— Til nå har det vært litt tungvint. Men fra 1. juli 2016 endres forskriften slik at strømselskapet blir solcellekundens kontaktpunkt, ikke nettselskapet, sier Thorbjørn Laundal, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Agder Energi-eide Los.

Han snakker om privatpersoner som vil montere solcellepaneler og samtidig bli plusskunde, altså at man selger overskuddsstrøm til nettselskapet.

- Betyr det at privatpersoner på Sørlandet som vil installere solceller og selge overskuddsstrøm, kan forholde seg til Los og ikke Agder Energi Nett?

— Gjerne det, og vi gleder oss til å ta fatt på dette, men man kan også velge å forholde seg til en annen strømleverandør.

- Hva får man betalt for overskuddsstrøm?

— Å, det kan jeg ikke svare konkret på, for det bestemmes av prisen på den nordiske kraftbørsen Nord Pool, svarer Laundal.

- Men mye er det ikke?

— Det kan man vel si.

Årnær sæ i Fredrikstad

Mens Los altså ligger i startgropa, har konkurrenten Fredrikstad Energi satset så offensivt på solceller at selskapet nylig vant prisen for «Årets lokale klimatiltak 2015» på Zero Konferansen. Fredrikstad Energi, som eies med 51 prosent av Fredrikstad kommune og 49 prosent av Hafslund, omtaler også seg selv som Norges største energiselskap på solceller til privathusholdninger.

Terese Troy Prebensen er markedsdirektør i Fredrikstad Energi. Foto: Fredrikstad Energi

— I 2016 er målet å selge 300 solcelleanlegg, inkludert næringsanlegg, skriver markedsdirektør Terese Troy Prebensen i en e-post til Fædrelandsvennen.I den samme e-posten forteller hun mer om satsingen så langt:

Et helt samfunn

— I 2011 etablerte vi demonstrasjonsarenaen «Smart Energi Hvaler» og byttet ut cirka 8000 tradisjonelle strømmålere med smartmålere. Det ga oss en fullskala demolab bestående av et helt samfunn av hus, hytter og næring fordelt på flere små øyer utenfor Fredrikstad. I år var tiden inne for å satse på solceller. Kundene trengte bare å ta stilling til to ting: Om de ønsket solceller, og i tilfelle hvor mye de ville bruke på det. Konkurransedyktige priser og tysk kvalitet på solcellene gjør at investeringen kan regnes hjem etter 10-12 år, mens anlegget har en forventet levetid på minst 30 år. Vi koordinerer montering, elektriker og med nettselskapene, slik at du blir plusskunde. Derfor er det en forutsetning at man kobler seg på eksisterende nett i vår løsning. Noen kunder må også bytte ut gamle strømmålere, beretter Terese Troy Prebensen.

Hun forteller videre at Fredrikstad Energi har knyttet til seg en leverandør av rimelige batteriløsninger, for maksimal nytte av solcelleproduksjonen.

Og den som måtte tro at selskapet kun opererer i og rundt Fredrikstad, tar feil:

— Vi leverer i utgangspunktet alle steder syd for Trondheim.

Gøy å være elektriker

Et lite apropos der: På vår grønn energi-vandring treffer vi på Eivind G. Sandvik, daglig leder og hovedeier i Keas - elektrikerfirma med forgreninger inn i entreprenørbransjen og mer til:

— Det har skjedd så mye bare de tre siste årene med alt fra solceller, batterier, led-pærer og enda mer at det er blitt gøy igjen å være elektriker!

Mye info på nettet

Ett av dem er fornybar.no, som NVE, Enova, Norges forskningsråd og Innovasjon Norge står bak. Fra fornybar.no kan man klikke seg inn på artikler som handler om et bredt utvalg av grønn energi-relaterte emner, også om annet enn solceller og vindmøller - eksempelvis kraftmarked og kraftnett.

solenergi.no, Norsk Solenergiforenings hjemmeside, kan man blant mye annet lese dette:

Dette solkartet har Fædrelandsvennen fått tilsendt fra Fredrikstad Energi, som jo har tatt en lederrolle i Norge på solenergi. Som det fremgår av kartet, er området mellom Kristiansand og Arendal (pluss det sydlige Østfold) det best egnede i landet for solceller.

«Norge har en solinnstråling på en horisontal flate på 700-1000 kWh per kvadratmeter per år. Områdene med høyest solinnstråling finner en på Sør— og Østlandet. Solinnstrålingen i disse områdene er på nivå med sentrale områder i Tyskland, hvor de bruker svært mye solenergi.Solinnstrålingen i Norge varierer mye gjennom året. Den høyeste innstrålingen opplever vi fra mai til juli, og lavest innstråling i desember og januar. Ved å optimalisere helningsvinkelen til et solcelle- eller solfangeranlegg, kan vi oppnå at solenergien vil gi et betydelig bidrag i månedene fra mars til oktober.

Lokale forhold knyttet til skydekke og skjerming fra fjell, åser, vegetasjon eller bygninger spiller også inn på hvor gode solressursene er for ulike områder.

Det finnes ulike verktøy for å finne solinnstrålingen på en bestemt adresse. Solinnstrålingen i Norge er dessverre ikke så godt kartlagt, og det er usikkerhet i de ulike verktøyene. For større solenergiprosjekter anbefales derfor å undersøke flere ulike informasjonskilder, og gjerne sammenligne svarene med målestasjoner eller solenergianlegg i nærheten.»

Enova støtter

— Vi etablerte støtteordninger for privatpersoner med virkning fra 1. januar i år og opplever økende interesse, men ikke i den grad vi skulle ønske. Det tar tid å endre på folks bevissthet, sier kommunikasjonssjef Eiliv Flakne hos statlige Enova i Trondheim.

Slik virker støtteordningene til strømproduksjon fra solcelle- eller vindmølleanlegg, ifølge Enovas egen hjemmeside:

Du kan få tilbake 35 prosent av dokumentert totalkostnad, moms inkludert. Maks refusjonsbeløp er 10.000 kroner for et produksjonsanlegg, pluss 1250 kr per kilowatt installert effekt opp til 15 kilowatt. «Vi gir tilskudd til deg som ønsker å gjøre en innsats for klimaet», som det heter ordrett på enova.no.

El-produksjon kan også kombineres med andre fornybare energikilder og utløse flere tilskudd. Solfangeranlegg, varmegjenvinning av gråvann og varmestyringssystem nevnes. Men for å få tilskudd til solceller, må du ha en plusskundeavtale med ditt lokale nettselskap - altså en avtale om å kunne levere og få betalt for strøm du produserer, men ikke har bruk for der og da.

For å få tilskudd som privatperson, må du dessuten eie boligen selv, og det må være din primærbolig. Enova har imidlertid andre ordninger for eksempelvis borettslag.