer Østmo.

Tatt på egen medisin

Selv om det er kun to år siden lagene sist møttes i seriespill, var det litt for klart hvem som har hatt én sesong i eliteserien og hvem som var nykomlingen i starten. For Kolstad ble brutalt straffet for feil i starten, selv om Mishels Liaba gjorde sitt for å holde hjemmelaget inne i kampen.

Der Kolstad traff på rundt halvparten av skuddene sine, ble det hardt straffet av et kontringsorientert Halden-lag. Da Kolstad i tillegg slet med å få i gang forsvarsspillet, ble det få keeperredninger fra Goran Rajkovic. Der kollektivet Kolstad ble kjent for oppofrende forsvarsspill og godt ankomstspill, var det Halden som brukte «håndballens enkleste oppskrift» — og tok kommandoen fra start til slutt.

Selv om Stian Gomo og Valery Putans febrilsk forsøkte å gjøre justeringer fra benken, trakk haldenserne sakte, men sikkert fra. Det gjorde at Kolstad-trenerne så seg nødt til å ta timeout på stillingen 6-11 midtveis i første omgang – da Truls Moe Fjeseth (tre scoringer) og Mishels Liaba (fire scoringer) var de eneste som hadde meldt seg på, i form av nettsus.

Få gikk i krigen

Uten at det så ut til å hjelpe noe særlig da Kolstad slet kollektivt begge veier. Bom etter bom offensivt ble utløst i kontring etter kontring motsatt vei. Ti minutter etter første timeout ble vondt til verre for Kolstad – som tok ny timeout på stillingen 8-16 til bortelaget.

Det etter en omgang der Halden-keeper Rasmus Beck tok nesten alt, etter hjelp fra eget forsvar. Der Kolstads keeperduo Goran Rajkovic og Mats Wæraas fikk svært liten hjelp foran seg.

Dermed ble det voldsomme 18 baklengs før pause. Halden ledet med seks mål, 12-18. ## Bom, bom og atter bom

Tendensene fra 1.omgang fortsatte etter hvilen, selv om Kolstad fikk mer sving på forsvarsspillet tidlig i omgangen. Men da det var stort sett Mishels Liaba det sto på offensivt, klarte ikke hjemmelaget å ta seg nærmere motstanderen.

For selv med storskytter Liaba i form, ble det rett og slett for mange skuddbom til å være i nærheten av å slå et Halden-lag, som er tippet å kunne blande seg inn i toppen denne sesongen.

Braktap i premieren, seriefavorittene i neste

Dermed ble det svært stygge 21-34 i målprotokollen for et tafatt Kolstad-lag. Neste runde venter fjorårets sluttspillmester Elverum, med tidligere Kolstad-spiller Steffen Stegavik i spissen, på bortebane.

— Hvis vi får rettet på skuddbommene og gjort bedre valg fremover, i tillegg til å demme mer opp i ankomst, er vi ikke så langt unna, sier Kristoffer Østmo, som beroliger den delen av de 1476 tilskuerne som er redd for at Kolstad ikke holder nivået.

— Vi har vist tidligere at vi kan slå gode eliteserie og har hatt gode treningskamper i sommer. Det er ikke nivåforskjellen vi ble tatt på. Det kan fort være høye skuldre, men i såfall må vi senke dem til neste kamp. Nå er premieren unna, da regner jeg med at ingen har høye skuldre mot Elverum, sier Østmo.