Saken ble publisert tidligere i uken. Derfor tar ikke sannsynligheten hensyn til kampene som allerede er spilt i helgen.

Med Bodø/Glimts overraskende seier over serieleder Rosenborg søndag var eliteserien halvspilt. Trønderne troner på serietoppen, i bunnen ligger nyopprykkede Sandefjord håpløst plassert, uten seier på sine siste 12 kamper.

Slik vil det mest sannsynlig også stå seg, ifølge Norsk Regnesentrals (NR) beregninger. I oppdrag fra 100% Sport har de konkludert med at det er hele 80, 6 prosent sjanse for at Lars Bohinen og Sandefjord spiller på nest øverste nivå neste sesong.

Ifølge NR er muligheten for Rosenborg-gull 62,4 prosent, en ørliten nedgang fra utregningen etter 10 av 30 serierunder.

SE ALLE TALLENE I FAKTABOKSEN TIL HØYRE.

De regjerende mesterne faller fra

Ved forrige beregning var Molde den nest støre favoritten til seriemesterskapet, men Romsdølingene er nå passert av overraskelseslaget Stabæk, som har 16,5 prosents sjanse for å løfte trofeet.

Moldes sjanser for seriegull har falt fra 9,5 til 7,6 prosent etter at de ikke vant en eneste seriekamp i juni.

Bak Tor Ole Skulleruds lag følger Vålerenga (6,7 prosent), Viking (2,7 prosent) og Strømsgodset (2,3 prosent) an som de fjerde, femste og sjette største gullfavorittene.

— Selv om Molde ligger på fjerdeplass i dag, mener modellen at laget er så godt at det har litt bedre sjanser på gullet enn Vålerenga, og en god del bedre sjanser enn Viking, selv om Molde og Viking har 25 poeng hver, sier sjefsforskerne Anders Løland og Magne Aldrin.

Gode odds for overraskelseslag

I motsatt ende av tabellen er Sandefjord Fotball spådd rett ned, men det er flere klubber som lever farlig ifølge NRs beregninger.

Sannsynligheten for nedrykk for Tromsø er 41 prosent. I 2013 tok Haugesund bronse i eliteserien. I år er det 35,2 prosents mulighet for at rogalendingene må ta turen ned på nest øverste nivå. Bodø/Glimts muligheter er 36,8 prosent.

Få levnet Mjøndalen gode sjanser før sesongstart, deriblant dem selv, men bruntrøyene har overrasket mange i sesongens første halvdel. Laget som ledes av Vegard Hansen ligger på 12. plass etter halvspilt sesong, og tallenes tale er som følgende: Sannsynligheten for at laget fra Buskerud rykker ned er 29,3 prosent.

Beregningene er basert på en statistisk modell hvor hvert lag har et styrketall. Det tas hensyn til hjemmebanefordel, men ikke eventuell formutvikling. Den (relative) hjemmebanefordelen er den samme for alle lag.

Tar også hensyn til fjoråret

Styrketallene og hjemmebanefordelen er ukjente størrelser som tallfestes ved hjelp av resultatene i kampene som er spilt hittil i år. Her tas det hensyn til hvilke lag som har spilt mot hverandre, slik at en seier over et godt lag er bedre enn en (like stor) seier over et dårligere lag. En stor seier er i tillegg bedre enn en ettmålsseier.

— Siden det gjenstår så mye som 15 runder, har vi i tillegg valgt å også legge noe vekt på fjorårets resultater for å bestemme styrketallene og hjemmebanefordelen. Årets resultater er gitt 71 prosent vekt, mens fjorårets er gitt 29 prosent vekt. Etter hvert som årets serie skrider frem, vil årets resultater bli tillagt mer vekt, forklarer forskerne.

Når styrketallene og hjemmebanefordelen er tallfestet fra de spilte kampene, spilles resten av kampene 10.000 ganger på en datamaskin. Tabellsituasjonen gjøres tilsvarende opp 10.000 ganger. Deretter beregnes det hvor mange ganger Rosenborg kommer på førsteplass, andreplass og så videre, og tilsvarende for alle lag, som igjen gir sannsynligheten for plassering for hvert enkelt lag. Det samme gjøres for enkeltkamper.

PS : Regnesentralen vil komme med flere oppdateringer til dere lesere utover i sesongen. De vil også komme med sannsynlighetsberegninger for Obos-ligaen, så her er det bare å følge med.