FotballEURO 2004 Portugal12.06.2004Foto: Witters/DigitalsportNORWAY ONLYHellas v Portugal 2-1ACHTUNG da kommt eine Flasche geflogen rechts: Otto REHHAGEL Fussballtrainer Griechenland Foto: Digitalsport
Fotball , 2. juli 2007 , EM-kvalifisering , Norge - MaltaÅge Hareide , trener NorgeEuro- Qual.Norway -Malta Foto: Digitalsport

Skal tro om ikke grekernes trener koser seg godt over det norske forsøket på å leke sisten?

Åge Hareides svar på det er å gi seg ut på det samme spillet. Landslaget har plutselig fått hemmeligheter. Hareide vil ikke si noe om hvordan laget skal spille. Treningene bærer preg av dekkmanøvre. Lagoppstillingen skal holdes hemmelig for spillerne henimot kampstart, slik at ikke lure Otto skal få noe gratis.

Helst ville landslagssjefen trent bak lukkede Ullevaal-porter, men det ville vært et for alvorlig brudd på den vedtatte åpenhetsfilosofien, så det ble med forsøkene på å forvirre.

Det aner oss at Åge Hareide er ute på en dristig øvelse, at han allerede har latt seg lure av «Otto von Luring». I den senere tiden har det vært offisiell norsk landslagspolitikk å gi laget tidlig for å skape ro, trygghet og slippe maset. Den strategien har vært ledetråden i den perioden hvor Norge har spilt seg inn i EM-diskusjonen igjen.

Når det drar seg til, i toppoppgjøret mot Hellas, er det altså en ny filosofi som gjelder.

Journalistene gikk fem på

Norske sportsjournalister gikk fem på noen av de mest ytterliggående lagoppstillingene og fyrte løs med spørsmål som i beste tolkning dokumenterte vår naivitet. Åge Hareide smilte sitt lureste smil, mens han fyrte opp under forvirringen.

Risikoen som landslagssjefen løper er at han blir for opptatt av motstanderen og mottrekkene mot Rehhagels strategiske spill, slik at Norges 11 glemmer å spille på det de er gode på. De grunnleggende forutsetningene er gitt: Norge er på hjemmebane, Norge skal styre kampen, Norge må vinne. Da kan det være en fordel å bruke tiden på reelle forberedelser fremfor dekkmanøvre.

Det norske laget seilte hjem fra Moldova på en bølge av selvtillit og optimisme. Narrespillet som foregår nå underminerer denne selvfølelsen. I verste fall kan det skapes en usikkerhet om laget har kvaliteter nok i seg selv.

Fotballekspertene, deriblant begge Hareides forgjengere, står i kø for å rose utviklingen i det norske laget. Forsvarsspillet er bedre, angrepsspillet er bedre, det spilles fortere i lengderetning når de gode bruddene oppstår, samtidig som Norge satte «rekord» mot Ungarn ved å score etter ti trekk og skape sjanse etter 13. ## Carew i form

Hva blir viktigst i kveld? Å lese de situasjonene hvor det er lurt å satse alt på kontring eller å forsøke å lese Otto Rehhagels finter?

Blant alle utsagnene som kom i går, var det èn jeg bet meg merke i, og som garantert ikke var noen finte: John Carew er i «døtten», han var veldig frisk på trening.

Dermed er du advart Otto! Ikke tror jeg du kan trylle frem midtstoppere som matcher farten hans. Så da kan spørsmålet bli hvor mye dommeren tillater av greske forsøk på å rive drakten av den norske spissen underveis i kampen.

Dessuten er Norge i sin beste periode av året, Hellas i sin dårligste. Bare så det er nevnt: Det var på denne årstiden Rosenborg slo Olympiakos 5-1 og 3-1 og Panathinaikos 3-0.!,

Akkurat det er et fakta som jeg synes! Åge Hareide kan fortelle både Otto !Rehhagel og sine egne spillere.