— Dette er et veldig viktig prosjekt. I Tanzania har vi ikke nok energi, og vi må bruke dieselaggregatene mye, sier Biskop og styreleder Nicolaus Nsanganzelu.

Det er 60 år siden Haydoms lutherske sykehus ble etablert i Manyara, sør for Arusha i Tanzania. I den anledning er biskop og styreleder Nicolaus Nsanganzelu og konstituert sykehusdirektør Emanuel Nuwass på Sørlandet. Søndag deltar de i en jubileumsmarkering i Mandal. Fredag var de på Elkem Solar for å lære mer om solenergi.

Pilotprosjekt

Til våren starter de opp et pilotprosjekt med solcellestrøm på sykehuset. Det er helt nødvendig, ifølge biskopen.

- Strømmen fra nettet er ikke stabil, av og til mistet vi strøm på sykehuset, fortsetter Nsanganzelu.

Kari B. Kleivset, Emmanuel Nuwass, Geir Ausland og Nicholaus Nzulu foran et av solcellepanlene utenfor Elkem Solar. Foto: Kristen Fløgstad

Biskopen sier han ønsker flere skal bruke solkraft, og omtaler det som et viktig prosjekt for Haydom de neste fem-ti årene.

Fem prosent har strøm

Styremedlem i stiftelsen Haydoms venner, Kristen Fløgstad, sier planen er å erstatte dyre og forurensende aggregat med solceller til sommeren. Prosjektet realiseres sammen med Ingeniører uten grenser, en lokal yrkesskole i Tanzania og NTNU.

I Tanzania er det bare fem prosent av de på landsbygda som er tilknyttet strømnettet, som kobler ut nesten daglig.

— Dette skal være god økonomi for sykehuset på sikt og et godt klimatiltak. I Tanzania er det bare fem prosent av de på landsbygda som er tilknyttet strømnettet, som kobler ut nesten daglig. Dette blir et pilotprosjekt, og vi håper å følge opp dette prosjektet videre i regionen, sier Fløgstad.

Rundt fem prosent av Tanzanias befolkning utenom byene er tilknyttet strømnettet, ifølge Fløgstad.

- Spennende prosjekt

Geir Ausland i Elkem Solar sier han synes prosjektet er spennende. Ifølge Ausland går ni prosent av dieselen som produseres til å produsere strøm.

— Det å erstatte det forbruket med solceller, synes jeg er noe av det mest åpenbare man kan gjøre. Det er både økonomisk og miljømessig veldig fornuftig, sier Ausland.

Han mener det er fantastisk at Haydom går i bresjen for mer bruk av solceller, og sier de er nysgjerrige på prosjektet.

— Solceller er kanskje et av de beste miljøprosjektene man kan gjøre, ifølge Ausland.

Slik ser ett av de to dieselaggregatene ved Haydom Lutheran Hospital ut. Nå blir de erstattet av solstrøm. Foto: Privat