Torsdag kom nyheten om at TIL-legenden Sigurd Rushfeldt i 2016 ikke blir å se på treningsfeltet for klubbens A-lag. I stedet skal han på heltid være involvert rundt NTG og TIL 2. Utrolig bra for TIL-juniorene. Uforståelig for laget som skal være flaggskipet i landsdelen.

BAKGRUNN:

Til Nordlys uttalte tidenes norske målkonge at han ikke fortsetter fordi ”jeg var ønsket med videre, men det ble litt for diffust og uklart hvilke oppgaver jeg skulle ha.”

Denne uttalelsen er oppsiktsvekkende når det kommer fra Rushfeldt. Han er kjent for å være beskjeden og uttaler seg svært sjeldent kontroversielt i media.

TILs sportslige ledelse ved hovedtrener Bård Flovik og sportssjef Svein-Morten Johansen er ansatt og betalt for å ta valg. Og i dette tilfellet har de valgt bort Sigurd Rushfeldts kapasitet.

En kapasitet sportssjef Johansen senest 15. oktober skrøt opp i skyene i forbindelse med at spisstalentet Runar Espejord skrev under en ny avtale.

— Det er bra at Sigurd er nært. Vi anbefaler Runar å bruke Sigurd og lære litt av ham med tanke på å ta det siste steget, sa Johansen til iTromsø den gangen.

To måneder senere virker det til at det ble med de fine ordene. Slik jeg tolker det har Sigurd Rushfeldt følt seg lite verdsatt hos lederne over seg. Det er også lett å konkludere med at han innerst inne ikke hatt troen på prosjektet Bård Flovik har igangsatt på Alfheim. At han ikke ble vurdert som ny assistenttrener talte heller neppe positivt inn for et videre engasjement.

En presentasjon av Rushfeldt som spiller er strengt talt ikke nødvendig. Men som trener har han siden han la opp i 2011 rukket å være spillerutvikler, toppspillerutvikler, førstelagstrener, spisstrener og keepertrener i TIL. Nevnes bør også hans sentrale rolle som spisstrener for Per-Mathias Høgmo og det norske landslaget som han har hatt siden mai 2014. Som med alle andre trenere er det mulig å peke på svakheter hos Rushfeldt, men spesialkompetansen og felterfaringen han besitter er ikke enkelt å finne, og jeg er meget tvilende til om TIL klarer å bygge et team som kan erstatte hans kvaliteter.

Derfor er det merkelig at TIL ikke strekker seg langt nok for å beholde Rushfeldt i miljøet på A-laget, selv om de strengt talt har sitt på det rene siden de tilbudte han en ny avtale.

– Det er vanvittig mye å hente fra Sigurd. Jeg har også sett hans powerpoint-presentasjon om hvordan han scoret målene sine. Det er veldig godt å ha Sigurd å jobbe tett med ute på feltet. Det setter jeg veldig pris på, uttalte Runar Espejord til iTromsø i den samme saken 15. oktober.

Når TIL nå jakter nye offensive spillere er Rushfeldts daglige tilstedeværelse på feltet et tungt salgsargument. Jeg tror potensielle forsterkninger kan komme til å tenke seg om to ganger før de takker ja til et TIL uten Rushfeldt rundt A-laget.

TIL har siden sesongslutt kvittet seg med store deler av støtteapparatet, samt mistet analysesjef Igor Aase og salgssjef Eirin Isabell Iversen. Uten at erstattere er kommet inn.

At spillerstallen ikke er på plass før nyttår har jeg forståelse for. Trenerteamet burde derimot vært klart for lenge siden.

Det snakkes blant en rekke fotballkjennere i byen om at TIL ikke virker til å ha helt kontroll om dagen. Nyheten om at Sigurd Rushfeldt velger å takke nei til å fortsette rundt A-laget bidrar til å forsterke det inntrykket.

93 dager gjenstår til sesongstart, og mye kommer til å skje på Alfheim før seriestarten mot Molde i midten av mars.

Men per i dag ser klubben ut til å ha fått en skjev start inn mot en sesong der forventningene til hva TIL skal prestere er langt større enn å ligge i bunnen hele sesongen.