Hvordan kunne Rosenborg miste fotfestet i den grad at klubben nesten er i fritt fall? Vinnerkulturen er borte, selvtilliten også.

E n absurd mix av rykter, spekulasjoner, oppklaringer og forsterkninger av konfliktlinjene gjør at selv de ansatte i klubben sliter med å holde tritt med den siste oppdateringen på trenersituasjonen. I sentrum for oppmerksomheten står Knut Tørum, men akk så ensom!

D et alle ser er en trener på oppsigelse. I seg selv et ganske dårlig utgangspunkt for en prestasjonsgruppe. Særlig når man ser at spillerstallen ikke lenger klarer å skjule misnøyen, man ser en sportsdirektør som må rykke ut med forsvar mot insinuasjoner om en hemmelig agenda, ledere som kommuniserer dårlig sammen, styremedlemmer og direktører i stadig nye møter, en organisasjon som lekker som en sil, ansatte som tisker i alle kroker. Slik er bildet som tegner seg etter noen timers opphold på Lerkendal, det som for få år siden var forbildet for alle norske fotballklubber.

U tgangspunktet foran møtet med Valencia, et av de beste lagene som noensinne har besøkt Lerkendal, kunne vært bedre, atskillig bedre.

H vordan ting skal komme på stell skal Rosenborg selv få lov til å finne ut av. Men noen må gjøre noe med apatien. Og det må skje snart, for klubben kan ikke fortsette å drive for vær og vind uten at skadevirkningene blir langvarige. Inntil trenerspørsmålet er avklart får vi ikke se hvilke kort den nye sportsdirektøren sitter med.

E tter at Eggen jr antydet mistillit til Knut Tørum foran Chelsea-kampen, uten å få respons fra styret, har han blitt tvunget til på ligge lavt i terrenget. I går måtte han rykke ut og benekte rykter og insinuasjoner om at han har en skjult agenda om å rydde plass for seg selv på treningsfeltet.

. H adde det enda vært så vel at en av Norges aller dyktigste på feltet hadde stilt sin trenerekspertise til rådighet for klubben, så ville mange sorger vært slukket. Når Eggen benekter at han vil være utøvende trener i nær fremtid, og har en god begrunnelse for det, så fortjener han å bli trodd og respektert. Først når bordet er ryddet kan Knut Torbjørn Eggen gjennomføre reorganiseringen av sportslig avdeling.

H vordan kunne Rosenborg miste fotfestet i den grad at klubben nesten er i fritt fall? Vinnerkulturen er borte, selvtilliten også. Hvor postulatene er blitt av vet ikke vi, ut over at de var gjenstand for betydelig kutt i antall for en tid tilbake.

. M ye kan forklares med mangel på kompetanse. Man trodde en tid at kompetanse var noe som satt som limt til veggene i Brakka, men nå vet man bedre. Av den samlede fotballkompetansen i Rosenborg forsvant mye med Nils Arne Eggen, Bjørn Hansen og Ola By Rise. Det som satt igjen i en ekstremt velutdannet spillergruppe, smuldret vekk med generasjonsskiftet. Det kan se ut for at styret har manglet kompetanse og gode rådgivere når de har ansatt trenere.

M ens andre norske klubber har begynt å jobbe langsiktig og fått resultater, så er det vanskelig å få øye på de lange linjene i Rosenborgs sportslige satsing.

H eldigvis er det lyspunkter. Nå ser vi hvordan kompetansen fra Eggen-epoken forsøkes gjenskapt gjennom ansettelser av Nils Arnes elever. Knut Torbjørn Eggen og Erik Hoftun er på plass. Noen av deres gamle medspillere var der fra før. Og det kommer flere. Til sammen vil de utgjøre en gruppe med felles fotballfaglig ståsted og klare visjoner.

. R osenborg er i ferd med å få en sportslig organisasjon på plass. De mangler bare sterk mann som trener. Han bor i en by i Belgia.