Det manglet ikke på reaksjoner i fjor. I den sagnomsuste VG-lupen havnet Brann nest sist på tabellen. Norges tabloidflaggskip spådde nedrykk til Brann. Kontroversene fortsetter i år. Nå har de tippet Rosenborg på fjerdeplass, mens Brann er på plassen over.

– Det var mye mer kontroversielt å tippe Brann på nedrykk i fjor enn å ha Rosenborg på fjerde i år. Jeg kan ikke skjønne at det er kontroversielt i det hele tatt å tippe RBK på fjerde. De kunne lett blitt nummer seks eller syv i fjor. I tillegg har de mistet viktige Mikael Lustig , sier lupegeneral Knut Espen Svegaarden til bt.no.

Medaljer er for OL

Han blir oppgitt når vi spør hva som taler for at Brann skal ta medalje, bare et år etter at VG trodde de skulle rykke ned.

– Jeg kaller det ikke medalje. Da er du helt på ski og OL og sånt. Jeg sier 2.— og 3.-plass, eventuelt europacupplass. Det er jo det det handler om, sier Svea og fortsetter:

– Det er stor forskjell mellom Brann nå og Brann før seriestart i fjor. Vi innså jo tidlig at vi hadde bommet litt i fjor. Brann var heldige og gode, ved at de fikk få skader og suspensjoner i fjor. De var flinke til å bruke alt det negative rundt dem positivt og fikk inn en «oss mot alle»-mentalitet, sier Svegaarden.

Rosenborg-triumfen

Brann fikk en flying start på eliteserien i fjor. Et Rosenborg-lag, med ett tap på to hele sesonger, kom til Bergen – og ble blåst av banen av Brann. Sluttresultatet var bare 2-1 til Brann, men rødtrøyene var best i alle spillets faser, bortsett fra i avslutningene.

– Den kampen var jævla viktig , sier en ivrig Svegaarden.

Banens beste i den kampen var også en mann VG, i likhet med et samlet ekspertnorge, hadde undervurdert.

– Jeg var klar over Kim Ojo, og hadde sett ham spille noen ganger for Nybergsund, men vi kunne jo ikke vite at Ojo skulle treffe vinkelen hver gang han hadde ballen! Han var jevn og god hele sesongen. I tillegg kjente vi ikke godt nok til Grorud, Torp og de andre spillerne som ble hentet inn. Merkelig nok var det eneste kjøpet som ikke slo til også det dyreste, sier Svea og tenker på Bentley.

Glupe Skarsfjord

Gode spillere i angrepsposisjon fra 1. divisjon var kanskje hovedgrunnen til at Brann gjorde det så bra i 2011. Piotr Leciejewski, Lars Grorud og Fredrik Haugen kom rett fra 1. divisjon, uten å gjøre seg bort. Carl-Erik Torp hadde spilt i eliteserien en sesong med Kongsvinger, men var sendt ned igjen.

– Fordelen til Skarsfjord var at han hadde vært i den divisjonen og sett dem mye , sier Svea.

Han tror denne sesongen kommer til å arte seg veldig annerledes, selv om han og VG tipper at Brann blir minst like gode som i fjor.

– De datt litt av på slutten i fjor, noe som sikkert hadde med det som skjedde med Carl-Erik Torp å gjøre. Denne sesongen får de ikke såkalt drahjelp av at ingen har tro på dem, men de har forsterket stallen. På keeper- og spissplass er de veldig sårbare, ellers er bredden god. Men jeg regner jo med at de har en plan B, dersom Ojo skulle bli skadet eller solgt i sommer. De bør også på et tidspunkt få mer ut av Bentley, sier Svegaarden.

Før det hele braker løs har han tro på Brann-tipset.

– All over, hvis de ikke får angst, bør de kunne kjempe rett bak de beste, sier VG-lupegeneral Knut Espen Svegaarden.